Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B3 ] podnoszenie pedału hamulca w trakcie działania ABS'u

ODPOWIEDZ
arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 ] podnoszenie pedału hamulca w trakcie działania ABS'u

Post autor: arwam » 26 mar 2012, 20:28

uruchomiłem wreszcie ABS. i mam pytanko czy to jest normalne ze w trakcie działanie ABS'u podnosi pedał do samej góry?
w poprzedniej B4 jak i obecnej C4 jest tylko czuć mrowienie i lekkie pulsowanie pedału, ale nie podnosi go.
ja mam zwyczaj zarówno sprzęgło jak i hamulec obsługiwać z piętą opartą o podłogę. jak zaczął działąć ABS to myślałem że mi stopę połamie. . dla mnie to jest nie normalne.
w systemie który trzymam do golfa jest tylko czuć mrowienie pedału ale ON stoi jak zaklęty. pochodzi z passata B4 VR6

czy tak8ie zjawisko jest normalne?

jak tak to będę musiał coś z tym zrobić bo kiedyś to się skończy tym że będę miał połamaną stopę.

druga sprawa to to że przy delikatnym zatrzymaniu jak już auto niemal staje włącza się pompa ABS. w B4 tego nie było, w C4 to jest ale tylko wtedy jak kierownica jest choćby lekko skręcona, lub jedno koło jest bardziej ugięte, przez co koła przedniej osi kręcą się z różnymi prędkościami. o ile w C4 jest to spowodowane obecnością EDS'u to tu go nie mam i sądzę że jest coś nie tak. a nie lubie żeby coś nie działało, jak jest to ma działać

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 26 mar 2012, 20:54

Zapowietrzone hebelki zwykle powoduja wstawanie pedału z ABS

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 26 mar 2012, 20:58

Ja bym pojeździł trochę i pozwolił się całego układowi odpowietrzyć jak należy.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 26 mar 2012, 21:08

same hamulce są porządznie odpowietrzone. natomiast zauważyłem żeprzy pierwszym załączeniu ABS'u sporo płynu ubyło. i tu pytanie jak się odpowietrza ABS. a nowszych nie co autach podłąćza się VAG'a i wchodzi w adaptacje dzięki czemu odpowietrze sięcały blok ABS'u

czy tu taj jest coś takiego możliwe, i pytanie gdzie tu jest gniazdo diagnostyczne?

możliwe jest że to przez zastosowanie większej pompy hamulcowej?

narazie 22mm a docelowo 24 lub 25mm

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 26 mar 2012, 21:25

arwam pisze:i tu pytanie jak się odpowietrza ABS
Po prostu - jeżdżąc ;-)
arwam pisze:narazie 22mm a docelowo 24 lub 25mm
Ja mam pompę z avanta TDI czyli większa niż ta śmiszna seryjna mała pompka oraz serwo z avanta i też na początku mi nie chciało hamować. Ale pojeździłem po lodzie, abs popracował i jest ok.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 27 mar 2012, 16:11

może mi ktoś powiedzieć gdzie szukać złącza diagnostycznego?

bo się za wcześnie ucieszyłem , wczoraj trochę pojeździłem i działało jak należy a dziś dojechałem do pierwszej krzyżówki i jak tylko zacząłem hamować i to delikatnie to znów się kontrolka ABS'u zaświeciła. nie pomaga włączanie i wyłączanie ABS'u, teraz znów tylko się z miejsca ruszy to się zapala kontrolka ABS i sam ukłąd się wyłącza. mam już dośc tego auto, jak się wkurzę to je chyba podpalę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl