Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 7a] problem z pracą silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 7a] problem z pracą silnika

Post autor: komin » 24 mar 2012, 09:49

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z pracą silnika (7a 170km 88r.).
Chodzi o to że praktycznie nie ma wolnych obrotów, po puszczeniu gazu silnik po prostu gaśnie. Z licznych oględzin wynika że nie ma gdzie łapać lewego powietrza (guma dolotu, odma - wszystko posprawdzane). Zawór powietrza dodatkowego jest sprawny i chodzi. Starałem się wybłyskać błędy z kompa ale on chyba nie widzi problemu (4-4-4-4). Czasami jest tak że jak go przytrzymam na niskich to stoi, ale po przegazowaniu spada i gaśnie, niezależnie od temperatury. Ogólnie jak się jedzie to nie ma problemu, moc jest, przyspiesza bardzo żwawo. A tak w zasadzie to jest problem - spalanie na poziomie 18l przy spokojnej jeździe...

W związku z tym że komp nic nie pokazuje to w ciemno zamówiłem czujniki spalania stukowego ale nie dedykowane do 7a ale do ng. Zobaczymy co powie po zamontowaniu.

Ma ktoś jakieś sugestie?

i tak poza tematem silnikowym - jak spada z obrotów to trzykrotnie drze ryja, tak samo jak wcisnę hamulec w podłogę (wgl trochę za miękki pedał, do pewnego momentu) i wyskakuje ikonka od hebla, co to może być?

z góry wielkie dzięki za podpowiedzi!

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 24 mar 2012, 10:28

Masz gaz?
Jak spada z obrotów i piszczy , to sprawdź ciśnienie oleju, to raz.
Dwa , zawór wolnych obrotów do sprawdzenia, bo prawdopodobnie to on odpowiada za gaśnięcie, ale nie tylko, trzy do sprawdzenia to są wtryskiwacze, prawdopodobnie leją jak 150 i dlatego takie spalanie, i to też powód tego, że gaśnie na wolnych.
To że piszczy przy wduszeniu hamulca to też może być też pompa hamulcowa lub walnięty moduł sprawdzania tylnych świateł.
Czujniki spalania niewiele pomogą, jeśli ma moc na ciepłym.

komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: komin » 24 mar 2012, 20:13

Gaz był ale nie ma już po nim śladu ;) ciśnienie oleju jest, zawór wolnych tak jak pisałem jest ok, wtryski są sprawdzone i nie leja, moduł sprawdzania świateł tez jest ok. Odlaczylem dzisiaj przeplywke i chodzi bez niej w miarę normalnie, czyli zgaduje ze to bedzie przyczyna. Co do hebli, jest opcja ze jak schodzi z obrotów to pompą wspomagania daje za małe ciśnienie na serwo i dlatego piszczy?

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 24 mar 2012, 20:16

tak, ale jeśli pedał Ci nie drży przy hamowaniu, to znaczy, że pompa hamulcowa jest do dupy. W tym aucie serwo hamulcowego nie ma. jest pompa.

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 25 mar 2012, 10:05

Jest, hydrauliczne ;-)
Wspomaganie hebla na bank siedzi. Pompa również.
Tak jak Leo napisał, silniczek krokowy do wymiany, stukowce sobie zostaw na później.
Jeśli był gaz to podejrzewam II gen, więc przepływka do wymiany (podmiany), zobaczysz wtedy co i jak.

ind
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ind » 25 mar 2012, 19:07

sprawdz bezpieczniki są dwa pod czerwoną przykrywką.miałem identyczne objawy,nia trzymał wolnych obr.

komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: komin » 07 kwie 2012, 10:15

Miałem szczęście ze na stanie posiadalem zapasowa przeplywke do tego auta, po wymianie chodzi równo i trzyma obroty.

Dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl