Witam wszystkich,
na zimnym silniku i czasami na ciepłym słychać cykanie z silnika. Po poszukiwaniach na forum dowiedziałem się, że będą to albo szklanki albo popychacze. Jakiś rok temu miałem to samo; zmieniłem olej na nowy i cykanie ustało. Tym razem jednak nie pomogło I w związku z tym mam parę pytań.
1. Czy jeżeli rok temu zmieniłem olej i pomogło to czy to będą na 90-100% szklanki, czy jednak mogą to być popychacze?
2. Jeżeli konieczna będzie wymiana szklanek to duży jest z tym roboty?
3. Czy pomoże (albo zaszkodzi) użycie ceramizera jakiejś dobrej firmy?
Szczerze to nie chciałbym rozbierać silnika, ale opinii na temat ceramizerów jest tyle ile jest komentarzy. A wy co sądzicie?
Dzięki za poradę,
Pozdrawiam
[80 B3 1.8S JN] Cykanie w silniku - mechanik czy ceramizer
jezeli sie nie myle to szklanki i popychacze to jest to samo jesli nic niech mnie ktos poprawi sprawa 2 wymiana szklanek hmmm nie ma z tym duzo roboty odkrecasz pokrywe zaworow zrzucasz rozrzad odkrecasz walek wyciagasz szklanki wsadzasz nowe skladasz wszystko do kupy i tyle sprawa 3 jesli chodzi o ceramizery przy szklankach raczej nie pomoga jesli sa wyklepane
Szklana tudzież popychacz (bo to jest to samo) składa sie z powiedzmy z dwóch czesci . Jedna z czesci jest obudowa , a druga znajduje sie wewnątrz i jest ruchoma wzgledem obudowy ( oczywiście po uzyciu duzej siły ) . Jesli ta wewnetrzna czesc rusza sie luźno to szklanka jest do wymiany, owe łatwe przesuwanie sie tej wewnetrznej części powoduje stuki (cykanie) . Najlepiej jest wymienic wszystkie popychacze zaworowe (szklanki , regulatory luzy zaworowego) , ponieważ pozwoli nam to uniknąc ponownego rozbierania całości ( czytaj jak wyzej napisał ANDI00) .
Koszt szklanki dobrej firmy np INA to około 22 zł .
Tylko mam jedno pytanie bo jesli szklanka jest uszkodzona to powoduje to raczej klepanie zaworu . Cykanie kojarzy mi sie z z uszkodzoną uszlką pod wtryskiwaczem w silniku diesla lub jak ktoś pamieta uszkodzenie uszczelki pod głowicą w Fiacie 126p :mrgreen:
Koszt szklanki dobrej firmy np INA to około 22 zł .
Tylko mam jedno pytanie bo jesli szklanka jest uszkodzona to powoduje to raczej klepanie zaworu . Cykanie kojarzy mi sie z z uszkodzoną uszlką pod wtryskiwaczem w silniku diesla lub jak ktoś pamieta uszkodzenie uszczelki pod głowicą w Fiacie 126p :mrgreen:
Re: [80 B3 1.8S JN] Cykanie w silniku - mechanik czy ceramiz
Mozesz uzyc preparatu Liqui Molly do wyciszania popychaczy. Jest dosc skuteczny.
http://www.liquimoly-sklep.pl/pl/p/Doda ... L.-03L/219
http://www.liquimoly-sklep.pl/pl/p/Doda ... L.-03L/219
Dzięki za szybką odpowiedź. To koszt wymiany nie byłby wcale duży... zapytam jeszcze mechanika co o tym myśli, ale zawsze lepiej wiedzieć z czym ma się do czynienia; tym bardziej dzięki za wyjaśnienie problemu.
A czy taki preparat 'Liqui Molly' faktycznie jest skuteczny, używał ktoś? No i czy może coś popsuć w silniku?
A czy taki preparat 'Liqui Molly' faktycznie jest skuteczny, używał ktoś? No i czy może coś popsuć w silniku?
Ja kiedys zalalem. Nic ci nie popsuje. U mnie wyciszyl popychacze - widocznie nie byly jeszcze w takim tragicznym stanie.szymo324 pisze:Dzięki za szybką odpowiedź. To koszt wymiany nie byłby wcale duży... zapytam jeszcze mechanika co o tym myśli, ale zawsze lepiej wiedzieć z czym ma się do czynienia; tym bardziej dzięki za wyjaśnienie problemu.