Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[abt b4] ustawienie paska po wymianie rozrządu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
STROKE
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[abt b4] ustawienie paska po wymianie rozrządu

Post autor: STROKE » 02 lip 2012, 10:52

Witam,
niedawno wymieniałem rozrząd w audi i wymieniłe także śrubę rolki na nowa a pod nią dałem podkładkę sprężysta ponoć powinna byc w oryginale i taką kupiłe w ASO. Ogólnie wszystko było ok ale pasek był ustawiony nierowno ok 2mm od strony chłodnicy a od bloku była wieksza przerwa. Teraz rozebrałem rozrząd i wyciągnolem podkładkę spręzystą spod śruby rolki tej dokrecanej do bloku i pasek zamiast się wypośrodkować to przesunął sie całkowicie na brzeg i jest na równi z kólkiem od strony chłodnicy. Samochód ma mały przebieg tak wiec wyrobieni się kól nie biorę pod uwagę ale zauważyólem,że sruba koła zębatego wałka rozrzadu kręci sie nie równo tzn jak mimośród Czy to mozxe mieć wpływ na przesunięcie paska.?

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 03 lip 2012, 08:48

STROKE pisze:Czy to mozxe mieć wpływ na przesunięcie paska

Nie, ta śruba nie ma wpływa na przesunięcie paska, jakby tak było to musiałoby całe koło również pracować z biciem. Jeżeli pasek nie ściera się na zewnętrznej krawędzi to możesz to tak zostawić, nie raz widziałem właśnie tak pracujący pasek w podobnych silnikach. Jeżeli jednak tnie pasek po zewnętrznej to jednak pokusiłbym sie o wymianę koła dolnego ewentualnie osi napinacza paska.

Awatar użytkownika
STROKE
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: STROKE » 03 lip 2012, 09:52

Dzięki za odpowiedź :-) . Paska nie zsuwa bardziej i nie wiedać żeby cos się z nim działo na razie chociaż to kontroluje Pisząc oś napinacza masz na myśli rolkę jesli tak to dałem nową skf i nową srubę rolki ori ASO W takim razie zostawie jak jest i będe lookał od czasu do czasu

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl