[B4 ABT + LPG] Strasznie dużo pali
[B4 ABT + LPG] Strasznie dużo pali
Witam, kupiłem niedawno Audi z silnikiem ABT zagazowane, na początku jak nim jeździłem to spalanie gazu w mieście wynosiło 14-16 litrów, zatankowałem ostatnio pełną butle dziś wbiło na zegarach 190km i gaz się skończył, z moich obliczeń wyszło że to 20l/100km. Benzyny też strasznie pożera, odpalam go na benzynie, poczekam aż się wskazówka od temperatury uniesie i przełączam go na gaz, 9 litrów benzyny przez pare dni to dla mnie trochę dużo, proszę o pomoc bo nie wiem od czego zacząć nawet.
Nie mam jak sprawdzić tej sondy oscyloskopem, a miernikiem jeszcze się do tego nie zabierałem bo nie wiem jak mam to dokładnie sprawdzić, chyba że podpowiecie, ale z tego co wiem to chyba miernikiem się tak do końca nie sprawdzi, prawda? Doczytałem też na forum że jak mam gaz to powinna być ustawiona jakaś emulacja sondy na mase, ale to dopiero sprawdzę czy tak jest jak brat zamówi interfejs do bingo
No to nie zostaje nic innego jak poczekać i pojechać sprawdzić sonde, no nic, na razie dzięki wielkie ;p
[ Dodano: 2012-11-03, 20:00 ]
Mam jeszcze drugi problem a mianowicie jak auto się trochę wychłodzi to odpala na dotyk, a jak ciepły to muszę chwilę pokręcić, ale czasami ciepły też od razu załapie, nie wiem o co w tym chodzi, jak macie jakieś pomysły to piszcie.
[ Dodano: 2012-11-03, 20:00 ]
Mam jeszcze drugi problem a mianowicie jak auto się trochę wychłodzi to odpala na dotyk, a jak ciepły to muszę chwilę pokręcić, ale czasami ciepły też od razu załapie, nie wiem o co w tym chodzi, jak macie jakieś pomysły to piszcie.
jesli pali duzo beny i gazu to sonda... gdyby tylko lpg wiecej palila wina mogla by byc po stronie złej regulacji... jesli masz dostep do jakiegos szrotu albo kogos kto ma takie samo audi i by udostepnil sonde to probuj... miernikiem niby mowia ze dojdziesz czy sonda siedzi czy nie ale w moim przypadku miernik scieme walil a sonda byla git