[B4 All] Wymiana dłuższych przewodów hamulcowych z przodu.
[B4 All] Wymiana dłuższych przewodów hamulcowych z przodu.
Witam was!
Jak w temacie, przegląd samochodu zmusił mnie do wymiany dłuższych przewodów hamulcowych przy kole.
Zakupiłem już przewody marki ENZet, jeszcze tylko płyn i będę się brał za wymianę.
Przy kole znajdują się dwa giętkie przewody hamulcowe połączone ze sobą taką rurką, i moje pytanie jest takie...
Czy muszę to wszystko rozkręcić, czy wystarczy wykręcić wymieniany element?
Bo myślę, myślę i nie mogę zajść w głowę jak poprawnie wkręcić przewód żeby nie był poskręcany.
Nigdy wcześniej nie wymieniałem przewodów hamulcowych, więc wole się przygotować psychicznie do tego :mrgreen:
Jak w temacie, przegląd samochodu zmusił mnie do wymiany dłuższych przewodów hamulcowych przy kole.
Zakupiłem już przewody marki ENZet, jeszcze tylko płyn i będę się brał za wymianę.
Przy kole znajdują się dwa giętkie przewody hamulcowe połączone ze sobą taką rurką, i moje pytanie jest takie...
Czy muszę to wszystko rozkręcić, czy wystarczy wykręcić wymieniany element?
Bo myślę, myślę i nie mogę zajść w głowę jak poprawnie wkręcić przewód żeby nie był poskręcany.
Nigdy wcześniej nie wymieniałem przewodów hamulcowych, więc wole się przygotować psychicznie do tego :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Z przodu wymieniasz? Z tego co sie orientuje to zeby wymienic ten dluzszy przewód elastyczny (wkrecany do zacisku hamulcowego) to wystarczy go wykrecic najpierw z zacisku (chyba klucz 13) .Z drugiego konca chyba jest tak samo wkrecony. Jak juz bedziesz wkrecal nowy to w odwrotnej kolejnosci czyli do zacisku wkrecasz na koncu. Zeby sie nie poskrecal to dobrze jest zdjąc zacisk i przy wkrecaniu przewód trzymac w jednej pozycji a krecic calym zaciskiem.
-
- Forum Audi 80
Wymiana nie jest trudna ani skomplikowana. W ten Przewód elastyczny masz wkręcone końcówki od przewodów miedzianych. Wykręcasz je kluczem 10 lub 11 z przewodu elastycznego. Ja do tego celu kupiłem specjalny klucz do przewodów hamulcowych. Od zwykłego płaskiego klucza różni się tym że jest solidniej wykonany.
- borysekman
- Forum Audi 80
Znając życie przy odkręacniu może obrobić się nakrętka przy rurce miedzianej. Jak to rozbierzesz to lepej wymień od razu obydwa przwody gumowe i rurkę miedzianą lączącą (kup rurkę 20cm bo 10 cm jest za krótka). Szkoda robić dwa razy jedno i to samo. Te przwody nie są starsznie drogie a rozkręcąć, odpowietrzać nie będzie Ci się chciało drugi raz.