[b4 2.3 NG Cabrio] swap hamulcy
[b4 2.3 NG Cabrio] swap hamulcy
Witam, planuje znacznie zwiekszyc moc mojej Audioli, ale wiadomo ze wypadaloby zaczac od wzmocnienia ukladu hamulcowego. Od jakiego modelu mozna tanio i najmniej inwazyjnie zrobic swap hamulcy, zeby jakos autko hamowalo? Ktos robil juz cos takiego zapewne, prosze o jakies podpowiedzi i w miare mozliwosci opis jak to zrobic, co wymienic, ile to moze kosztowac.
audi RS2 ma 4 tłoczkowe zaciskk.u.b.a22 pisze:Możesz zamontować zaciski dwutłoczkowe od audi rs2
Audi S2 ma 2 tłoki i tarcze 276mm. To jest najtańszy i najprostszy sposób poprawienia hamulców.
Jednak przy znacznym zwiększeniu mocy taki zestaw będzie mało wydajny.
Można zastosować tarcze z Focusa RS Mk1 324mm i do tego dopasować jakiś zacisk z adapterm.
Poszukaj na forum. Jest kilka wątków na temat większych hamulców
Jak można pisać takie bzdury? Jakie rs2?
Jak nie wiesz kolego to nie pisz. Potem forum jest zaśmiecone i nie chce się go czytać.
Zaciski przednie od wersji 7A,AAH,3B,ABY. To są te same zaciski: Girling 60 dwutłoczkowe. Nie trzeba nic dodatkowo zmieniać, żadnych zwrotnic itp.
Tarcze przednie od wersji 7A,AAH: 276/25
Tylne zaciski we wszystkich wersjach coupe quattro są takie same: Girling 36 tarcze 245/10.
Można założyć Girling 43 od V8,S4 c4 tarcza 270/22 ale trzeba toczyć i wiercić bo nie było 4/108
Pompa hamulcowa o tłoczku 25 z 7A, serwo 10" z A6.
Dużo pracy mają mederatorzy, przynajmniej spoczywa na nich.
ps. Jak chcesz uzyskać 200km z NG?
... edytowałem, bo wysłało mi się podwójnie. Piszę z telefonu.
Jak nie wiesz kolego to nie pisz. Potem forum jest zaśmiecone i nie chce się go czytać.
Zaciski przednie od wersji 7A,AAH,3B,ABY. To są te same zaciski: Girling 60 dwutłoczkowe. Nie trzeba nic dodatkowo zmieniać, żadnych zwrotnic itp.
Tarcze przednie od wersji 7A,AAH: 276/25
Tylne zaciski we wszystkich wersjach coupe quattro są takie same: Girling 36 tarcze 245/10.
Można założyć Girling 43 od V8,S4 c4 tarcza 270/22 ale trzeba toczyć i wiercić bo nie było 4/108
Pompa hamulcowa o tłoczku 25 z 7A, serwo 10" z A6.
Dużo pracy mają mederatorzy, przynajmniej spoczywa na nich.
ps. Jak chcesz uzyskać 200km z NG?
... edytowałem, bo wysłało mi się podwójnie. Piszę z telefonu.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 14:30 przez zserty, łącznie zmieniany 1 raz.
k.u.b.a22, czytaj ze zrozumieniem. I nikt tu się nie wywyższa tylko stara się pomóc. A Ty piszesz, zeby pisać.Kamilonzo pisze:Od jakiego modelu mozna tanio i najmniej inwazyjnie zrobic swap hamulcy, zeby jakos autko hamowalo?
Jeśli chodzi o ścisłość to nie napisałeś nic o pompie i serwie, a o samych heblach tez niewiele.
Jeśli masz tarcze wielkości 270/22 z otworami 4/108 to podaj przykład a nie wyśmiewaj.
Skończyłem z Tobą "kolego".
Heble tylne w ośkach sa inne niż w quattro, mają Girling 38 a nie 36 i chyba tarcze inne ( do sprawdzenia w następny weekend). Same zaciski różnia się też budową. Inaczej przechodzi linka ręcznego.
Odnośnie tych G43 z V8 to jest to do quattro, trzeba sprawdzić jak to ma się w ośkach. Ja niestety nie mogę tego teraz zrobić, może na przyszły weekend.
Zdrówka.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
k.u.b.a22, piszesz bzdury i tyle. Potwierdza to zdanie
życzę powodzenia!
Oburzasz się że ktoś cię poprawia, jeżeli jesteś w błędzie i innych chcesz w błąd wprowadzać, to czego oczekujesz?
Od siebie dodam, że najbardziej ciekawą opcją było by założenie hempli od fokusa RS, tylko wtedy koła 15 cali nie wejdą, a i z 16- kami będzie problem jak zaciski będę wysoko siedziały.
k.u.b.a22 pisze:można i od jelcza zamontować wszystko się da.
życzę powodzenia!
Oburzasz się że ktoś cię poprawia, jeżeli jesteś w błędzie i innych chcesz w błąd wprowadzać, to czego oczekujesz?
to jest przegięcie chłopie! Kolega klarownie przedstawił sprawę, a ty na niego najeżdżasz- pff :lol: ...k.u.b.a22 pisze:chwalić że wszystko wiesz
Od siebie dodam, że najbardziej ciekawą opcją było by założenie hempli od fokusa RS, tylko wtedy koła 15 cali nie wejdą, a i z 16- kami będzie problem jak zaciski będę wysoko siedziały.
Na ajegio są zestawy do b4 do tego dokładasz zaciski z v8 lub s2/s4(b5)/s6(c5), i gotowe.
http://allegro.pl/tarcze-klocki-audi-80 ... 78530.html
http://allegro.pl/tarcze-klocki-audi-80 ... 78530.html