Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TD AAZ] Problem z odpalaniem.

ODPOWIEDZ
daro0909
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TD AAZ] Problem z odpalaniem.

Post autor: daro0909 » 17 sie 2012, 00:25

Witam Kolegów, zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem całkowicie podobnego problemu do mojego. Otóż, moje Audi zaczęło odpalać losowo, czasami po pierwszej próbie a czasem po kilku, nie raz w ogóle się nie odezwie. Auto zawsze ładnie paliło i nadal tak jest, jeśli "załapie" to pali od strzała czy zimne czy ciepłe. Zdarza się, że silnik na 5 sekund się odezwie po czym gaśnie i muszę kilka razy próbować żeby znów odpalił. Długie kręcenie rozrusznikiem nic mu nie daje, po prostu łapie losowo. Wężyki paliwowe są przeźroczyste, nie łapie lewego powietrza i chodzi równo. Sprawdziłem elektrozawór w pompie, podając mu prąd z aku i "pyka" za każdym razem i dobrze wtedy pali (może to przypadek) :-) bo czasami potrafi 20 razy odpalać bez problemów. Dodam jeszcze że odkąd kupiłem samochód, silnik gaśnie w nim dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki :-D

Jak myślicie, czy to odpalanie może być spowodowane zepsutą kostką stacyjki lub wkładem?
Który przekaźnik może odpowiadać za sterowanie świecami?
Jakieś inne sugestie?

matek10912
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik:
Kontakt:

Post autor: matek10912 » 17 sie 2012, 17:25

No najpierw rzeczywiscie podmien ta stacyjke jak gasnie dopiero po wyjeciu kluczyka

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 17 sie 2012, 18:29

daro0909, Po Twoim opisie obstawiam kostkę.

daro0909
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: daro0909 » 20 sie 2012, 21:21

Dzięki za podpowiedzi Koledzy. Jutro będę miał wolny dzień to postaram się jeszcze sprawdzić kabel do elektrozaworu. Jeśli nie to zmienię kostkę. Wymiany stacyjki chciałbym uniknąć bo to wiąże się z kosztem a do tego gaszenia już się przyzwyczaiłem :-D

A czy któryś przekaźnik może odpowiadać za sterowanie elektrozaworem czy sygnał idzie bezpośrednio od stacyjki?
Pytam, bo w podobnym czasie gdy zaczął się problem z odpalaniem zaczął brzęczeć czasami przekaźnik przy włączaniu lewego kierunkowskazu, później padł przekaźnik 213 i kierunków jak i wycieraczek w ogóle nie było... już wymieniony ale z lewym kierunkiem nadal jest problem, podmieniałem dwa nowe przekaźniki 210 i nadal nie pomogło, gdy brzęczy a włączę wycieraczki lub spryskiwacz to dopiero przestaje... Może to ma jakiś związek...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl