Audi 80 1,6 Turbo D SB ->AKN swap czas zacząć !!
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie będę już w SB inwestował, skoro docelowo ma być AVF.
To by było trochę bez sensu dalej modzić SB, skoro chcę go i tak zastąpić AVFem, jedyne co zmienie to przelot (do AVFa sie przyda) no i turbo zmienie na K24 zamiana za moje T2 <ok>
Szkoda że silniki z nowszych golfów niż 3ka nie pasują do mocowań z Audi B3 :roll:
Byłoby o wiele mniej pracy z przeszczepem AVFa
To by było trochę bez sensu dalej modzić SB, skoro chcę go i tak zastąpić AVFem, jedyne co zmienie to przelot (do AVFa sie przyda) no i turbo zmienie na K24 zamiana za moje T2 <ok>
Szkoda że silniki z nowszych golfów niż 3ka nie pasują do mocowań z Audi B3 :roll:
Byłoby o wiele mniej pracy z przeszczepem AVFa
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pawelrybak15 pisze:Czyli teoretycznie mogę kupić 1Z z Golfa 3 i zapakować go P&P do Audi B3 ?
Tzn w sensie, że mocowania pasują ?
pasuje. wiem bo sam sprawdzałem taką opcję.
wtedy łapa jest przykręcana do bloku na trzy śruby.
zawsze jedna z tych dwóch łap będzie Ci pasować. albo od B2 albo od B3.
gorzej jest już w przypadku kiedy masz mocowania na podłużnicy. wtedy albo customowe łapy albo zmieniamy blok na taki z B4 lub B5. żeby pasowały ori łapy...
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pawelrybak15, jesli powodem dla którego chcesz wkładać AVF'a nie jest tylko jego kultura pracy( notabene, jest świetna, nawet mało powiedziane. ładniej chyba tylko pięcio cylindrowe pompowtryskiwacze w touranach i T5 pracują) to ja bym wkładał VP. albo cos pochodnego typu 1Z/AFN. albo nowszego typu AGR/ALH/ASV/AHF. te mają dół identyczny z silnikami PD.
dzięki temu w razie jakby Ci się już jednak zamarzyło PD to przżucasz chyba tlko wiązkę elektryczną i głowicę oraz kilka pierdół.
ja jak tylko się wyluruję bo mnie znów kaszel na potęgę zaczął męczyć tak że płuca na lewą stronę przewlekam, i uwinę się z paroma innymi robotami kończę sojego puscfika.
myślę że takie 2.5TDI R5 AEL/AAT też jest godne uwagi.
można po drobnych przeróbkach wykorzystać wiązkę elektryczną od TDI na boschu.
nastawnik mamy już wtedy potencjometryczny,
dużo części podejdzie ci z wersji R5
jedyna rzecz do wyrzeźbienia to wydech i instalacja IC.
ja miałem zakręty z teog powodu że któryś z poprzednich właścicieli auta naprawiał je tym co było pod ręką, między innymi częsciami od fordów itp. oraz z powodu ogólnego zaniedbania auta...
do tych silników polecałbym możliwie najdłuższe skrzynie a odwdzięczą się komfortem użytkowania i ekonomią. dźwięk pracy i elastyczność Cię oczarują.
ja narazie śmigam pod nieobcność ojca C4 i powiem szczerze że corac bardziej mam ochotę nawet w przypadku sprzedaży coupe dorwać dla Siebie silnik 2.5 R5 rozłożyć go o i przejrzeć gruntownie oraz poskładać dla Siebie.
a włożyć albo do B4. albo ( i tu się bardziej skłaniam ku tej opcji) dorwać takie samo C4 najchętniej w automacie.
dzięki temu w razie jakby Ci się już jednak zamarzyło PD to przżucasz chyba tlko wiązkę elektryczną i głowicę oraz kilka pierdół.
ja jak tylko się wyluruję bo mnie znów kaszel na potęgę zaczął męczyć tak że płuca na lewą stronę przewlekam, i uwinę się z paroma innymi robotami kończę sojego puscfika.
myślę że takie 2.5TDI R5 AEL/AAT też jest godne uwagi.
można po drobnych przeróbkach wykorzystać wiązkę elektryczną od TDI na boschu.
nastawnik mamy już wtedy potencjometryczny,
dużo części podejdzie ci z wersji R5
jedyna rzecz do wyrzeźbienia to wydech i instalacja IC.
ja miałem zakręty z teog powodu że któryś z poprzednich właścicieli auta naprawiał je tym co było pod ręką, między innymi częsciami od fordów itp. oraz z powodu ogólnego zaniedbania auta...
do tych silników polecałbym możliwie najdłuższe skrzynie a odwdzięczą się komfortem użytkowania i ekonomią. dźwięk pracy i elastyczność Cię oczarują.
ja narazie śmigam pod nieobcność ojca C4 i powiem szczerze że corac bardziej mam ochotę nawet w przypadku sprzedaży coupe dorwać dla Siebie silnik 2.5 R5 rozłożyć go o i przejrzeć gruntownie oraz poskładać dla Siebie.
a włożyć albo do B4. albo ( i tu się bardziej skłaniam ku tej opcji) dorwać takie samo C4 najchętniej w automacie.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
B4 to już nie ten klimat i wygląd co B3
B3 jest o wiele ładniejsze <ok>
Ja w życiu nie chcę automata, R5 nie będe rzeźbił bo za dużo cudowania, jedyny silnik pod którego gotów jestem spawać łapy do podłużnic (ale i tak będe go próbował w sankach osadzić) jest właśnie 1,9 TDI PD 130KM.
Decyzja została już podjęta i jest niezmienna, może gdybym wiedział wcześniej, że 1Z z Golfa 3 łatwo przełożyć do B3ki, to by był ten 1Z, ale teraz jak już sie nastawiłem właśnie na AVF to zdania zmieniać nie będe
Najpierw jednak muszę kupić coś do codziennej jazdy i tutaj mam trzy opcje: Passat B3, Passat B4, oraz Transporter T4. Oczywiście tylko Diesle mnie obchodzą i może kupie T4 1Z (o ile ten silnik tam występował) i też trochę go podmodzę bo seria słaba jest
B3 jest o wiele ładniejsze <ok>
Ja w życiu nie chcę automata, R5 nie będe rzeźbił bo za dużo cudowania, jedyny silnik pod którego gotów jestem spawać łapy do podłużnic (ale i tak będe go próbował w sankach osadzić) jest właśnie 1,9 TDI PD 130KM.
Decyzja została już podjęta i jest niezmienna, może gdybym wiedział wcześniej, że 1Z z Golfa 3 łatwo przełożyć do B3ki, to by był ten 1Z, ale teraz jak już sie nastawiłem właśnie na AVF to zdania zmieniać nie będe
Najpierw jednak muszę kupić coś do codziennej jazdy i tutaj mam trzy opcje: Passat B3, Passat B4, oraz Transporter T4. Oczywiście tylko Diesle mnie obchodzą i może kupie T4 1Z (o ile ten silnik tam występował) i też trochę go podmodzę bo seria słaba jest
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: