Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 ] podnoszenie pedału hamulca w trakcie działania ABS'u

ODPOWIEDZ
arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 ] podnoszenie pedału hamulca w trakcie działania ABS'u

Post autor: arwam » 26 mar 2012, 20:28

uruchomiłem wreszcie ABS. i mam pytanko czy to jest normalne ze w trakcie działanie ABS'u podnosi pedał do samej góry?
w poprzedniej B4 jak i obecnej C4 jest tylko czuć mrowienie i lekkie pulsowanie pedału, ale nie podnosi go.
ja mam zwyczaj zarówno sprzęgło jak i hamulec obsługiwać z piętą opartą o podłogę. jak zaczął działąć ABS to myślałem że mi stopę połamie. . dla mnie to jest nie normalne.
w systemie który trzymam do golfa jest tylko czuć mrowienie pedału ale ON stoi jak zaklęty. pochodzi z passata B4 VR6

czy tak8ie zjawisko jest normalne?

jak tak to będę musiał coś z tym zrobić bo kiedyś to się skończy tym że będę miał połamaną stopę.

druga sprawa to to że przy delikatnym zatrzymaniu jak już auto niemal staje włącza się pompa ABS. w B4 tego nie było, w C4 to jest ale tylko wtedy jak kierownica jest choćby lekko skręcona, lub jedno koło jest bardziej ugięte, przez co koła przedniej osi kręcą się z różnymi prędkościami. o ile w C4 jest to spowodowane obecnością EDS'u to tu go nie mam i sądzę że jest coś nie tak. a nie lubie żeby coś nie działało, jak jest to ma działać

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 26 mar 2012, 20:54

Zapowietrzone hebelki zwykle powoduja wstawanie pedału z ABS

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 26 mar 2012, 20:58

Ja bym pojeździł trochę i pozwolił się całego układowi odpowietrzyć jak należy.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 26 mar 2012, 21:08

same hamulce są porządznie odpowietrzone. natomiast zauważyłem żeprzy pierwszym załączeniu ABS'u sporo płynu ubyło. i tu pytanie jak się odpowietrza ABS. a nowszych nie co autach podłąćza się VAG'a i wchodzi w adaptacje dzięki czemu odpowietrze sięcały blok ABS'u

czy tu taj jest coś takiego możliwe, i pytanie gdzie tu jest gniazdo diagnostyczne?

możliwe jest że to przez zastosowanie większej pompy hamulcowej?

narazie 22mm a docelowo 24 lub 25mm

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 26 mar 2012, 21:25

arwam pisze:i tu pytanie jak się odpowietrza ABS
Po prostu - jeżdżąc ;-)
arwam pisze:narazie 22mm a docelowo 24 lub 25mm
Ja mam pompę z avanta TDI czyli większa niż ta śmiszna seryjna mała pompka oraz serwo z avanta i też na początku mi nie chciało hamować. Ale pojeździłem po lodzie, abs popracował i jest ok.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 27 mar 2012, 16:11

może mi ktoś powiedzieć gdzie szukać złącza diagnostycznego?

bo się za wcześnie ucieszyłem , wczoraj trochę pojeździłem i działało jak należy a dziś dojechałem do pierwszej krzyżówki i jak tylko zacząłem hamować i to delikatnie to znów się kontrolka ABS'u zaświeciła. nie pomaga włączanie i wyłączanie ABS'u, teraz znów tylko się z miejsca ruszy to się zapala kontrolka ABS i sam ukłąd się wyłącza. mam już dośc tego auto, jak się wkurzę to je chyba podpalę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl