Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Ng] Zassany wąż od krokowca, obroty bardzo nisko, pomocy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 Ng] Zassany wąż od krokowca, obroty bardzo nisko, pomocy

Post autor: primo121 » 30 mar 2012, 16:33

Kolejny problem z NG..... B + LPG.

Nie wiem czemu ale obroty mi spadly bardzo nisko, wskazówka prawie leży na 0 ale auto dziala lecz przygasa.... Na benzynie wogóle nie trzyma obrotów.

Jechać można normalnie, krokowce wyczyszczone , ponieważ mam dwa na podmianę. I na jednym i na drugim tak samo.

Przeplywomierz z rodzielaczem dopiero co kupiony drugi z samej benzyny sprawny.

Czujnik temperatury nowy, termostat nowy, dolot sprawdzony i zalożone opaski ściskowe tam gdzie się tylko dalo, odma drożna i szczelne gumy, guma nad przeplywką szczelna.

Zauważylem że wąż od krokowca ten dolny który chodzi w kolektor ssący jest calkowicie zassany podczas pracy silnika.... ścisnęlo go w pól.... nie wiem czemu.

Wcześniej mialem jakieś nie szczelności w dolocie lecz teraz jest szczelny.

Ważna rzecz: Po odpięciu krokowca obroty wzrastają i wyregulowaniu parownika da się te 900 ustawić, wąż nadal zassany , na benzynie bez krokowca nie trzyma obrotów. Ale jechać jedzie plynnie i bez problemu. Tak samo na gazie.
Ale z odpiętym krokowcem podczas skręcania przygasa lub calkiem gaśnie.

Nie wiem co tu może być.

Talerzyk w przeplywce ustawiony dobrze, chodzi luźno, nie obciera. Guma cala. Krokowce mam dwa i dwa dobrze dzialaly więc są sprawne, napięcie do krokwca dochodzi normalne 12v.

Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
marbaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marbaj » 30 mar 2012, 23:38

Zauważylem że wąż od krokowca ten dolny który chodzi w kolektor ssący jest calkowicie zassany podczas pracy silnika.... ścisnęlo go w pól.... nie wiem czemu.
Problem leży właśnie w zassanym wężu. Wymiana na nowy sztywny lub wprowadzenie do środka ala pancerza zrobionego w formie sprężyny zwiniętej z drutu.

Edit. No niestety do nowego węża trzeba zdejmować kolektor.
Dlatego właśnie patent np. z miedzianego druta na kiju od szczotki, zwijasz gęstą sprężynę o troszeczkę mniejszej średnicy, wpychasz w węża i po kłopocie.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, 21:32 przez marbaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: primo121 » 31 mar 2012, 14:48

Tak myślalem wlaśnie bo wąż jest szczelny lecz już sparcialy i stary.... i żadnego nie zassalo bo są sztywne tylko tego jednego...
Tylko on leci pod kolektor i ciężko będzie nowy zalożyć i trzeba kolektor zdejmować.
Spróbuje ten drugi patent z pancerzem zrobić....

I wcześniej mialem nieszczelny dolot ale widocznie po poprawkach wkońcu zrobilo się szczelnie i aż zassalo tego węża.

Dobrze myślę ?

zborek_k-kozle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zborek_k-kozle » 31 mar 2012, 22:09

Ja wczoraj też zauważyłem, że ten wąż jest tak zassany podczas pracy, po prostu krokowy daje za małą szczelinkę . Ja mam problemy z obrotami po rozgrzaniu silnika. To co może być przez to ? Może wina leży po stronie krokowca bądź tego co nim steruje ? On i tak będzie chyba ciągnął tamtędy tyle samo powietrza jak da się pancerz, skoro szczelinka zostanie taka sama prawda ?

Awatar użytkownika
marbaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marbaj » 31 mar 2012, 23:45

Zassany wąż powoduje zakłócenie w swobodnym przepływie powietrza, na co silnik reaguje unosząc talerz przepływki, co z kolei zmienia dawkę paliwa i zaczynają wariować obroty. Jak się dobrze przyjrzysz to wąż jest zasysany pulsacyjne. Odnośnie zbyt małej szczelinki w krokowcu to da się ją ustawić, pod warunkiem że mamy pewność że jest to jedyna przyczyna zbyt niskich obrotów.

zborek_k-kozle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zborek_k-kozle » 01 kwie 2012, 06:12

A zrobie sobie tą spiralkę dla pewności, podejrzewam, że krokowy dostaje zły sygnał i nie jest to kwestia regulacji .

