Nissan 100NX 1994 Targa Żółta perełka [Wino]
- Wino
- Forum Audi 80
- Imię: Wino
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nissan 100NX 1994 Targa Żółta perełka [Wino]
Swoją 100 kupiłem 13 grudnia 2011 z przeznaczeniem dla żony (ale ona musi jeszcze zdać egzamin na prawko) Od razu wyprowadzam z błędu wszystkich którzy myślą że mogłem sprzedać swoją Audiczke. Nic podobnego Nissan to drugie auto w rodzinie i tak zostanie bo Audi nigdy się nie pozbędę.
Rocznik 1994
Silnik GA16DE
Nadwozie Targa
Kolo Żółta Perła - YELLOW PEARL GLOW (EH7)
Wyposażenie
- ABS
- Wspomaganie kierownicy
- Elektryczne lusterka
- Alufelgi
- Kolektor 4-2-1
Do zrobienia
- Poprawić blacharkę (09.2011 zrobione)
- Naprawić Hamulce z tyłu (01.2011 zrobione)
- Naprawić lub wymienić zbiorniczek płynu do spryskiwaczy (w trakcie czekam na paczkę)
- Naprawić podświetlenie zegarów (zrobione)
- Wymiana płynów (zrobione)
- Kupić radio (zrobione)
- Kupić dywaniki (zrobione)
- Wymienić antenkę na słupku (złamana) (zrobione)
- Kupić jeden bolec od półki bagażnika (kupiony)
Grudzień 2011
Autko aktualnie stoi u zaprzyjaźnionego mechanika więc fotki w scenerii warsztatowej (autko trzeba jeszcze dokładnie wyczyścić bo poprzedni właściciel trochę go zapuścił) Puki co robią się progi i hamulce i tak nie mam do niego opon zimowych więc mi się z tym nie spieszy. Poza tym autko ma przeznaczenie na lato bo 100NX słabo znosi sól drogową.
Marzec 2012
Oczywiście Autko już dawno odebrane z warsztatu progi i hamulce zrobione. Przy okazji pełna konserwacja podwozia.( trzeba jeszcze kupić plastikowe nadkola na tył żeby konserwacja nie poszła na marne) Na razie wstawiłem go do garażu i czekam aż nadejdą cieplejsze dni żeby zająć się kosmetyką.
Udało mi się kupić zaczepy do półki oczywiście w ASO bo nigdzie indziej nie ma szans ich dostać.
Naprawione podświetlenie zegarów
Autko już wypastowane (zajęło mi to w sumie 7 godzin, trzeba było usuwać asfalt z drzwi benzyną ekstrakcyjna) i wreszcie pierwsza przejażdżka z bez dachu
Kwiecień 2012
Wreszcie udało mi się dorwać antenkę (niestety nie chowa się w całości ale przynajmniej jest)
Oprócz tego prace cały czas idą do przodu
1. Wymontowałem i zamówiłem zbiorniczek spryskiwaczy (poprzedni właściciel po stłuczce parkingowej wyklepał błotnik ale pękniętego zbiornika nie wymienił)
2. Zakupiłem Scansol do usunięcia lakieru z felg, część felg która jest srebrna będzie wyczyszczona i jak starczy mi cierpliwości i czasu będzie wypolerowana.
Czerwiec 2012
Na tylną szybę zawitała naklejka z zielonym listkiem bo żona w końcu odebrała prawko Powoli ruszyłem też z polerką felg i wymieniłem wreszcie zbiornik od spryskiwaczy. Przy okazji zrobiłem małą sesję zdjęciową.
