w sobote sprzatalem audice i przylozylem glowa w lusterko na tyle mocno ze odpadlo
[ALL] jak przykleic lusterko wsteczne do szyby?
[ALL] jak przykleic lusterko wsteczne do szyby?
witam,
w sobote sprzatalem audice i przylozylem glowa w lusterko na tyle mocno ze odpadlo
i moje pytanie brzmi czym i jak to przykleic zeby zaraz znow nie odpadlo i ladnie wygladalo
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, 09:46 przez jkb^^, łącznie zmieniany 2 razy.
- Organista18
- Forum Audi 80

- Kontakt:
sam kiedyś ten temat poruszałem... i znalazłem chyba najlepsze rozwiązanie:
warsztat wstawiający autoszyby
viewtopic.php?p=55327#55327
lusterko trzyma naprawdę bardzo mocno :mrgreen:
warsztat wstawiający autoszyby
viewtopic.php?p=55327#55327
lusterko trzyma naprawdę bardzo mocno :mrgreen:
- Oofol
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Warsztat jest ok ale bierze dużo kasy... Ojciec kiedyś zmieniał szybę sam i przyklejał na klej specjalnie do tego - kupiony w motoryzacyjnym. Po kilku latach strzeliła mu szyba od kamienia i jak chciał lusterko zdemontować/urwać to musiał młotkiem w tym miejscu pomóc bo oderwać się nie dało! Dobry klej i chwila cierpliwości wdg. mnie wystarczą!
-
andrzej1
a dlaczego od kropelki, czy poxipolu ma szyba pęknąć? Wiele, lat miałem hobby w którym wiele razy używałem tych klejów do klejenia szkła oraz pleksy i nigdy nic nie pękło. Od miesiąca jeżdżę z lustrem przyklejonym na poxipol i trzyma się jak na razie. Przy regulacji jakoś szczególnie nie uważam, więc jak na razie jest wystarczająco mocny. Jak byłem u szklarzy w moim mieście (kiedyś to proponowano na tym forum) to pokręcili głową więc stwierdziłem, że z takimi fachowcami to do d.....
Tylko ja użyłem cienkich warstw - jedna na metalową część od lustra, a drugą na stary!! klej na szybie, który bardzo mocno trzyma, dlatego stwierdziłem, że nie będę jej ruszał.
Powodzenia.
Tylko ja użyłem cienkich warstw - jedna na metalową część od lustra, a drugą na stary!! klej na szybie, który bardzo mocno trzyma, dlatego stwierdziłem, że nie będę jej ruszał.
Powodzenia.
-
andrzej1
.... klej jaki pozostał po moim lusterku jest twardy jak kamień. Najpierw próbowałem bo usunąć ale jak zobaczyłem jak się trzyma i jak twardy jest to stwierdziłem, że będzie dobrą bazą do kleju (nazwijmy to) niespecjalistycznego. Poza tym ta warstwa kleju oryginalnego jest może z 0.3mm gruba. Dodając więcej jednego składnika z kleju POXIPOL (przeźroczysty) uzyskuje się jego większą elastyczność. Ale oczywiście każdy ma swoją metodę - ja tylko podaję jak ja to naprawiłem sam.cobra pisze: w przypadku klejów na bazie siliconu powłoka klejowa stanowi swego rodzaju amortyzację dla metalowego kapsla w podstawie lusterka
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wydaje mi się że "kropelka" podczas krzepnięcia wytwarza pewnego rodzaju naprężenia, które z biegiem czasu powodują peknięcie szkła. Spotkałem się z tym jak ktoś sobie podkleił nie lusterko a uszczelkę , która jest wokół szyby i po jakimś czasie z tego miejsca poleciała rysa. Kleju do szyb, do podklejania lusterka też nie polecam.
kropelka-stanowczo nie ,natomiast klej do lusterek???chyba ze masz nerwy ze stali.kiedyz trzymalem z 20min i nie zdarzylem drzwi zamknac.polecam klej ktory stosuje warsztat do wklejania szyb lub poprostu pojedz do warsztatu i wkleja ci je.20zl to nie majatek i nie warto juz o tym watku pisac bo sprawa jasna.pozdr