aldi pisze:Coś dziwnie sonda pracuje patrząc na te screeny które wrzuciłeś. Silnik był pewnie jeszcze nie nagrzany dobrze bo jest rozjazd czasów benzynowego między pracą na benzynie a na gazie i może też sonda tak słabo pracuje na zimno. Jakbyś miał czas to nagraj jak pracuje podczas jazdy ze stałą prędkością.
Tak, silnik był po jakiś 5 minutach pracy na jałowym. Wrzucę więc na dniach podczas pracy na rozgrzanym.
aldi pisze:Później może opisze jak ustawiać mnożnik przy maksymalnych czasach aby samochód miał najlepszego kopa na gazie.
Byłbym wdzięczny.
aldi pisze:Jeszcze moja sugestia niepoparta faktami, porównaj kąt wyprzedzenia zapłonu na VAGu ze sprawnym silnikiem.
Ok
Jeszcze takie moje spostrzeżenia. Ewidentnie coś musi działać nieprawidłowo bo ciągle rozjeżdża te mapy. Po paru dniach były już spore odchyłki między PB a LPG (wrzucę później bo mam screny) no i było gorzej. Znów skasowałem obie mapy, ułożyły się dość dobrze i znów jest lepiej.
Zastanawia mnie jeszcze ten przepływomierze, walnięcie EVAPu i te 2-3 tygodnie bez szarpnięcia bo: jeśli przepływomierz faktycznie trochę zawyża to walnięcie EVAPu (prawdopodobnie był cały czas otwarty bo jak otwierałem korek zbiornika to było podciśnienie - później jeździłem jakiś czas z lekko otwartym korkiem) powodowało że automatycznie nieco powietrza szło bokiem a przepływomierz pokazywał mniejsze wartości (może bardziej zbliżone do faktycznych jakie otrzymywał silnik). Auto oczywiście kulało na wolnych ale po za tym jeździło super - zero szarpnięć i dobra moc. Potem wypiąłem całkiem evap i zaślepiłem ujście w dolocie i po pewnym czasie była już znów kiszka.
Myślę więc o zrobieniu pewnego testu - mianowicie dać mu jednak trochę lewego powietrza, reset map i ustawić je na tych parametrach i zobaczyć co się stanie. Wolne będą do bani ale zobaczyłbym czy znów będą szarpnięcia. Co myślicie?
Albo całkiem wypiąć przepławkę, auto będzie chodzić w trybie awaryjnym czyli generalnie muł i na tym ustawić mapy lpg i zobaczyć co będzie się działo.
PS: mam logi przepływki z kilku przejazdów jak je opracuje to wrzucę.