Niech ktos pomoże.
[ Dodano: 2006-12-03, 11:36 ]
[ Dodano: 2006-12-03, 12:14 ]
W jakim momencie powinna pracowac pompa paliwa?Jak silnik pracuje czy przed odpaleniem silnika bo nie jestem pewny czy dziala? :-|
[ Dodano: 2006-12-03, 12:15 ]
Moge dac bezposrednio napiecie z aku na pompe zeby ja sprawdzic?
[ Dodano: 2006-12-03, 12:18 ]
Jakie zabezpieczenie ma wogóle pompa -Bezpiecznik?Przekaznik?Co nia steruje?
:roll:
[80 B4 2.0 ABK]Nie odpala
[80 B4 2.0 ABK]Nie odpala
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 21:36 przez lewand, łącznie zmieniany 1 raz.
Pompa paliwa powinna pracować zaraz po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Wtedy podaje pierwszą dawkę paliwa do rozruchu i się wyłącza. Zaczynasz kręcić rozrusznikiem i pompa załącza się na stałe.
Jeśli chodzi o podłączenie "na krótko" to jak najbardziej można wtedy masz pewność że napięcie dochodzi i jeśli nadal pompa "milczy" to pewnie jest padnięta.
Przekaźnik do pompy paliwa jest razem w skrzynce bezpiecznikowej też można go sprawdzić zwierając "no krótko" - taki wymuszony tryb pracy.
Jeśli chodzi o podłączenie "na krótko" to jak najbardziej można wtedy masz pewność że napięcie dochodzi i jeśli nadal pompa "milczy" to pewnie jest padnięta.
Przekaźnik do pompy paliwa jest razem w skrzynce bezpiecznikowej też można go sprawdzić zwierając "no krótko" - taki wymuszony tryb pracy.
- Rafalski82
- Forum Audi 80
Zasilanie pompy - plus 12 V pojawi się dopiero wtedy gdy do sterownika silnika będą dochodziły impulsy z czujnika Halla. Objaw u Ciebie jest normalny, bo to po prostu zabezpieczenie gdyby silnik nagle zatrzymał się na skutek wypadku. Musisz sprawdzać napięcie na pompie lub sterującym ją przekaźniku wtedy gdy kręcisz rozrusznikiem.lewand pisze:Podłaczylem pompe na krótko i nic.WALNIETA A co najgorsze mnie zastanawia nie ma napiecia na zasilaniu po przekreceniu kluczyka jest tylko masa-kabel brazowy,a zasilanie na wskaznik poziomu jest- O CO TU CHODZI?
Po przekręceniu kluczyka pompa nie zawsze będzie słyszalna. Gdy przekręcisz kluczyk drugi raz (bez krecenia rozrusznikiem za pierwszym razem) w odstępie do 5 sekund to sterownik drugi raz pompy na rozruch nie włączy.