Aha mimo tego mojego zassanego węża obroty mam wyżej, na rozgrzanym przeważnie ponad 1000 na zimnym ok. 900

Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: primo121 » 01 kwie 2012, 14:31

Po zalożeniu spirali w wężu przed krokowcem nadal to samo. Nic się nie zmienilo. Podlączam wtyczkę do krokowca i silnik spada z obrotami na sam spód.
Co można zrobić.

zborek_k-kozle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zborek_k-kozle » 01 kwie 2012, 18:06

Coś źle steruje krokowym, sprawdzałeś potencjometr na przepustnicy ?

[ Dodano: 2012-04-01, 18:07 ]
Aha i przede wszystkim ten stycznik co jest na przepustnicy, najpierw czy klika, a potem czy przewodzi prąd na zamkniętej przepustnicy

Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: primo121 » 01 kwie 2012, 20:27

mogę prosić jakieś dodatkowe informacje jak mam te rzeczy sprawdzić ?

zborek_k-kozle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zborek_k-kozle » 01 kwie 2012, 21:44

No to zacznij od tych styków na przepustnicy. Na początek jak otworzysz przepustnice ręką i puścisz jak wróci to musisz usłyszeć kliknięcie. Potem Miernikiem sprawdź czy masz przejście jak przepustnica jest zamknięta i otwarta, nie pamiętam na których pinach są 3 . Na pewno było na forum, a potencjometr środkowy pin i masa auta. Też znajdziesz na forum jakie powinny być wartości . Oczywiście na wpiętej wtyczce.

stepek122
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stepek122 » 03 kwie 2012, 19:00

Ja u siebie miałem taki sam gry kupiłem odme od innego samochodu na podmiane. Okazało sie że guma z której jest wykonana jest za miekka a ori kosztuje 110pln:(. Trochę tasmy i kleju i narazie jeżdzę:D. Co do wymiany to nie prawda że trzeba zdejmować kolektor bo ja to zrobiłem sposobem.Długi srubokręt i pomiędzy rurkami od wtrysków dojdziesz do tego miejsca gdzie musi być opaska. Było cieżko ale troche zabawy i da się to zrobic.

Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: primo121 » 16 kwie 2012, 18:41

Mam wielką prośbę.
Proszę o pomoc i informacje jak te obroty wyregulować żeby skoczyly w górę na podpiętym krokowcu.

Jak odpalę auto z odlączonym krokowcem to rano bardzo nisko trzyma obroty ae po przejechaniu 2-3 kilometrów już obroty są ok.

Ustawilem gaz.

Jak na cieplym silniku podlączę krokowca to nie spadną od razu obroty ale po zgaszeniu i zapaleniu już leżą na prawie 0.

Jak mam potencjoimetr przepustnicy sprawdzić i to napięcie.

Proszę o pomoc w wyznaczeniu gdzie mierzyć napięcie i ile ma wynosić.

Wszystko szczelne, zalożona sprężyna w srodku węża idącego do krokowca.

I co dziwne normalnie trzymal obroty z podpiętym krokowcem i jadąc do pracy i podczas zmiany biegu zauważylem ze spadly tak jak teraz.
Odpiąlem krokowca i tak jeżdże.

Ale chcę to zrobić wkoncu.

Aha na odpiętym krokowcu na PB trzymając nogę na gazie ok 1 000 obrotów to tak jakby go zalewalo.... chociaż dawki nie zmienialem wiec w czym jest wina ???

Bardzo proszę o podpowiedzi i pomoc.

Abbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Abbas » 17 kwie 2012, 18:40

Sprawdz wtrysk rozruchowy moze cały czas działa stad efekt zalewania.Ten stycznik w przepustnicy/dolny/ czy daje prad.spróbój podmienic krokowy/zawór/ na inny i zobaczysz co sie dzieje.

[ Dodano: 2012-04-18, 19:00 ]
Do podłaczonej kostki przy przepustnicy musisz zdjac ta gume ochronna i podłaczyc np multimetr srodkowy to minus a ten górny to od tego dolnego czujnika zreszta dojdziesz po kablach.Sprawdz czy daje napiecie jak ruszysz przepustnica.

Awatar użytkownika
primo121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: primo121 » 19 kwie 2012, 18:47

Mierzylem napięcie i podnosilem przepustnicę (talerzyk) w górę miernikiem i na wylączonym silniku nie dochodzi napięcie.

Dlaczego tak to jest ?

Aha mierząc napięcie przy rozgrzanym silniku wtyczki od rozruchowego napięcie jest jeśli plus podlącze do kostki a minus do klemy ujemnej , a jak wepnę się we wtyczkę to napięcia nie ma....

Nie wiem o co tu chodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl