Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 1.8JN] dziwne zachowanie obrotów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
tomek a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 1.8JN] dziwne zachowanie obrotów

Post autor: tomek a » 15 paź 2007, 12:35

Witam. Tak od jakiegoś czasu a w zasadzie jak tylko kupiłem , mam problem z dziwnie wysokimi obrotami . Jest tak że zaraz po uruchomieniu wyje na 1800 i trzyma nawet gorący , choć zdarza się że obr. spadają na 1000. Podkręciłem na przepustnicy i ok. ale po chwili znowu i tak cały czas. Bywa że jest normalnie ale przeważnie wiszą na 1800. Sprawdzałem czujkę na krućcu , termostat nowy. Proszę o pomysły co z tym zrobić , tylko szczegółowo opisane.
Dzięki
Ps. Czy naprawiana silikonem guma od filtra do dolotu ma na to wpływ.

Lisek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lisek » 15 paź 2007, 14:09

siema ja kiedyś tak miałem w vw jetta 1,6 gaznik tam ssanie było na zasadzie bimetalu i cieolejsza woda otaczała tą spreżyne tym obroty spadały przyczyna leżala w tym, że całe te ustrojstwo było zasyfione i słabo woda grzała tą sprężynę wycześciłem przedmuchłem cały układ chłodzenia i ok. Ale teraz mam audi 1,6 PP gażnik elektronik i też miałem przypadek z obrotami,że dostawała kopa nie trzymając gazu jechała 80, ale powód był błachy spadła wsuwka od przewodu masowego, który jest przykręcony do pokrywy zaworów.
Siema daj znac jak ją wyleczysz

Lisek

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 15 paź 2007, 14:13

Sprawdź czy gdzies nie zaciaga lewego powietrza, a masz sprawny regulator wolnych obrotów( przesłone dodatkowego powietrza) i czy prawidłowo masz wyregulowane wolne obroty i CO2

kam_nata
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kam_nata » 15 paź 2007, 14:19

Silnik jn, ma wtrysk mechaniczny, a nie gaźnik ;-)
A tak do rzeczy. Sprawdź, czy wszystkie przewody podciśnieniowe są całe, łącznie z wcześniej wspomnianą gumą. Ja miałem jeden nie szczelny i podobny problem z obrotami. A na przepustnicy lepiej jej za bardzo nie reguluj. Jeżeli wszystkie są ok, to może cię czekać regulacja przepływomierza. Ale tego sam już niestety tego nie zrobisz.

tomek a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek a » 15 paź 2007, 14:42

przewody podciśnienia mam wszystkie nowe , przez gumę nie syczy pianki nie wciąga ,zastanawia mnie zawór wolnych obrotów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl