[B3 1.6 td CY] Jaki kąt wtysku?
[B3 1.6 td CY] Jaki kąt wtysku?
Witam.
Jaki kąt wtrysku powinien wynosić dla silnika CY?? Dodam ze blok silnika jest CY, Pompa CY, Głowica chydro SB. Wiem ze dla JP, JR, SB jest 0,9+- 0,07 a dla RA i 1V 1,0+-0,07. Natomiast dla silnika CY nic nie mogę znaleźć
Jaki kąt wtrysku powinien wynosić dla silnika CY?? Dodam ze blok silnika jest CY, Pompa CY, Głowica chydro SB. Wiem ze dla JP, JR, SB jest 0,9+- 0,07 a dla RA i 1V 1,0+-0,07. Natomiast dla silnika CY nic nie mogę znaleźć
[B3 1.6 td CY] Zły kąt wtrysku? Kopci
Witam.
Po remacie audi kopci i tak jakby przerywa lekko, nie mam zegara żeby ustawić kat wtrysku.
Próbowałem ustawić kąt na słuch ale albo przerywa albo głośno chodzi i cały czas kopci.
W aucie została splanowana głowica, nowe gumki, nowe szklanki, nowe końcówki wtrysków i pompa z innego audi.
Może ktoś się wypowie coś na temat załączonego filmiku.
Po remacie audi kopci i tak jakby przerywa lekko, nie mam zegara żeby ustawić kat wtrysku.
Próbowałem ustawić kąt na słuch ale albo przerywa albo głośno chodzi i cały czas kopci.
W aucie została splanowana głowica, nowe gumki, nowe szklanki, nowe końcówki wtrysków i pompa z innego audi.
Może ktoś się wypowie coś na temat załączonego filmiku.
- Fighter001
- Forum Audi 80
Coś mas źle. Da się ustawić dokładnie żeby 0 było przecięte w połowie. Zbiłeś koło na wałku rozrządu? Jeśli pompa nie pozwala na regulacje to ją popuść żeby była ruchoma troche i ustaw rozrząd na znaki (0 na kole zamachowym, śruba włożona w otwór w kole pompy wtryskowej i zablokowany wałek rozrządu), odkręć napinacz , mocowanie pompy i koło na wałku rozrzadu). Pokreć rozrządem 2 razy (ręcznie) i sprawdź czy znaki sie zgadzają i czy pasek dobrze napięty. Jak dobrze to odpal auto i wyreguluj pompe. Jak coś nie jest ok, to od nowa ustawiaj rozrząd.
- Fighter001
- Forum Audi 80
Zeby ustawic ideolo, ustaw 0 na wale zablokuj pompe, zablokuj walek i zakladaj rozrzad zaczynajac od walka rozrzadu -> napinacz -> wal ->pompa wtryskowa. Jak ci sie nie zgra wszystko po dwoch obrotach walu na zero zablokuj wszystko jeszcze raz ustaw na zero i poluzuj kolo walka rozrzadu bo z tego co pamietam w 1.6td na kole walka rorzadu nie ma klina, wiec tam moze byc zle przykrecone tylko i wylacznie.
Tak ściągałem koło wałka rozrządu. Robiłem tak ustawiałem 0, wałek i pompa zablokowane a koło wałka rozrządu poluzowane żeby mogło się swobodnie obracać. Zakładałem zaczynając od rolki potem koło wałka i pompa, napinałem pasek i dokręcałem kolo wałka rozrządu. Co bym nie zrobił zawsze 0 mi tak wychodzi.
- Fighter001
- Forum Audi 80
Wal przestawia ci sie przy napinaniu. Sprobuj w druga strone najpierw wal i trzymaj pasek zeby przylegal do zebow kola pozniej pompa wtryskowa i tak dalej, niech ci ktos pomoze blokujac wal jakas lyzka na kole zamachowym, dodatkowo mozesz wbic 4 i trzymac hamulec wtedy wal nie powinien sie przestawic, bo blokad pewnie nie masz?
Nom i własnie sprawdziłem rozrząd i jest ok, 0 przecięte. Jeszcze kręciłem katem wtrysku i za uwarzyłem ze słabo wkręca się na obroty i schodzi z obrotów. Silnik szybko sie grzeje i czym bardziej przyspiesze kat tym glosniej chodzi i mniej kopci. Dodam jeszcze ze osluchalem stetoskopem przewody wtryskiwczaczy, na 1 i 4 Cyl. jest ladne cyk cyk cyk... natomiast na 2 i 3 jedno buuuuuu. Jeszcze jak zimny odpala z pol obrotu, a jak cieply 5x musi obrucic zanim zapali.
No własnie wróciłem z garażu i okazało się pompa umarła po założeniu drugiej hula
No własnie wróciłem z garażu i okazało się pompa umarła po założeniu drugiej hula
- Fighter001
- Forum Audi 80