[ALL] jak przykleic lusterko wsteczne do szyby?
[ALL] jak przykleic lusterko wsteczne do szyby?
witam,
w sobote sprzatalem audice i przylozylem glowa w lusterko na tyle mocno ze odpadlo i moje pytanie brzmi czym i jak to przykleic zeby zaraz znow nie odpadlo i ladnie wygladalo
w sobote sprzatalem audice i przylozylem glowa w lusterko na tyle mocno ze odpadlo i moje pytanie brzmi czym i jak to przykleic zeby zaraz znow nie odpadlo i ladnie wygladalo
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, 09:46 przez jkb^^, łącznie zmieniany 2 razy.
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
sam kiedyś ten temat poruszałem... i znalazłem chyba najlepsze rozwiązanie:
warsztat wstawiający autoszyby
viewtopic.php?p=55327#55327
lusterko trzyma naprawdę bardzo mocno :mrgreen:
warsztat wstawiający autoszyby
viewtopic.php?p=55327#55327
lusterko trzyma naprawdę bardzo mocno :mrgreen:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Warsztat jest ok ale bierze dużo kasy... Ojciec kiedyś zmieniał szybę sam i przyklejał na klej specjalnie do tego - kupiony w motoryzacyjnym. Po kilku latach strzeliła mu szyba od kamienia i jak chciał lusterko zdemontować/urwać to musiał młotkiem w tym miejscu pomóc bo oderwać się nie dało! Dobry klej i chwila cierpliwości wdg. mnie wystarczą!
a dlaczego od kropelki, czy poxipolu ma szyba pęknąć? Wiele, lat miałem hobby w którym wiele razy używałem tych klejów do klejenia szkła oraz pleksy i nigdy nic nie pękło. Od miesiąca jeżdżę z lustrem przyklejonym na poxipol i trzyma się jak na razie. Przy regulacji jakoś szczególnie nie uważam, więc jak na razie jest wystarczająco mocny. Jak byłem u szklarzy w moim mieście (kiedyś to proponowano na tym forum) to pokręcili głową więc stwierdziłem, że z takimi fachowcami to do d.....
Tylko ja użyłem cienkich warstw - jedna na metalową część od lustra, a drugą na stary!! klej na szybie, który bardzo mocno trzyma, dlatego stwierdziłem, że nie będę jej ruszał.
Powodzenia.
Tylko ja użyłem cienkich warstw - jedna na metalową część od lustra, a drugą na stary!! klej na szybie, który bardzo mocno trzyma, dlatego stwierdziłem, że nie będę jej ruszał.
Powodzenia.
.... klej jaki pozostał po moim lusterku jest twardy jak kamień. Najpierw próbowałem bo usunąć ale jak zobaczyłem jak się trzyma i jak twardy jest to stwierdziłem, że będzie dobrą bazą do kleju (nazwijmy to) niespecjalistycznego. Poza tym ta warstwa kleju oryginalnego jest może z 0.3mm gruba. Dodając więcej jednego składnika z kleju POXIPOL (przeźroczysty) uzyskuje się jego większą elastyczność. Ale oczywiście każdy ma swoją metodę - ja tylko podaję jak ja to naprawiłem sam.cobra pisze: w przypadku klejów na bazie siliconu powłoka klejowa stanowi swego rodzaju amortyzację dla metalowego kapsla w podstawie lusterka
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wydaje mi się że "kropelka" podczas krzepnięcia wytwarza pewnego rodzaju naprężenia, które z biegiem czasu powodują peknięcie szkła. Spotkałem się z tym jak ktoś sobie podkleił nie lusterko a uszczelkę , która jest wokół szyby i po jakimś czasie z tego miejsca poleciała rysa. Kleju do szyb, do podklejania lusterka też nie polecam.
kropelka-stanowczo nie ,natomiast klej do lusterek???chyba ze masz nerwy ze stali.kiedyz trzymalem z 20min i nie zdarzylem drzwi zamknac.polecam klej ktory stosuje warsztat do wklejania szyb lub poprostu pojedz do warsztatu i wkleja ci je.20zl to nie majatek i nie warto juz o tym watku pisac bo sprawa jasna.pozdr