[B4 all ] wskaźnik temperatury silnika
-
- Forum Audi 80
[B4 all ] wskaźnik temperatury silnika
Witam,
Koledzy mam mały problem, mianowicie wskaźnik temperatury silnika raz pokazuje temperature raz wogóle wskazówka nie chce drgnąć. Wymieniłem już ze dwa te wskaźniki i ta sytuacja powtarza się dalej. Jakiś czas jest dobrze a po pewnym czasie zczyna zaczyna znowu pokazywać lub nie. Co to może być ?
Z góry dzięk za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Koledzy mam mały problem, mianowicie wskaźnik temperatury silnika raz pokazuje temperature raz wogóle wskazówka nie chce drgnąć. Wymieniłem już ze dwa te wskaźniki i ta sytuacja powtarza się dalej. Jakiś czas jest dobrze a po pewnym czasie zczyna zaczyna znowu pokazywać lub nie. Co to może być ?
Z góry dzięk za odpowiedzi.
Pozdrawiam
- bendinger5
- Forum Audi 80
- bendinger5
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- bendinger5
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
k3llys dobrze napisałes, zrozumiałe dla każdego to było.
a co do czujnika w chłodnicy to po podniesieniu maski mozna wykrecić go lub z kanału, tylko w takim przypadku żeby nie oblać sie płynem <cieszy>
Co do czujnika szarego 3 pin polecam z EPS'a. Sam posiadam taki i prawidłowo podaje info o temperaturze. koszt 60 zł
[ Dodano: 2012-05-12, 15:08 ]
a co do czujnika w chłodnicy to po podniesieniu maski mozna wykrecić go lub z kanału, tylko w takim przypadku żeby nie oblać sie płynem <cieszy>
Co do czujnika szarego 3 pin polecam z EPS'a. Sam posiadam taki i prawidłowo podaje info o temperaturze. koszt 60 zł
[ Dodano: 2012-05-12, 15:08 ]
Obstawiałbym termostat który przycina sie i zostaje przytwarty.Manti227 pisze:ja również się podepnę. Czy to normalne że w czasie jazdy nieraz auto trzyma mi tylko ok 60 stopni a nieraz się normalnie rozgrzewa?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Jeżeli podczas jazdy nie może osiągnąć tych 90 to jak masz możliwość zatrzymania się na jakimś parkingu to sprawdź dolny wąż chłodnicy przy tej temperaturze 60 stopni powinien być zimny. Jeśli jest ciepły to też sprawdź górny wąż chłodnicy i jeśli temperatury odczuwalne będą takie same na obu wężach to znaczy że termostat jest otwarty i trzeba go wymienić. Jeśli chodzi o wymiane to nie ma tam żadnej dużej filozofii. Od dołu pompy wodnej jest krociec i musisz zdjąć z niego wąż gumowy i złac płyn, jak termostat został otwarty to też i z króćca będzie lał się płyn. Potem kluczem 10 odkręcasz 2 śruby łączące kruciec z pompa wody i zdejmujesz go i ukazuje się nam termostat. Kupując nowy możesz wziąć Behr lub Gates. Posiadam oba i każdy spełnia swoją rolę. W opakowaniu będziesz miał też kilka rodzajów uszczelek. Montaż w odwrotnej kolejności i dobrze byłoby gdybyś rozpuszczalnikiem odtłuscil wszystko dobrze żeby później wycieków nie było i po zalaniu płynu pozostaje odpowietrzyc układ <ok>Manti227 pisze:cięzko jest go wymienić czy może zrobie to sam?
- Krzysiek 84
- Junior Admin