Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABK LPG] Czyżby nagrzewnica

ODPOWIEDZ
cubson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 ABK LPG] Czyżby nagrzewnica

Post autor: cubson » 19 kwie 2012, 16:54

Witajcie.
Mam pewien problem z moim audi b4 92 rok 2,0+g
Otóż wstawilem samochód do mechaniora, coś tam było ze skrzynią biegów, a przy okacji powiedzialem chlopakom że mi smierdzi z nawiewu czasami, chłopaki zrobili swoje i do tego przedmuchali nawiewy (mówili że przeczyścili). Smrodu nie czuć ale szybko lekko parują od dołu, nie jestem w stanie powiedziec czy to para czy moze tłuszcz, po pierwszym przetarciu zostawily brud na scierce, potem natomiast juz na "czysto". Czy może to być wina nagrzewnicy?

aha i problem numer 2.
Wskazówka temperatury w trasie praktycznie nie przekracza 80 st. (z reguły około 70) i w ogóle ciężko się rozgrzewa, mimo że gaz który również jest ustawiony na temperaturę, załącza się zawsze bez problemu po kilkunastu sekundach / minutach, natomiast po trasie dzis postałem w korkach to mi wskazówka do 100 st. dojechała. Odrazu powiem że wymieniałem już termostat i podobno mechaniory jakis czujnik temperatury tez wymieniali. Do tego zauważyłem że przy tych 100 st nie załączył mi się wentylator.

problem nr 3
B4 jest w automacie, niedawno wymieniałem silnik krokowy a audióweczka na biegu P (parking) potrafi czasami sama z siebie wkręcić się na ponad 2 tys obrotów i je utrzymywać.

Dobra to tyle sorry że tak wszystko w jednym,
Piszę do was z prośba o rady bo może niektóre rzeczy to kwestia przykręcenia śrubki a ja jako człowiek na mechanice sie nie znający sam tego nie rozgryzę. Chodzi też o to żebyście nakierowali mnie co można zrobić żeby nie wymieniając połowy samochodu naprawić go, bo ostatnio strasznie zżerają mnie opłaty na mechaników w ciągu roku wydałem prawie 3000 zł na moją 20 letnią kobyłkę :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 11:32 przez cubson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 19 kwie 2012, 18:01

_uwaga
1. tak moze to byc wina nagrzewnicy, pytanie czy ubywa płyn?
2. jak czujnik temp nie jest ori to mogą być przekłamania i wskazywać nieprawidłowo, natomiast wentylator powinien się załączyć przy tak wielkim wskazaniu, może być uszkodzony wyłącznik termiczny w chłodnicy.
3. Tak może to robić nieszczęsny silnik krokowy ale również potencjometr przepustnicy jak i nieszczelneść w układzie ssącym.

cubson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cubson » 20 kwie 2012, 10:22

Dzięki potwierdziłeś moje obawy
1)Wydaje mi się że płynu faktycznie ubywa
2)czujnik jest oryginalny, ale może to ma związek z tym że poprzedni właściciel miał "manualny" włącznik wentylatora chłodnicy, zrobil sobie guzik pod kierownicą, mechaniory mówili że niby to zrobili ale wentylator sie nie odpala :(
3) zapomnialem dodać że przed wymiana silniczka korkowego też tak było że audi się wkręcało, czyli to moga byc te pozostałe 2 powody

I teraz pytanie, ile mechaniorki mogą krzyknąć za naprawę, nagrzewnica + ten wentylator + obroty, nie proszę o dokładny cennik ale tylko pytam sie czy moze się orientujecie,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 20 kwie 2012, 10:48

cubson, pisałem Ci na PW. Kontynuacja tego tematu w takiej formie, spowoduje usunięcie go przez moderatora.

Awatar użytkownika
ltrs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ltrs » 20 kwie 2012, 23:23

cubson pisze:Wskazówka temperatury w trasie praktycznie nie przekracza 80

W B4 często stabilizator w zegarach szwankuje. Wskazania mogą być przekłamane.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 kwie 2012, 17:25

Co do nagrzewnicy to zrób tak:

https://audi80.pl/a4-b5-18-adr-wymia ... htm#379107

Trzeba się trochę nakombinować, ale idzie sprawdzić czy nagrzewnica ok. Jak będzie chociaż trochę przeciekać to idzie to zauważyć. Lepsze to niż rozbierać całą dechę w ciemno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl