Właśnie jestem po wymianie przedniego łożyska wybrałem FAG - 93zł + prasa 20zł i 2 godzinki na spokojnie kręcenia.Wcześniej miałem łożysko Kagera (Optimal na łożysku) wystarczyło na 6tyś.wampir1988 pisze:SKF lub FAG
[80 B3] Łożysko firmy Optimal wyje już po 3 tys km. Co jest?
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Podłącze się pod temat -> Od paru mc mam problem taki, że powyżej pewnej prędkości (okolice 80km/h) czuje drgania na kierownicy, słychać hałas typu buczenie huczenie i czuć że coś jest nie tak. Znajomi twierdzą, że powodem są źle wyważone koła, ale po wymianie zimówek na letnie (jeszcze na zimówkach to miałem) problem w ogóle nie znikł, nadal jest tak jak było. Czy to faktycznie źle wyważone koła czy jednak może łożysko albo łożyska ?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-06-08, 00:56 ]
Aha i jeszcze jedno pytanie -> jak sprawdzić czy łożyska są w porządku ?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-06-08, 00:56 ]
Aha i jeszcze jedno pytanie -> jak sprawdzić czy łożyska są w porządku ?
-
- Forum Audi 80
Ja też miałem drgania powyżej 60km/h i ustały po wymianie łożyska!Tak dla ciekawostki wysypało się prawe, a w aucie było bardziej słychać z lewej strony.pawelk2002 pisze:Drgania mogą być też z łożyska bo jak się zrobi luz na łożysku to cale koło będzie miało bicie. Jak ci wyje to mogą być to łożyska a jak sprawdzić samochód na klocki odpalasz i wrzucasz bieg i się rozpędzasz i drugi słucha.
Jak dysponujesz czasem to możesz odkręcić zwrotnicę od sworznia waczacza i od amortyzatora (kolumny), odczepić przegub, zdjąć zacisk z jarzmem i tarczę i ręcznie obracając piastą wyczujesz jak łożysko pięknie hałasuje albo przycina się!Troszkę więcej czasu ale masz pewność które no i masz już zwrotnicę w garści i możesz brać się za wymianę łożyska.Nie polecam wymiany poprzez młotkowanie - strata czasu i można narobić sobie bigosu więc odrazu warsztat z prasą!
Udanej zabawy!!!
Ostatnio zmieniony 08 cze 2012, 15:38 przez tttlll, łącznie zmieniany 1 raz.
To u mnie jest ciekawszy przypadek z drganiem kierownicy, też obstawiam łożyska ale i skrzynie też biorę pod uwagę, ponieważ drgania zaczynają się powyżej 90km/h i występują jak jadę jednostajnie (nie przyspieszam i nie hamuje silnikiem) lub na luzie. Jak przyspieszam to znikają no może delikatnie drga. Może ktoś też tak miał ?? (koła wyważone tarcze, hamulcowe nowe)
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80