Sierpień 2012 Trasa w Bieszczady i z powrotem zaliczona
Wrześniu 2012
- Wszystkie 4 felgi w polerce
- założona dokładka wydechu
- wymieniona lama przednia niestety na wersje z regulacją ręczną
- Blacharka ogarnięta zdjęcia przed i po pracach
Rocznik 1994
Silnik GA16DE
Nadwozie Targa
Kolo Żółta Perła - YELLOW PEARL GLOW (EH7)
Wyposażenie
- ABS
- Wspomaganie kierownicy
- Elektryczne lusterka
- Alufelgi
- Kolektor 4-2-1
Do zrobienia
- Poprawić blacharkę (09.2011 zrobione)
- Naprawić Hamulce z tyłu (01.2011 zrobione)
- Naprawić lub wymienić zbiorniczek płynu do spryskiwaczy (w trakcie czekam na paczkę)
- Naprawić podświetlenie zegarów (zrobione)
- Wymiana płynów (zrobione)
- Kupić radio (zrobione)
- Kupić dywaniki (zrobione)
- Wymienić antenkę na słupku (złamana) (zrobione)
- Kupić jeden bolec od półki bagażnika (kupiony)
Grudzień 2011
Autko aktualnie stoi u zaprzyjaźnionego mechanika więc fotki w scenerii warsztatowej (autko trzeba jeszcze dokładnie wyczyścić bo poprzedni właściciel trochę go zapuścił) Puki co robią się progi i hamulce i tak nie mam do niego opon zimowych więc mi się z tym nie spieszy. Poza tym autko ma przeznaczenie na lato bo 100NX słabo znosi sól drogową.
Marzec 2012
Oczywiście Autko już dawno odebrane z warsztatu progi i hamulce zrobione. Przy okazji pełna konserwacja podwozia.( trzeba jeszcze kupić plastikowe nadkola na tył żeby konserwacja nie poszła na marne) Na razie wstawiłem go do garażu i czekam aż nadejdą cieplejsze dni żeby zająć się kosmetyką.
Udało mi się kupić zaczepy do półki oczywiście w ASO bo nigdzie indziej nie ma szans ich dostać.
Naprawione podświetlenie zegarów
Autko już wypastowane (zajęło mi to w sumie 7 godzin, trzeba było usuwać asfalt z drzwi benzyną ekstrakcyjna) i wreszcie pierwsza przejażdżka z bez dachu
Kwiecień 2012
Wreszcie udało mi się dorwać antenkę (niestety nie chowa się w całości ale przynajmniej jest)
Oprócz tego prace cały czas idą do przodu
1. Wymontowałem i zamówiłem zbiorniczek spryskiwaczy (poprzedni właściciel po stłuczce parkingowej wyklepał błotnik ale pękniętego zbiornika nie wymienił)
2. Zakupiłem Scansol do usunięcia lakieru z felg, część felg która jest srebrna będzie wyczyszczona i jak starczy mi cierpliwości i czasu będzie wypolerowana.
Czerwiec 2012
Na tylną szybę zawitała naklejka z zielonym listkiem bo żona w końcu odebrała prawko Powoli ruszyłem też z polerką felg i wymieniłem wreszcie zbiornik od spryskiwaczy. Przy okazji zrobiłem małą sesję zdjęciową.
Sierpień 2012 Trasa w Bieszczady i z powrotem zaliczona
Wrześniu 2012
- wymieniona lama przednia niestety na wersje z regulacją ręczną
- Blacharka ogarnięta zdjęcia przed i po pracach
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, 22:23 przez Wino, łącznie zmieniany 11 razy.
Jeździłem tym, kolega miał czarnego, ale i tak rdza wychodziła bardzo zwinne autko + możliwość powiewu wiatru we włosach. Ale korozja podobnie jak w hondach, porażka. Ciekawe ile Cię te remonty wyniosą. Ja wyremontowałem hondę w podobnym stanie za 5,500zł ;/ gdybym wiedział, że tyle mnie to wyniesie to kupiłbym audi b3.
