Witam. W mojej audiczce mam silnik 1,8 b+g na mechanicznym wtrysku. Walnięta jest uszczelka pod głowicą. Zastanawiam się czy nie wyszedłbym lepiej na wymianie silnika. Mam okazję kupić silnik kompletny(700-800zł) , który jest jeszcze w aucie. Jest w dobrym stanie, bez gazu. Jedynym problemem jest jego pojemność - 2.6 (ABC) i to , że jest on za B4.
Wiadomo, że do tego jeszcze dojdzie skrzynia.
I teraz moje pytanie : Jaki będzie koszt takiej wymiany i czy jest to w ogóle możliwe do zrealizowania? A może polecacie jakieś inne silniki? Z góry dziękuję za pomoc.
[B3 JN] Swap silnika
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Już się trochę tematów porobiło odnośnie swapów. Wystarczy poszukać.
Ogólnie u Ciebie będzie trochę roboty bo silnik trzeba będzie posadzić na sankach, chyba, że będziesz spawał łapy. Jeśli zmieniasz skrzynie to i półosie, przeguby i piasty będą do wymiany. Nikt Ci nie powie ile taka operacja będzie Cię kosztować bo tutaj jeszcze trzeba będzie ogarnąć wiązkę silnika Vki oraz zmienić zegary na takie z Vki. Zależy ile sam zrobisz za ile kupisz części i ile policzą Cię ludzie za robotę której nie jesteś w stanie sam zrobić.
Moja rada jest taka, że kase którą chciałbyś przeznaczyć na swap, zainwestuj w remont swojego silnika. Mniejsze koszta, zostawisz auto w oryginalnym stanie i będziesz się cieszyć bezproblemową jazdą.
Ogólnie u Ciebie będzie trochę roboty bo silnik trzeba będzie posadzić na sankach, chyba, że będziesz spawał łapy. Jeśli zmieniasz skrzynie to i półosie, przeguby i piasty będą do wymiany. Nikt Ci nie powie ile taka operacja będzie Cię kosztować bo tutaj jeszcze trzeba będzie ogarnąć wiązkę silnika Vki oraz zmienić zegary na takie z Vki. Zależy ile sam zrobisz za ile kupisz części i ile policzą Cię ludzie za robotę której nie jesteś w stanie sam zrobić.
Moja rada jest taka, że kase którą chciałbyś przeznaczyć na swap, zainwestuj w remont swojego silnika. Mniejsze koszta, zostawisz auto w oryginalnym stanie i będziesz się cieszyć bezproblemową jazdą.