Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK LPG ] Problem z odpaleniem i gaśnięcie.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
blahas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK LPG ] Problem z odpaleniem i gaśnięcie.

Post autor: blahas » 24 mar 2012, 21:34

Witajcie koledzy ;-) Od jakiegoś czasu mam problem z uruchomieniem silnika. Zjawisko to występuje losowo a więc czasem jak jest zimny czasem jak ciepły a czasem przy normalnej temperaturze maksymalnej. Regułą jest to że auto musi chwilę postać i jak postoi to jest nie może zapalić. Tzn albo muszę kręcić rozrusznikiem chwilę i za którymś razem załapie albo zapali i dławi się dławi i gaśnie, i znów muszę kręcić żeby zapaliło kilka razy. Jeśli zapali i je zgaszę i chce znów od razu uruchomić to zawsze zapala. Dodam jeszcze że jeśli przytrzymam przycisk LPG i uruchomię auto awaryjnie na gazie to zapala zawsze jak nie moge zapalić na benzynie.
Wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa na końcu listwy, czujnik temperatury niebieski, filtr paliwa i podmieniłem silniczek krokowy z innego ABK i żadnych zmian :-( Koledzy pomóżcie może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 24 mar 2012, 22:08

blahas, Sprawdź jeszcze przewody idące do wtrysku rozruchowego, zacznij od kostki wtrysku.

blahas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blahas » 25 mar 2012, 21:07

Sprawdziłem przewody są w porządku. Nie wiem czego się teraz chwycić ?

tome56
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tome56 » 25 mar 2012, 22:57

to sprawdź czy sam wtryskiwacz rozruchowy działa jak powinien. Trochę nagmatwałeś w opisie ale twoje problemy mogą być spowodowane tą samą przyczyną co moje - gubienie ciśnienia na listwie wtryskowej. Jest tam 6 oringów odpowiadających za utrzymanie ciśnienia, 4 na wtryskiwaczach i 2 na regulatorze, może warto by było to sprawdzić. Silnik krokowy nie ma wpływu na odpalanie silnika, ale za utrzymanie stałych wolnych obrotów.

blahas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blahas » 26 mar 2012, 19:34

Na regulatorze oringi są dobre bo wymieniane 2 miesiące temu a jak sprawdzić oringi na wtryskach ? Dzisiaj mierzyłem ciśnienie pompki paliwa i jest 2.5 a przy rozruchu spada do 1.5. Czy to normalne że tak spada ? Nie wiem co jest z tym autem.

pieczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pieczy » 03 kwie 2012, 10:17

Witam.
mam identyczny problem. Regulator ciśnienia wymieniony, nic nie pomaga. pompa paliwa też wymieniona. z tym że co jeszcze zauważyłem, jak nie mogę odpalić na benzynie, odpalam na samym gazie i słychać jak pompa paliwa ciągle pracuje i podaje paliwo, przełączam na beznynę, auto gaśnie. Dopiero zacznie pracować na benzynie gdy tak jak by napompowało odpowiednie ciśnienie i pompka zamilknie. Tak samo z odpalaniem muszę tyle razy tykać stacyjką aż usłyszę takie cięższe pracowanie pompki paliwa jak by zabulgotała.
Wtryskwiacz rozruchowy nawet jak by był zły to przy tej temperaturze otoczenia nie przeszkadza.
i tak ze znajomym mechanikiem rozmawiałem albo pompka paliwa jest rozwalona(niby nowa wstawiona) albo coś nie blokuje ciśnienia paliwa i wraca obiegiem. Ale też regulator ciśnienia wymieniony, czy może coś jeszcze za to odpowiada.

Proszę o pomoc, bo już zaczynam siwieć od tego problemu.

blahas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blahas » 03 kwie 2012, 12:16

Ja zbadałem że jeśli spadnie ciśnienie w układzie po jakimś czasie postoju to pompka po przekręceniu kluczyka nie chce dobić ciśnienia mimo że dostaje prąd i auto nie chce zapalić, a jeśli ma jakieś ciśnienie w układzie to spali to paliwo przez parę sekund i auto gaśnie. Czy to jest wina pompki? a jeśli nie to gdzie szukać przyczyny?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 03 kwie 2012, 20:48

blahas pisze:Ja zbadałem że jeśli spadnie ciśnienie w układzie po jakimś czasie postoju to pompka po przekręceniu kluczyka nie chce dobić ciśnienia mimo że dostaje prąd i auto nie chce zapalić, a jeśli ma jakieś ciśnienie w układzie to spali to paliwo przez parę sekund i auto gaśnie. Czy to jest wina pompki? a jeśli nie to gdzie szukać przyczyny?
Jak dostaje prąd i nie tłoczy to rzecz jasna, że padnięta. Szczotki silnika pompy mogą być na wykończeniu.

blahas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blahas » 03 kwie 2012, 21:13

Ale dziwne że później normalnie pompuje i jedzie i jest wydajna na wysokich obrotach. Jak jej podłączyłem prąd z zewnątrz nie przez przekaźnik to musiałem czekać kilka sekund żeby dobiła przez pierwsze sekundy tylko buczała. Znaczy się pewnie pompa. Trzeba będzie zaryzykować wymianę.

[ Dodano: 2012-04-04, 22:20 ]
Witam panowie dzisiaj wymieniłem pompę i okazało się że to była jej wina. Pompa powinna się włączać za każdym razem gdy przekaźnik daje jej prąd nawet jeśli ma ciśnienie średnio co 3 przekręcenia kluczyka i przy kręceniu rozrusznikiem . Pozdrawiam i dziękuje :)

pieczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pieczy » 07 kwie 2012, 20:17

U mnie też się okazała pompa paliwa.
Widocznie wstawili jakieś gów.. . kupiłem na szrocie za 100 zł. na razie działa po świętach jadę do mechanika niech oddaje mi kasiorkę.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 11 kwie 2012, 23:14

Ja zauważyłem że moje problemy z zapłonem można ominąć... Przed zapaleniem silnika przekręcam 3 razy kluczyk tak aby mi się kontrolki zapaliły. Następnie odpalam silnik od strzała... Gdzie szukać usterki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl