[All] Obowiązkowa jazda na zimówkach
- jacek199315
- Forum Audi 80
- Wino
- Forum Audi 80
- Imię: Wino
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Patryk nie testowałeś opon tylko śmieci 3.5 mm to przy oponach zimowych slik poza tym Dębica Frigo jest świetną oponą ale na śnieg i błoto pośniegowe a nie na warunki miejskiePatrique pisze: Ja testowałem ostatnio dębice frigo 2 DOT3706 z bieżnikiem 3,50mm i powiem wam... koszmar! Już pomijając że ludzie żałują kasę na zimówki, to jeszcze dość często kupują używane buble z bieżnikiem 4-5mm.
sam mam takie opony i faktycznie żałuje że je kupiłem bo nie nadają się do miasta gdzie drogi są głównie mokre ale za to w zaszłym roku zimą pojeździłem trochę po Beskidzie i tam te opony świetnie się spisywały.
Czemu nie jeśli zimą robi się 1000 km rocznie to można tyle pojeździćskoti pisze: No 8-10 lat na jednych oponach hahaha takie rzeczy tylko w PL
Ale co do konkretów przepis nawet nie przeszedł przez sejm więc do Nissana nie muszę kupować zimówek tylko po to żeby pojechać nim na przegląd który wypada mi akurat w styczniu i kilka razy objechać garaż dookoła aeby przepalić auto
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Mój ojciec ma w ibizie ma opony z 2000r i lata non stop wiosna ,lato,jesień,zima i twierdzi ,że to wymysł marketingowców bo kiedyś za czasów polonezów,syren i maluchów nie było tego i jakoś ludzie jeździli i do tej pory jeżdżą <ok>Mabrothrax pisze:Mój dziadek jeździ na tych samych zimówkach w fiacie CC od 11 lat Jakoś daje rade
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Silnik:
Tylko kiedyś te polonezy, syreny i maluchy nie pomykały lekko ponad 140km/h. A poza tym CC, Seicento czy inny maluchy są to samochody o niskiej masie, przez co szybciej wpadają w poślizgi, ale szybciej też je wyprowadzić na prostą.skoti pisze:Mój ojciec ma w ibizie ma opony z 2000r i lata non stop wiosna ,lato,jesień,zima i twierdzi ,że to wymysł marketingowców bo kiedyś za czasów polonezów,syren i maluchów nie było tego i jakoś ludzie jeździli i do tej pory jeżdżą <ok>Mabrothrax pisze:Mój dziadek jeździ na tych samych zimówkach w fiacie CC od 11 lat Jakoś daje rade
Rok temu przejeździłem zimę AX`em z bieżnikiem również dębica frigo 2 około 5mm na przodzie, 3,5mm na tyle i objechałem Zakopane, Żywiec, Bielsko Biała, Cieszyn <ok> .
Szedł jak po sznurku. Audica na takich samych oponkach (przód dębica 3,5mm; tył fulda montero 2 2,5mm) po prostej ledwo co jechała, a "pupa" winklowała we wszystkie strony.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Silnik:
Zakładając nawet że zimówki będziemy używać przez 5 lat to przybliżony koszt dzienny używania nowych zimówek to 0,47gr/dzień (860,00zł komplet) <ok> .
Bezpieczeństwo? = bezcenne
[ Dodano: 2012-11-02, 11:12 ]
Bezpieczeństwo? = bezcenne
[ Dodano: 2012-11-02, 11:12 ]
To prawda tym bardziej, że opona to jest jedyny element który ma bezpośrdni kontakt samochodu z nawierzchnią. No chyba że ktoś ma tak niską glebę że hamuje dodatkowo podłogą <rotfl> .PieterB pisze:...Moce te trzeba jakoś przenieś i to właśnie zadanie opony. A poza tym nie wiem czy wtedy coś takiego jak opona zimowa było w ogóle dostępne.
To zdanie zmieni jak wyląduje w rowie...skoti pisze:Mój ojciec ma w ibizie ma opony z 2000r i lata non stop wiosna ,lato,jesień,zima i twierdzi ,że to wymysł marketingowców bo kiedyś za czasów polonezów,syren i maluchów nie było tego i jakoś ludzie jeździli i do tej pory jeżdżą <ok>Mabrothrax pisze:Mój dziadek jeździ na tych samych zimówkach w fiacie CC od 11 lat Jakoś daje rade
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja mam z tyłu 7 albo 8mm 205/60 chyba continentala i się trzymią nie źle Ale z przodu mam 195/65 i tak ok 3.5 mm bieżnika i powiem wam, że nie za sexy jest... Puki nie ma czegoś śliskiego to jest w miarę, ale już na błotku czy śniegu jest no słabo. Zobaczę na pierwszych śniegach jak się będzie jeździć, jak będzie słabo to kupię inne. Patrzę, że za 300 zł można kupić 2 markowe oponki z bieżnikiem ok 7 mm, więc nie drogo.