[B4 2.0 ABK] przycinanie sprezyn?!
- szczurus_89
- Forum Audi 80
Witajcie, odkopuje nieco temat, i pytam:
Posiadam jeszcze w moim ABT oryginalne Amory, i narazie chciałbym go troszkę przybliżyć do matki ziemi obcinając oryginalne sprężyny, chciałbym obniżyć chociaż o 40mm, to ile zwoi powinienem obciąć? Ponieważ w chwili obecnej nie mam funduszy by kupić gotowe springi, proszę o poradę.
Posiadam jeszcze w moim ABT oryginalne Amory, i narazie chciałbym go troszkę przybliżyć do matki ziemi obcinając oryginalne sprężyny, chciałbym obniżyć chociaż o 40mm, to ile zwoi powinienem obciąć? Ponieważ w chwili obecnej nie mam funduszy by kupić gotowe springi, proszę o poradę.
Konstrukcja sprężyn przednich w naszych Audi uniemożliwia bezpieczne cięcie sprężyn. Tylne można ciąć ile chcesz, ale obniżenie tyłu bez przodu będzie wyglądało jakbyś woził 150kg ziemniaków w bagażniku.
Ucięcie jednego zwoju tylnego springa owocuje obniżeniem od 5-15mm. Wszystko zależy od sprężyny i amortyzatorów. Najlepiej uciąć mniej i poprawić, niż przesadzić. Poza tym auto może zacząć skakać jak piłeczka pingpongowa, więc należy zrobić to z głową.
Ucięcie jednego zwoju tylnego springa owocuje obniżeniem od 5-15mm. Wszystko zależy od sprężyny i amortyzatorów. Najlepiej uciąć mniej i poprawić, niż przesadzić. Poza tym auto może zacząć skakać jak piłeczka pingpongowa, więc należy zrobić to z głową.
durch pisze:Czytam czytam, bezpiecznie czy nie bezpiecznie, obciąć się da, i oto mi chodzi.Tomiii pisze:Kolego czytaj ze zrozumieniemATLAS pisze:Konstrukcja sprężyn przednich w naszych Audi uniemożliwia bezpieczne cięcie sprężyn.
Jeśli twierdzisz że się da to boschka w rękę i heja, więcej info znajdziesz na ww.calibra.team pl
Ale pytanie brzmi, dlaczego wątpisz? pisząc w ten sposób wątpisz, dlaczego? Nie mam złych zamiarów, naprawdę.Tomiii pisze:durch pisze:Czytam czytam, bezpiecznie czy nie bezpiecznie, obciąć się da, i oto mi chodzi.Tomiii pisze:Kolego czytaj ze zrozumieniem
Jeśli twierdzisz że się da to boschka w rękę i heja, więcej info znajdziesz na ww.calibra.team pl
Kupić komplet springów z odpowiednim obniżeniem. Prosto i bezpiecznie Co do cięcia spręzyn mam mieszane uczucia :lol:durch pisze:Tylko pytanko właśnie, jak to zrobić w miarę prosto i bezpiecznie?
Kiedyś na allegro wdziałem taki patent z objemnkami to też dosyć ciekawe. Tylko nie wiem co będzie jak taka objemka sobie pęknie. Pewnie ta cała gleba się skończy :mrgreen: W sumie jaki patent taki efekt :mrgreen:
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
sportowa sprezyna ma twarda charakterystyke dlatego ostatecznie mozna ja ciac, seryjna bedzie dalej miekka a bedzie nizej siedziala, wiec sie jej nie obcina, pisze to z doswiadczenia kumpla ktory mnie nie sluchal i teraz nie ma seryjnej sprezyny, a na sportowa wciaz go nie stac i jezdzi sie nie przyjemnie