[B4 1.9Tdi 1Z] Uszkodzony czujnik grzania świec?
-
- Forum Audi 80
Ja mam takie same objawy jak poprzednicy i doszedłem do wniosku, że jest to wina nieszczelnej (cieknącej) pompy wtryskowej, która nie daje wystarczającego ciśnienia. Wiadomo, jak świecę pogrzeją to wzrasta temperatura w cylindrach, a wraz z tym ciśnienie i pali od strzała ; ). Więc możecie posprawdzać, czy macie szczelne wszystko.
ja mialem pompe tez nieszczelna i lecialo mi z niej ale zrobilem to i nic nie dalo objaw dalej taki sam ......jedynie co mnie nie pokoji to ze na zimnym silniku przez chwile na niebiesko mi idzie z wydechu ale to sa pierscienie olejowe zgarniajace ........podłaczeg vag zobacze co pokaze moze....... w lato sie skusze na zmierzenie cisnienia z ciekawosci ......narazie jezdze musi sie cos zwocic to co wsadzilem juz do tego zetora.......
U mnie akurat jest ta pewność, że to na 100 % przez pompę muszę grzać świece. Ewentualnie u Ciebie mogą także być wtryski przyczyną. Przez chwilę to znaczy przez ile ? Podłączać Vag'a i sprawdzić wszystkie parametry, czy są w normach. Nie wiem, czy kąt wtrysku będzie miał coś wspólnego z grzaniem świec, aby odpalił, to już niech odpowiedzą doświadczeni ; ).
Witam udalo mi sie ustalic usterke odpalenia zetorka w zimne poranki bez podgrzewania swiec temp np 8st C a powodem nie byla kompresja tylko zły kąt wtrysku mialem 17 wg pomiaru na vagu ustawilem go jak ksiazka pisze i teraz pali bez swiec na tyk
oczywiscie koledzy z forum pomogli tak jak pisaliscie kat wtrysku:) sam bym do tego nie doszedł
oczywiscie koledzy z forum pomogli tak jak pisaliscie kat wtrysku:) sam bym do tego nie doszedł
witam wszystkich.mam podobny problem.tylko ze,wczorej odebralem auto od mechanika i bylo ok.robiony byl remont silnika wszystko nowe oprucz walu i tlokow.silnik cyka slicznie,palil ok,a dzis rano nie zapalil.podczas krecenia tylko dym z tlumika i nic,tel do mechanika,podjechal,psiknal jakims sprejem i od strzala zapalil,on twierdzi ze nie grzeje swiec idla tego nie odpalil, a przed remontem palil ok.twierdzi ze kat wtrysku jest tak jak nalezy i to nie ma z tym nic wspolnego.i teraz moje pytanie;co wy otym sadzicie?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
mam tdi i wlasnie mnie zdiwilo ze mechanik gada cos o grzaniu swiec.moze jakis forumowicz jest gdzies z okolic sztumu i mialby chwile czasu aby zerknac na mojego ciapka,bo mam wrazenie ze nie jest tak idealnie ustawiony.wedlug mechanika przed remontem mial podkrecone wartosci na mxa a teraz on ustawil go wedlug jakiejs normy i niby tak powinno byc.jestem laikiem jesli chodzi o diesle :oops:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Avant
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Że pierd...li jak potłuczony ...spytaj go jaką ustawił dawkę i kąt wtrysku ...zobaczymy czy wogóle wie jakie powinny być wartości ....bo może i silniki umie składać ,ale z tego co twierdzi na temat grzania świec i kąta wtrysku ,to pojecie o tdi ma żadne 8-) Ja nie twierdze że kazdy kto składa silniki ,musi mieć pojecie jak powinny być poustawiane ,ale jak ktoś mówi takie żeczy jak ten gościu ,które świadczą o jego kompletnym braku wiedzy w temacie ,to szczeka mi opada ....przynajmniej niech się przyzna ze nie ma zielonego pojecia jak i czym to ustawić ,a nie opowiada bzdury o grzaniu świec ,które jak powszechnie wiadomo w tdi nie grzeją wcale ,powyżej + 5 stopni ,i nie mają kompletnie żadnego wpływu na odpalanie silnikaczarny1 pisze:on twierdzi ze nie grzeje swiec idla tego nie odpalil, a przed remontem palil ok.twierdzi ze kat wtrysku jest tak jak nalezy i to nie ma z tym nic wspolnego.i teraz moje pytanie;co wy otym sadzicie?
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 22:10 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.