[Audi 80 B4 1992r 1.9 TD AAZ] - zwiększenie mocy
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
to jest podstawowy błąd rozumowania, moc nie bierze się z powietrza tylko ze spalonego paliwa, doładowanie stosuje się po to żeby w jednym suwie można go było spalić więcej jednocześnie efektywniej wykorzystując, niepotrzebne pompowanie ponad miarę powoduje tylko straty i szybsze zużycie turbosprężarki, najpierw zawsze się podnosi dawkę, jak mało a auto już przy bucie w podłodze dymi to podnosi się doładowanie, jak mało to powtarza się kroki pierwszy i drugi w razie potrzeby.Jarek3601 pisze:ciśnienie takie na ile turbo da rade nadmuchać,
przy większym doładowaniu niż 1.0bara zaleca się stosowanie intercoolera gdyż powietrxze podczas szybkiego sprężania się ogrzewa, co niweluje częściowo efekt doładowania, gdyż w tej samej objętości i przy tym samym ciśnieniu doładowania, tlenu jest znacznie mniej, schłodzenie doładowywanego powietrza powoduje zagęszczenie ładunku i zwiększenie masy tleny w tej samej objętości i przy tym samym ciśnieniu.
-
- Forum Audi 80
Witam. pisałem już w tym temacie. Przyszedł czas na remont audi AAZ i będzie regenerowane turbo i moje pytanie bo wiem ze oryginalnie ciśnie od 0.6 ara do 0.83 a ile można podnieść i cyz można dołożyć IC bez pompy z LDA i bez robienia nic przy pompie. a ile można podnieść przy zmianie góry pompy na ta od 1.6. czy po wymianie góry pompy trzeba coś regulować? czy porostu założyć, czy warto zakładać gore od starej pompy gdy pompa którą mam była niedawno regenerowana?