Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK 2,0 115 KM] Światła tylne świecą jak chcą

Zablokowany
Awatar użytkownika
kamilas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ABK 2,0 115 KM] Światła tylne świecą jak chcą

Post autor: kamilas » 26 lip 2012, 17:11

Witam
Mam problem z tylnymi światłami.. Zaczęło się od tego że moja 80 nie chciała odpalić. Zaprowadziłem do mechanika który stwierdził że winna jest pompa która nie daje odpowiedniego ciśnienia . Wymienił pompę i wtedy zaczęły się cyrki z tylnymi światłami.
Mianowicie kiedy włączam kierunkowskaz i wciskam hamulec to kierunek przestaje świecić, kiedy puszczę hamulec kierunek się świeci. Awaryjne światła działają. Mechanik przez kilka dni nie potrafił zdiagnozować co się dzieje więc zabrałem auto. Powiedział też że jak odłączy pompę paliwa to światła działają poprawnie. Dodam tylko że już wcześniej nie miałem świateł cofania oraz podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Jeszcze jedno po odebraniu auta od mechanika podczas jazdy ciągle świeci się kontrolka od ABS...
Pomocy :cry:
Audi 80 B4 2,0 115 KM + gaz
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 18:14 przez kamilas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KAROLEK22XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: KAROLEK22XX » 26 lip 2012, 18:24

zobacz wiazke tylnej kaly moim zdaniem pompa nie mic wspolnego z siwatłami tak mysle a co do abs-u musisz podpiac i błędy pokasowac

jaś-u
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaś-u » 26 lip 2012, 19:03

podklejam się pod kolegę wyżej. z pompą to chyba poprostu przypadek.. wiązka w klapie :roll:

Awatar użytkownika
kamilas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilas » 26 lip 2012, 21:19

Wiązka czyli cały zwój kabelków? Bo sam panel na którym są zamocowane żarówki wygląda ok, oprócz tego że daje prąd w 2 miejsca a nie w jedno..
Wybaczcie mało fachową terminologie ale nie jestem mechanikiem.
A nie sądzicie że to coś z przekaźnikiem jest nie w porządku. Może macie jakiś schemat elektryczny jak to powinno wyglądać?

Awatar użytkownika
KAROLEK22XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: KAROLEK22XX » 27 lip 2012, 08:07

Tak chodzi o ten zwoj cały kabelkow co ida od swiateł do klapy zobacz czy nie sa złamamane przewody ja tak miałem przewody były polamane a pancerz był cały wiec po cm zobaqcz jak wyglada sprawa

Awatar użytkownika
1.8s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: 1.8s » 27 lip 2012, 08:51

a dokładniej o te kable które znajdują się na lewym zawiasie klapy. Bardzo często się one przecierają, co powoduje różnorodne zwarcia lub po prostu nie ma jakiegoś światła z tylnej klapy ( w Twoim przypadku podświetlenie tablicy i wsteczny). Jednak to chyba nie będzie powodem dziwnego zachowania się kierunków bo przecież nie są one połączone z klapą (pewien nie jestem jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie).

Awatar użytkownika
manfred19
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: manfred19 » 27 lip 2012, 12:22

1.8s, dobrze mówisz. Przewody w przelotce między nadwoziem a klapą są do podświetlenia tablicy, świateł wstecznych i przeciw mgielnych, podgrzewania szyby, tylnej wycieraczki w avancie, silownika centralnego zamka i krańcówki do oświetlenia bagażnika (też avant). Kierunki i stop to inna bajka.
kamilas, gdy wrzucisz kierunki i zapodasz stopa to kierunki gasną całkiem czy pulsują delikatnie?? Jak włączysz awaryjne i zapodasz stop to wszystko jest dobrze?? Problem masz z kierunkiem z jednej strony czy oba przestają działać?? Problem jest tylko z tyłem czy przodem też??

Awatar użytkownika
kamilas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilas » 03 sie 2012, 18:05

Panowie dzięki za radę. Problemem jest wiązka ! Jakiś domorosły mechanik kiedyś podpinał się do niej żeby podłączyć hak.. kable wisiały nie zaizolowane inne ledwo się trzymały. Chwilowo znalazłem rozwiązanie, odnalazłem kabelek który robił zwarcie podłączyłem go porządnie i problem ustąpił.
Natomiast nie minie mnie wizyta u elektromechanika, świateł wstecznych, przeciwmgielnych i podświetlenia tablicy nadal nie ma i trzeba to naprawić. Ale nie mogę uwierzyć w to że mechanicy nie mogli znaleźć przyczyny "choinki" przez 4 dni :mrgreen:
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 03 sie 2012, 18:13

Nie poprawione. Zamykam.