z góry mówię że nie czytałem tematu. ale z góry odradzam folię na dłużej niż rok.
miałem 2lata ibize która miała kawałek tylnej klapy, kawałek zderzaków i całą maskę i dach.
samochód oklejany w firmie foliodreams.de i wszystko po przyjeździe do PL wyglądało bajka...
jak stwierdziłem że wracam do oryginalnego koloru to:
plastiki schodzą bez problemu (niemalowane jeszcze lepiej)
tylna klapa bez większych problemów również.
Maska i dach niestety zeszła z klarem (było zdejmowane profesjonalnie według zaleceń Niemców)
Dach tak mniej więcej 40% na środku. a maska całkowicie. więc wpływ miała temperatura maski od silnika jak i słońce...
NIGDY więcej nie dam oklejać całego samochodu, ani też nie kupie takiego....
Lakiernik potwierdził że lakier na moim samochodzie był oryginalny.
Folia na MAX rok najlepiej, nawet znajomy co zajmuje się oklejaniem (praktycznie najlepiej i najdrożej w mieście) mówił że TYLKO mega drogie folie są na dłużej niż rok, w przypadku t5 które było malowane (w czasie gdy moja ibiza) bo właściciel "chciał" mieć białego. malowanie wyszło 2tyś taniej niż oklejanie w znajomego. że folia folii nie równa, a szczególnie ta z allegro.
więc jak ktoś chce oklejać to niech się dwa razy czy maska czy inny element ma na tyle "zniszczony" lakier że warto go czasem później malować.
Osobiście na ibizie była bardzo gruba folia bo żadne "uszkodzenia" nie były w stanie przedrzeć się do lakieru, nawet gdy sarna wyskoczyła i przeleciała maską to wgniotka ma masce była ale folia nie pęknięta, jedynie zarysowana. więc nie była "złej jakości"
To jest tylko moje subiektywne zdanie ale ja odradzam.