Wys. Temp i Przeciekajaca chlodnica Audi 90 [2.3 ng b3 91r]
-
- Forum Audi 80
Wys. Temp i Przeciekajaca chlodnica Audi 90 [2.3 ng b3 91r]
Witam, mam problem i zastanawiam sie czy jedynie wymiana chlodnicy tu pomoze. Wiec przecieka mi chlodnica w mojej audi w mojescu tego rowka do okola chlodnicy na gorze. Wiec moj mechanik pospawal w srodku do okola czyms ale cisnienie wypchal spaw i dalej przecieka do sie to pospawac czy trzeba wyienic odrazu cala chlodnice? Jesli ktos sie tym zajmuje gdzies w okolicach Wroclawia prosil bym o kontakt albo pomysly co z tym mozna zrobic.
Droga sprawa to że dmuchawa wlancza m sie dopiero na ponad 100 stopniach i pewnie tez przez to robi sie duze cisnienie i wywala wode (plyn) w naj slabszych miejscach... Zastanawiam sie czy sa jakies czujniki ktore pasuja do mojego auta a wlanczaja dmuchawe na 90 stopniach... Czekam na propozycje i pomysly.
Droga sprawa to że dmuchawa wlancza m sie dopiero na ponad 100 stopniach i pewnie tez przez to robi sie duze cisnienie i wywala wode (plyn) w naj slabszych miejscach... Zastanawiam sie czy sa jakies czujniki ktore pasuja do mojego auta a wlanczaja dmuchawe na 90 stopniach... Czekam na propozycje i pomysly.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
zmień czujnik temp. w chłodnicy.audi90 FAN pisze:Droga sprawa to że dmuchawa wlancza m sie dopiero na ponad 100 stopniach i pewnie tez przez to robi sie duze cisnienie i wywala wode (plyn) w naj slabszych miejscach... Zastanawiam sie czy sa jakies czujniki ktore pasuja do mojego auta a wlanczaja dmuchawe na 90 stopniach... Czekam na propozycje i pomysly.
Dziwne że załącza przy 100 :-/ja mam do AAH założony z NG i ciut powyżej 90 wentylatory chodzą.
Ale tu może być wina wskaźnika na desce-może przekłamywać.
Co do chłodnicy to raczej wymiana ewentualnie jeśli jest to plastik(ten element łączący) to można też tylko jego wymienić, jeśli oczywiście znajdziesz zamiennik.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
dobrze, że tylko w audi tak jest. Gdzie indziej ciśnienie nie ma wpływu na temperaturę wrzenia.andi77 pisze:W AUDI jest taka sprawa...ze układ chłodzenia działa na zasadzie ciśnienia.
Przy większym ciśnieniu, płyn później się gotuje
A bardziej serio - ciśnienie nie ma wpływu na temperaturę cieczy. jesli ma 90 to ma 90 stopni, bez wzglewdu na ciśnienie.
Zapowietrzony układ może jednak powodować wzrost temp.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
nieprawda, widzę że kolega nie uważał na lekcjach bo tego w szkole uczyli.andi77 napisał/a:
W AUDI jest taka sprawa...ze układ chłodzenia działa na zasadzie ciśnienia.
Przy większym ciśnieniu, płyn później się gotuje
dobrze, że tylko w audi tak jest. Gdzie indziej ciśnienie nie ma wpływu na temperaturę wrzenia.
A bardziej serio - ciśnienie nie ma wpływu na temperaturę cieczy. jesli ma 90 to ma 90 stopni, bez wzglewdu na ciśnienie.
Wpisz sobie w google zależność temperatury od ciśnienia to się dowiesz.
teraz nie wiem, czy nie wyłapałeś sarkazmu, czy uważasz, że ciśnienie ma wpływ na temp.
90 stopni, t0o 90 stopni, niezależnie od tego, w jakim ciśnieniu panuje ta temperatura. Termostat, działa niezależnie od tego, czy jest zainstalowany w garnku czy w układzie wysokiego ciśnienia.
Co innego temperatura wrzenia ale o tym jest wyżej.
Między innemi dlatego VAG jeździ na g12.
90 stopni, t0o 90 stopni, niezależnie od tego, w jakim ciśnieniu panuje ta temperatura. Termostat, działa niezależnie od tego, czy jest zainstalowany w garnku czy w układzie wysokiego ciśnienia.
Co innego temperatura wrzenia ale o tym jest wyżej.
Między innemi dlatego VAG jeździ na g12.