- Wino
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak chciałbym to zrobić na tip top to pewnie też bym musiał tyle zainwestować ale auto będę robił tak żeby jeździło i nie miało widocznych dziur w nadwoziu raczej nie będę go całego lakierował jak na razie zabrałem się za progi które na moje szczęście są zgniłe tylko z tyłu na wysokości tylnego błotnika a progi w tym aucie nie są jednym elementem tylko dwoma łączone są na wysokości środkowego słupka i u mnie wystarczy wymienić tylko tą tylną część. A z uwagi na to że i tak nie da się kupić oryginalnych progów do 100NX tylko trzeba je przerabiać to mój blacharz obiecał że wytnie stare poniżej linii lakierowania bo tam jest zdrowa blacha i dzięki temu nie trzeba będzie lakierować błotników(będzie tylko nowy baranek od spodu razem z konserwacją całego podwozia).ATLAS pisze:Jeździłem tym, kolega miał czarnego, ale i tak rdza wychodziła bardzo zwinne autko + możliwość powiewu wiatru we włosach. Ale korozja podobnie jak w hondach, porażka. Ciekawe ile Cię te remonty wyniosą. Ja wyremontowałem hondę w podobnym stanie za 5,500zł ;/ gdybym wiedział, że tyle mnie to wyniesie to kupiłbym audi b3.
Ogólnie autko nie jest w tragicznym stanie blacharskim tylne nadkola są całe i podłoga też. a zewnętrzne płaty karoserii wymagają najwyżej kosmetyki ale z tym mi się nie spieszy.
- Wino
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Czerwiec 2012
Na tylną szybę zawitała naklejka z zielonym listkiem bo żona w końcu odebrała prawko Powoli ruszyłem też z polerką felg (niestety scansol nie zadziałał na lakier i trzeba było usunąć go papierem ściernym co znacznie spowolniło pracę) ponad to wymieniłem wreszcie zbiornik od spryskiwaczy. Przy okazji zrobiłem małą sesję zdjęciową.
Na tylną szybę zawitała naklejka z zielonym listkiem bo żona w końcu odebrała prawko Powoli ruszyłem też z polerką felg (niestety scansol nie zadziałał na lakier i trzeba było usunąć go papierem ściernym co znacznie spowolniło pracę) ponad to wymieniłem wreszcie zbiornik od spryskiwaczy. Przy okazji zrobiłem małą sesję zdjęciową.
- Wino
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Miałem ostatnio trochę wolnego czasu i udało mi się wypolerować 2 felgi efekty oceńcie sami jak na pierwszą polerkę w życiu myślę że efekt dobry, można by je jeszcze przejechać fareklą i filcem ale to jak skończę wszystkie 4 sztuki
Pozostał 2 felgi niestety są tylko przetarte papierem 100 a więc jeszcze prawie połowa pracy przede mną.
Pozostał 2 felgi niestety są tylko przetarte papierem 100 a więc jeszcze prawie połowa pracy przede mną.
- Wino
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Początek jesieni a prace przy aucie ruszyły poniżej lista rzeczy jakie udało mi się zrobić we wrześniu
- porobione poprawki lakiernicze (jak będę miał chwilkę czasu to wrzucę zdjęcia jak te miejsca wyglądały przed a jak wyglądają teraz)
- wymieniona lama przednia niestety na wersje z regulacją ręczną takie udało się kupić w promocji.
- porobione poprawki lakiernicze (jak będę miał chwilkę czasu to wrzucę zdjęcia jak te miejsca wyglądały przed a jak wyglądają teraz)
- wymieniona lama przednia niestety na wersje z regulacją ręczną takie udało się kupić w promocji.
- Wino
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No i chyba zakończyłem planowane prace na ten rok przy Nismo
Oto fotki newralgicznych miejsc przed i po pracach blacharskich (szału nie ma ale jak za pieniądze które na to przeznaczyłem jest lepiej niż myślałem że będzie przynajmniej nie jest pomalowany sprejem który zmywa się przy myciu i pastowaniu)
Oto fotki newralgicznych miejsc przed i po pracach blacharskich (szału nie ma ale jak za pieniądze które na to przeznaczyłem jest lepiej niż myślałem że będzie przynajmniej nie jest pomalowany sprejem który zmywa się przy myciu i pastowaniu)