[2.0 ABK LPG B4] wyciek oleju z czujnika
[2.0 ABK LPG B4] wyciek oleju z czujnika
Czy na zdjęciu jest czujnik ciśnienia oleju czy czy czujnik temperatury oleju?
Czy można go wykręcić - chodzi czy olej będzie ciekł?
Czy jest tam jakiś oring co można go wymienić czy trzeba cały czujnik wymieniać ?
Czy można go wykręcić - chodzi czy olej będzie ciekł?
Czy jest tam jakiś oring co można go wymienić czy trzeba cały czujnik wymieniać ?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 10:17 przez abes7, łącznie zmieniany 1 raz.
1.6-2.0 bar lub 1.8 +/- 0.2bar kolor czujnika BIALY o numerze 056919081Ekrisiun1 pisze:Jest to czujnik dolnego ciśnienia oleju 0,4 bar, nie zapłacisz za ten czujnik więcej niż 25zł. Nie kupuj tylko taniego zamiennika bo problem szybko powróci.
Dobry zamiennik FAE, FACET lub FEBI w detalu 15-20zł.
Tez mi ciekl wymienilem pare dni temu na inny uzywany sprawny, który mi gdzies zalegal ze starego silnika i jest gitara <skrzypce>
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-ole ... 93429.html
[ Dodano: 2012-05-30, 10:22 ]
u kolegi na zdjeciu pod ta gumka to najprawdopodobnie czujnik 1.8 bara kolor bialy
[ Dodano: 2012-05-30, 10:22 ]
u kolegi na zdjeciu pod ta gumka to najprawdopodobnie czujnik 1.8 bara kolor bialy
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Z tego co się orientuję to jest czujnik wysokiego ciśnienia oleju. Od niskiego jest zlokalizowany od spodu (0,8bar) - pokazany na pierwszym foto. Jeśli cieknie z czujnika to tylko do wymiany. Można go jeszcze wyczyścić i zobaczyć skąd dokładnie wycieka. BO może wystarczy tylko go dokręcić / względnie dać nową podkładkę uszczelniającą (Al albo Cu).
wracam z wieściami :mrgreen:
wymieniłem czujnik. brązowy (ten na górze podgrzewacza oleju) to od niskiego ciśnienia, tak jak pisał michal84 0,3 bar. kupiłem go za 12 zł (topran). wymiana na zimnym silniku bezproblemowa: klucz 24 i heja, zero wycieku oleju <ok> przed wymianą/zakupem proponuję sprawdzić czy jest dokręcony. u mnie nie był na maxa, lekutko się odkręcił, ale i tak wyciek był spod konektora.
dzięki za pomoc pozdrawiam
wymieniłem czujnik. brązowy (ten na górze podgrzewacza oleju) to od niskiego ciśnienia, tak jak pisał michal84 0,3 bar. kupiłem go za 12 zł (topran). wymiana na zimnym silniku bezproblemowa: klucz 24 i heja, zero wycieku oleju <ok> przed wymianą/zakupem proponuję sprawdzić czy jest dokręcony. u mnie nie był na maxa, lekutko się odkręcił, ale i tak wyciek był spod konektora.
dzięki za pomoc pozdrawiam