mam następujący problem ze wskaznikiem paliwa. Otóż nie pokazuje on w miarę rzeczywistego poziomu paliwa z zbiorniku.
powiedzmy ze wskazówka weszła na czerwoną kreskę od rezerwy i gdy zatankuję 10 litrów paliwa to sie podnosi prawie do kreski od połowy zbiornika... (trochę to dziwne skoro tankuję 10 litrów a zbiornik ma pojemność prawie 70 litrów).
skolei juz kilka razy gdy tankowałem sie do pełna (nie pod korek tylko do 2-go odbicia dystrybutora) to wskazówka podnosiła się poza kreskę 1/1.
gdy jezdziłem na benzynie to wskazówka od pełnego zbiornika do połowy schodziła bardzo wolno, ale gdy przekroczyła granicę połowy zbiornika to spadała tak szybko ze myslałem ze mam wir w baku

na domiar złego czasami wskaznik troche wariuje. tzn pokazuje poziom paliwa a po chwili obniza sie z 1/2 do 1/4 a po chwili znowu pokazuje 1/2
Czy ktoś wie jak skalibrować wskaznik poziomu paliwa ?
zapewne robi sie to tym "schowanym" pokrętłem tuż obok wskaznika ale nie mam zabardzo pojęcia jak to zrobić.
Czy miał ktos moze podobny problem i wie jak go rozwiązać ?
Z góry dziękuję za pomoc. Pzdr Kamil Widmoski vel. "Widmo"
PS samochód to
Audi 80 B4 '92r 2.0 ABT
zegary UN4 (juz raz były w naprawie bo nie działało kasowanie licznika dziennego)
jeszcze raz pozdrawiam Widmo