Witam Kolegów, zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem całkowicie podobnego problemu do mojego. Otóż, moje Audi zaczęło odpalać losowo, czasami po pierwszej próbie a czasem po kilku, nie raz w ogóle się nie odezwie. Auto zawsze ładnie paliło i nadal tak jest, jeśli "załapie" to pali od strzała czy zimne czy ciepłe. Zdarza się, że silnik na 5 sekund się odezwie po czym gaśnie i muszę kilka razy próbować żeby znów odpalił. Długie kręcenie rozrusznikiem nic mu nie daje, po prostu łapie losowo. Wężyki paliwowe są przeźroczyste, nie łapie lewego powietrza i chodzi równo. Sprawdziłem elektrozawór w pompie, podając mu prąd z aku i "pyka" za każdym razem i dobrze wtedy pali (może to przypadek) bo czasami potrafi 20 razy odpalać bez problemów. Dodam jeszcze że odkąd kupiłem samochód, silnik gaśnie w nim dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki
Jak myślicie, czy to odpalanie może być spowodowane zepsutą kostką stacyjki lub wkładem?
Który przekaźnik może odpowiadać za sterowanie świecami?
Jakieś inne sugestie?
[80 B4 1.9 TD AAZ] Problem z odpalaniem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi Koledzy. Jutro będę miał wolny dzień to postaram się jeszcze sprawdzić kabel do elektrozaworu. Jeśli nie to zmienię kostkę. Wymiany stacyjki chciałbym uniknąć bo to wiąże się z kosztem a do tego gaszenia już się przyzwyczaiłem
A czy któryś przekaźnik może odpowiadać za sterowanie elektrozaworem czy sygnał idzie bezpośrednio od stacyjki?
Pytam, bo w podobnym czasie gdy zaczął się problem z odpalaniem zaczął brzęczeć czasami przekaźnik przy włączaniu lewego kierunkowskazu, później padł przekaźnik 213 i kierunków jak i wycieraczek w ogóle nie było... już wymieniony ale z lewym kierunkiem nadal jest problem, podmieniałem dwa nowe przekaźniki 210 i nadal nie pomogło, gdy brzęczy a włączę wycieraczki lub spryskiwacz to dopiero przestaje... Może to ma jakiś związek...
A czy któryś przekaźnik może odpowiadać za sterowanie elektrozaworem czy sygnał idzie bezpośrednio od stacyjki?
Pytam, bo w podobnym czasie gdy zaczął się problem z odpalaniem zaczął brzęczeć czasami przekaźnik przy włączaniu lewego kierunkowskazu, później padł przekaźnik 213 i kierunków jak i wycieraczek w ogóle nie było... już wymieniony ale z lewym kierunkiem nadal jest problem, podmieniałem dwa nowe przekaźniki 210 i nadal nie pomogło, gdy brzęczy a włączę wycieraczki lub spryskiwacz to dopiero przestaje... Może to ma jakiś związek...