Witam,
niedawno wymieniałem rozrząd w audi i wymieniłe także śrubę rolki na nowa a pod nią dałem podkładkę sprężysta ponoć powinna byc w oryginale i taką kupiłe w ASO. Ogólnie wszystko było ok ale pasek był ustawiony nierowno ok 2mm od strony chłodnicy a od bloku była wieksza przerwa. Teraz rozebrałem rozrząd i wyciągnolem podkładkę spręzystą spod śruby rolki tej dokrecanej do bloku i pasek zamiast się wypośrodkować to przesunął sie całkowicie na brzeg i jest na równi z kólkiem od strony chłodnicy. Samochód ma mały przebieg tak wiec wyrobieni się kól nie biorę pod uwagę ale zauważyólem,że sruba koła zębatego wałka rozrzadu kręci sie nie równo tzn jak mimośród Czy to mozxe mieć wpływ na przesunięcie paska.?
[abt b4] ustawienie paska po wymianie rozrządu
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
STROKE pisze:Czy to mozxe mieć wpływ na przesunięcie paska
Nie, ta śruba nie ma wpływa na przesunięcie paska, jakby tak było to musiałoby całe koło również pracować z biciem. Jeżeli pasek nie ściera się na zewnętrznej krawędzi to możesz to tak zostawić, nie raz widziałem właśnie tak pracujący pasek w podobnych silnikach. Jeżeli jednak tnie pasek po zewnętrznej to jednak pokusiłbym sie o wymianę koła dolnego ewentualnie osi napinacza paska.