[80 B4 1z] zagłówek kierowcy
[80 B4 1z] zagłówek kierowcy
Tak jak w temacie, chciałbym zrobić coś aby zagłówek kierowcy był bliżej głowy. Przy pokonywaniu każdego dnia około100km odczuwam dyskomfort spowodowany tym, że zagłówka nie można na tyle ustawić aby oprzeć głowę. Nawet przy dość pionowej pozycji oparcia siedzenia i zagłówki pchniętym do przodu jest on na tyle daleko, że wszedłby przed niego kolejny zagłówek. Wiem, że podczas wypadku to głowa może się o niego oprze i spełni swoją funkcję, ale chciałbym jeszcze abym mógł głowę w wygodnej pozycji oprzeć o niego. W tej chwili jak się o niego oprę to oczy patrzą na podsufitkę Czy ktoś może miał podobny dylemat i coś z tym zrobił? Może przełożyć z innych modeli? Tylko problem będzie z tapicerką.
Ale przy wypadku to z reguły jest taka siła uderzenia głową (o zagłówek ), że spokojnie by się one cofnęły w pozycję maksymalnie odsuniętą wstecz. Przynajmniej u mnie tak jest, że jak uderzę głową w zagłówek, to spokojnie on się wycofuje. Poza tym nie mam poduchy w kierownicy (przynajmniej nic o tym nie wiem, nie ma symbolu AIRBAG). Tak wiec wydaje mi się, że można by to rozwiązać dobrze dla bezpieczeństwa i wygody jednocześnie, a tak nie jest zrobione.Jasiu pisze:Witam
Niestety a może stety, ale tak musi być,chodzi oto żeby przy ewentualnym wybuchu poduchy nasza "makówka" miała troszkę miejsca inaczej byłby problem.
Jasiu.
Zagłówek mam RAMKOWY.
ostatnio chciałem przewiezc cos dlugiego i potrzebowałem wyciągnoć zagłówki z przodu, no ale za ... (edit by Mod) nie mogłem sobie z nimi dać rady , jest jakiś ,,patent,, na to czy po prostu jestem taki cienki ?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 12:16 przez figo, łącznie zmieniany 1 raz.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Jest taka możliwość tylko trzeba trochę porezać.
Wystarczy wymienić ori pręty na pasujące z innego auta-trzeba poszukać(takie bardziej wygięte, albo ewentualnie wygiąć)
Przy obszywaniu zagłówków miałem tak zrobić ale postawiłem sobie pytanie
CZY TO MA SENS???
Koledzy nie po to ktoś to tak zaprojektował żeby sprawić komuś problem,po prostu tak ma być i koniec
Jak komuś jest nie wygodnie to pozostaje wymienić fotel na Recaro itp i się cieszyć z wygody ale z pustą kieszenią :mrgreen:
Wystarczy wymienić ori pręty na pasujące z innego auta-trzeba poszukać(takie bardziej wygięte, albo ewentualnie wygiąć)
Przy obszywaniu zagłówków miałem tak zrobić ale postawiłem sobie pytanie
CZY TO MA SENS???
Koledzy nie po to ktoś to tak zaprojektował żeby sprawić komuś problem,po prostu tak ma być i koniec
Jak komuś jest nie wygodnie to pozostaje wymienić fotel na Recaro itp i się cieszyć z wygody ale z pustą kieszenią :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
shellah pisze:Jak komuś jest nie wygodnie to pozostaje wymienić fotel na Recaro itp i się cieszyć z wygody ale z pustą kieszenią :mrgreen:
dokladnie tak nie inaczej :mrgreen: szkoda czasu na toshellah pisze:Jest taka możliwość tylko trzeba trochę porezać.
męczyłęm się z zagłowkami dobre 5 minut zanim doszedłem jaki jest z nimi patent :mrgreen: ale dałem radę i było cacy :mrgreen:Danek pisze:Żeby wyjąć całkowicie zagłówek trzeba spod tych plastikowych gniazd na pręty wyjąć zawleczki.