[AAH] Po zgaszeniu wywala płyn
-
- Audi 80 Klub
[AAH] Po zgaszeniu wywala płyn
Witam ostatnio odpowietrzałem układ ale nie jestem pewien czy to dobrze zrobiłem na gaz przełącza się szybko i po chwili leci ciepłe z kratek ale jedno mnie martwi czy po zgaszeniu silnika i odkręceniu korka ma wywalać płyn chłodniczy ? ze zbiorniczka ?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 14:30 przez slawek88yo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Olsztyn
- Forum Audi 80
Nie, płynu ma nie wywalać, układ został źle/za szybko odpowietrzony, przerabiałem ten problem w AAH dwukrotnie, spuść cały płyn i ponownie na spokojnie z otwartym obiegiem ciepłego powietrza powtórz czynność odpowietrzania, bez gazowania i jeżdżenia. Dodatkowo masz dwa odpowietrzniki, jeden na przewodzie do nagrzewnicy i drugi na metalowym przewodzie za lewą głowicą.
-
- Audi 80 Klub
- Paweł Olsztyn
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tu niema zaworu odcinającego przepływ płynu przez nagrzewnicę, płyn krąży w nagrzewnicy nawet jak jest ustawiony zimny nawiew.Paweł Olsztyn pisze:powtórzyć całą procedurę jaszcze raz pamiętając o otworzeniu obiegu na nagrzewnicę.
A nie czuć gazu LPG ze zbiorniczka? Może reduktor przepuszcza go do układu chłodzenia.
Co do wywalania płynu to nawet na traktorach przy chłodnicy jest nalepka że odkręcanie korka na rozgrzanym silniku grozi poparzeniem.
Gdy odkręcasz korek spada ciśnienie a przy niższym ciśnieniu się temperatura wrzenia płynu jest niższa co może powodować że płyn zacznie wrzeć i para zacznie wywalać płyn.
Może masz niesprawny korek zbiorniczka wyrównawczego?
-
- Audi 80 Klub
- siwusek216
- Forum Audi 80
Zle odpowietrzony parownik ja mam z tym wiecznie problem, umiejscowienie parownika zakłóca przebieg płynu. Radze sobie z tym tak: wlewam płyn zakręcam zbiorniczek i pompuje na wężu od chłodnicy następnie dolewam płynu i powtarzam pompowanie, zapalam na chwile silnik tak aby węże miały jakieś 30-40st. gaszę sprawdzam waz idący do parownika jeśli jest zimny zabieg powtarzam aż do skutku. W reduktorze tworzy się poduszka powietrzna i odkręcanie odpowietrzenia nic nie daje po prostu trzeba ja przepchać manualnie.
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
Mi wywalało płyn ale podczas jazdy.slawek88yo pisze:bardziej wygląda to na korek bo jak chwile po stoi to można odkręcić a jak chce się od razu po zgaszeniu to wywala płyn
Winną był zły korek, zmieniłem i jest okey.
Ale jak Ty odkręcasz ten korek, nie wolno zaraz po jeździe i zgaszeniu auta, szybko odkręcać korek, powoli odkręcasz i słychać syczenie, czyli ciśnienie sie wyrównuje, odczekaj chwile, a potem może juz spokojnie odkręcić całkowicie.
Jeśli to nie pomaga a do tego jak napisałeś masz bulgotanie to prawdopodobnie albo walnięta uszczelka głowicy no albo naprawdę źle odpowietrzyłeś układ.
-
- Audi 80 Klub