Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABT]Kalibracja wskaźnika poziomu paliwa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 ABT]Kalibracja wskaźnika poziomu paliwa

Post autor: widmo » 23 paź 2007, 22:19

Witam !

mam następujący problem ze wskaznikiem paliwa. Otóż nie pokazuje on w miarę rzeczywistego poziomu paliwa z zbiorniku.
powiedzmy ze wskazówka weszła na czerwoną kreskę od rezerwy i gdy zatankuję 10 litrów paliwa to sie podnosi prawie do kreski od połowy zbiornika... (trochę to dziwne skoro tankuję 10 litrów a zbiornik ma pojemność prawie 70 litrów).
skolei juz kilka razy gdy tankowałem sie do pełna (nie pod korek tylko do 2-go odbicia dystrybutora) to wskazówka podnosiła się poza kreskę 1/1.
gdy jezdziłem na benzynie to wskazówka od pełnego zbiornika do połowy schodziła bardzo wolno, ale gdy przekroczyła granicę połowy zbiornika to spadała tak szybko ze myslałem ze mam wir w baku :P

na domiar złego czasami wskaznik troche wariuje. tzn pokazuje poziom paliwa a po chwili obniza sie z 1/2 do 1/4 a po chwili znowu pokazuje 1/2

Czy ktoś wie jak skalibrować wskaznik poziomu paliwa ?
zapewne robi sie to tym "schowanym" pokrętłem tuż obok wskaznika ale nie mam zabardzo pojęcia jak to zrobić.

Czy miał ktos moze podobny problem i wie jak go rozwiązać ?

Z góry dziękuję za pomoc. Pzdr Kamil Widmoski vel. "Widmo"

PS samochód to
Audi 80 B4 '92r 2.0 ABT
zegary UN4 (juz raz były w naprawie bo nie działało kasowanie licznika dziennego)

jeszcze raz pozdrawiam Widmo
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, 22:35 przez widmo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 23 paź 2007, 22:37

Kolego przeczytaj proszę najpierw Regulamin: viewtopic.php?t=6284 oraz ten topik viewtopic.php?t=256 i nazywaj tematy zgodnie zasadami, bo następnym razem wątek poleci do kosza.

A poza tym to podobny wątek już był, więc mogłeś się dopisać do istniejącego wątku (takie są wymogi regulaminu).

chlopasek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chlopasek » 23 paź 2007, 22:38

wedlug mnie kalibracja nic nie da chyba cos jest uszkodzone albo ta dioda czy co to jest w liczniku albo czujnik w baku,a kalibracja to polega na tym ze wlewasz 4 litry na pusty bak i ustawiasz chyba na ta pierwsza grubsza kreske rezerwy dokladnie juz nie pamietam ja zle mowie to mnie poprawcie,nie mialem takiego przypadku ale tak sądze

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 23 paź 2007, 22:50

Ja jak poprawiałem zegary to poprawiłem zimne luty w miejscu gdzie są przykręcone dwiema śrubkami i trochę przeczyściłem te mosiężne podkładki które są tam przylutowane (pomogło). U mnie też po zatankowaniu 10l podchodzi do połowy. Jak wychodzi poza połowe to cofnij wskazówkę tym pokrętłem o którym pisałeś (wyciągnij zaślepke wsadz małego imbusa i lekko przekręć w prawo) , oczyść nóżki w stabilizaorze (za zegarami mały czarny prostokącik z 3 nóżkani) możesz dla wszystkiego sprawdzić czujnik poziomu paliwa w zbiorniku. A te wachania też mam tylko trochę mniejsze.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 25 paź 2007, 06:53

wszystkie wskąźniki pozoimu paliwa tak działają od pełny do 3/4 wydaje sie że auto pali 5/100 potem wskazówka szybko spada, wyjmij czujnik ze zbiornika i sprawdź czy pływak sie nie przedziurawił, kalibracje wykonaj tak jak podawał tam kolega wlej ok 5l benzyny do pustego zbiornika i ustaw wskazówke na 1-2kreske rezerwy paliwa.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 27 paź 2007, 14:08

wiec zrobiłem tak:
miałem w baku około 10 litrów paliwa i ustawiłem sobie ze to jest początek rezerwy paliwa (wskazówka jest na granicy pierwszej czerwonej kreski z dwiema biały kropeczkami)
dotankowałem 20 litrów i pokazuje teraz minimalnie (1 mm) powyżej 1/4 baku

tylko że jak autko stoi na równym terenie to na wyłączonym zapłonie wskazówka spada dużo poniżej skali.

czy takie wykalibrowanie bedzie pokazywało (w miarę realnie) poziom paliwa ?

teraz pytanie do tych, u których wskaznik paliwa pokazuje dokładnie.

1. czy na wyłączonym zapłonie wskazówka poziomu paliwa spada ponizej skali ?
2. czy gdy zatankujecie do pełna (do drugiego odbicia pistoletu) to wskazówka pokazuje 1/1?

przepraszam za mój pierwszy post ale nie doczytałem teraz juz bede wiedział.

Hauptwerke
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hauptwerke » 27 paź 2007, 15:04

A czy u Was wszystkich wskazówka podnosi się bardzo powoli?
Jak mam cały bak, to muszę poczekać jakieś 3-4 minuty.
Też tak macie?

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 27 paź 2007, 18:54

tak wskazówka idzie powoli do góry ale bez przesady nie 4 minuty Trwa to około 30 sek. po wyłączeniu zapłonu spada poniżej skali i jest to normalne.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 28 paź 2007, 13:36

Hauptwerke pisze:A czy u Was wszystkich wskazówka podnosi się bardzo powoli?
Jak mam cały bak, to muszę poczekać jakieś 3-4 minuty.
Też tak macie?
u mnie jak jest mało paliwa to sie długo podnosi wskazówka. ale gdy zatankuje do pełna to wtedy wskazówka podnosi sie w mgnieniu oka. jakies 15-20 sekund

PS zatankowałem 34 litry paliwa i pokazuje tuz powyzej połowy zbiornika. wydaje mi sie ze to juz bedzie w miarę dobre ustawienie ...

ale dalej jest problem z "pływaniem" wskaznika. raz pokazuje 3/4 po czym spada na 1/2 i po jakiejs chwili znowu 3/4

czy rzeczywiscie to bedzie wina tego stabilizatora w liczniku ? (ten odpowidzialny za wskaznik temp i paliwa)

jezeli chodzi o wskaznik temperatury to on nie "pływa" chociaż pare razy zdarzało sie w czasie jazdy temperatura spadała do 0 *C ale on sie nie podnosił. pomagało wyłączenie zapłonu i odpalnie samochodu znowu.

jasza
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasza » 09 lis 2007, 00:54

@ widmo
A czy to ze wskaznik paliwa pokazuje rzaz 1/2 a raz 3/4 nie dzieje sie wtedy gdy jezdzis po zakretach?
Ja mam tak ze jak lece w lewy luk, to mi ubywa, a w prawy przybywa wg wskaznika. oczywiscie nie sa to roznice 1/2 baku, ale wyrazne zmiany odczytu. wczesniej mialem be trzy w benzyniku i bylo to samo.

pozostale zachowania wskaznika w normie.

Pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl