Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1Z Avant B4] Problem przy tankowaniu.

jedynykicek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1Z Avant B4] Problem przy tankowaniu.

Post autor: jedynykicek » 17 cze 2010, 00:23

Witam Serdecznie!
Koledzy mam pytanie czy ktokolwiek z Was również ma problemy z tankowaniem na stacjach benzynowych? Prawie zawsze kiedy zajeżdżam na jakąkolwiek stacje, jakiejkolwiek firmy i nieważne jaki rodzaj ON wlewam (V-Power, Verva czy zwykłe) to w momencie gdy naciskam na pistolet to on wystrzeliwuje jakby bak był pełny... A JEST PUSTY! Jest to bardzo denerwujące bo nieraz potrafię tak wystać 25 minut i strzelając tym pistoletem jak Robocop ustrzelam tylko 35 złoty. Nie wiem co to oznacza bo bywa tak (3 tankowania na 100), że zatankuję bez problemu, ale już nie mogę tego dłużej wytrzymać i proszę Was o pomoc.

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 17 cze 2010, 06:45

Witaj, dzieje sie tez tak gdy sie tankuje do zwykłego plastikowego kanistra po np. płynie do sprysków, zbyt głeboko włozysz pistolet to zaczyna odbijać , do czego dąże , dział to na zasadzie podcisnienia wytwazanego lub wlew w aucie jest wyposazony w takową rurkę ktora zapobiega przzelaniu sie paliwa w trakcie tankowania do pełna, moze ona jest zatkana ?

jedynykicek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jedynykicek » 17 cze 2010, 10:25

No właśnie i tu się zaczynają schodki :) jakim cudem do takiej rurki się dostać! "Na oko" to nic jej nie blokuje dokąd wzrok sięga, ale dalej to już zagadka!

Awatar użytkownika
p371
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: p371 » 17 cze 2010, 10:32

A próbowałeś płycej wkładać pistolet? Bo ja jak włożę do końca to też mi strzela.

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 17 cze 2010, 11:00

we wlewie masz taką plastikową poprzeczkę i jak przesłonisz tą poprzeczką końcówkę pistoletu to będzie Ci odbijał, postaraj się wkładać płycej pistolet albo też kombinuj z przechylaniem go delikatnie na bok lub w innej pozycji

mi się coś takiego zdarzało jak chciałem za szybko nalać paliwa, spróbuj może wolniej lać bo jak się zapieni we wlewie to też będzie odbijał <ok>

albo masz zapchane sitko na dole (przy samym zbiorniku) i paliwo Ci podchodzi pod korek i też będzie odbijał pistolet :-/

jedynykicek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jedynykicek » 17 cze 2010, 15:31

Ooo... no widzisz nie pomyślałem, że tam może być jakieś sitko... super, to będę musiał to sprawdzić, ponieważ numerki z przechylaniem pistoletu, wkładaniem go odwrotnie, płytko, głęboko i tą poprzeczką plastikową już wypróbowane były. Dziękuję za podpowiedź, a tak z innej beczki to wiesz jak można tam się dostać?

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 17 cze 2010, 16:14

spróbuj użyć wężyka zbrojonego bezbarwnego rozmiar chyba 8mm (na zewnątrz śr. ok 10mm) i wkładasz go do oporu przez wlew (zatrzyma się na sitku) i możesz spróbować dwóch rzeczy, pierwsze to zassać powietrze lub dmuchnąć sprężarką i modlić się żeby coś wyleciało albo pchać na siłę ten wężyk i nim obracać żeby przebić/otworzyć sitko (w pewnym momencie wężyk powinien wejść głębiej)

drugą rzeczą co możesz zrobić to dostać się do zbiornika (w bagażniku nad zbiornikiem jest taka zaślepka i pod nią jest smok w zbiorniku, który jak wykręcisz to może się jakoś dostaniesz do wlewu, tylko tego nigdy nie robiłem więc nie wiem co zrobić dalej :-( )

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 17 cze 2010, 16:27

UKI_XX pisze:spróbuj użyć wężyka zbrojonego bezbarwnego rozmiar chyba 8mm (na zewnątrz śr. ok 10mm) i wkładasz go do oporu przez wlew (zatrzyma się na sitku) i możesz spróbować dwóch rzeczy, pierwsze to zassać powietrze lub dmuchnąć sprężarką i modlić się żeby coś wyleciało albo pchać na siłę ten wężyk i nim obracać żeby przebić/otworzyć sitko
:shock: Hmm,to tam powinno być sitko ?u mnie nie było żadnego oporu jak wkładałem wąż przez wlew do zbiornika żeby wypuscić z niego zawartość .UKI_XX Widziałeś je na własne oczy ?bo jak tak to u mnie ktoś musiał je wywalić
UKI_XX pisze:w bagażniku nad zbiornikiem jest taka zaślepka i pod nią jest smok w zbiorniku, który jak wykręcisz to może się jakoś dostaniesz do wlewu,
Jest i mozna bez problemu dostać się do zbiornika ,odręcając przewody i dużą nakrętke z tworzywa wyciągamy cały smok z czujnikiem paliwa .W zasadzie to otwór jest na tyle duży że można włożyć rękę i ją zgiąc

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 17 cze 2010, 17:03

jedynykicek, w pierwszej kolejności przyjrzyj się odpowietrznikowi zbiornika.
:arrow: https://audi80.pl/b41z-odpowietrzeni ... +zbiornika

jedynykicek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jedynykicek » 17 cze 2010, 17:05

Koledzy dziękuję za podpowiedzi, chwilowo jestem bez auta (bo się lakieruje), ale jak je tylko odzyskam i coś pomoże to z pewnością podziękuje!

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 18 cze 2010, 08:26

IC69, odpowietrznik nie ma nic do tego <ok> jak odkręcisz korek od wlewu to powinien być zatkany i dopiero jak się go naciśnie to powinien puszczać (takie jest jego zadanie) z tego względu że jak zatankujesz do pełna to w rurze między wlewem a zbiornikiem będzie paliwo i odpowietrznik służy temu żeby po nagrzaniu zbiornika poduszka powietrzna (nad paliwem w zbiorniku) nie wypchała paliwa przez korek

MUNIOR, może poprostu ktoś u Ciebie usunął sitko jak często spuszczał paliwo ;-) u mnie ciężko było się przez nie przebić i dopiero w jednej pozycji przy użyciu sporej siły wąż się przebił dalej

jaś-u
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaś-u » 07 lis 2012, 21:18

odgrzeje sporego starocia ale potrzebuje pomocy. wie ktoś może jak daleko jest to sitko we wlewie? albo inaczej: ile wejdzie tego wężyka do miejsca przebijania sitka?

aha. w którym miejscu jest ta zaślepka do smoka z czujnikiem paliwa? to nie to samo to otwór na pompe?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 07 lis 2012, 22:44

Kolego ja u siebie przebijałem takim twardym wężem z pół metra weszło i wtedy uderzałem mocniej i przebiło a smok z czujnikiem jest w bagażniku masz taki dekielek na 3 śrubki i pod tym masz smoka i wskaźnik <ok>

jaś-u
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaś-u » 07 lis 2012, 23:24

no dobra ale w tym samym miejscu co otwór z dostępem do pompy paliwa?

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 08 lis 2012, 00:05

Tak. Smok jest pod pompą, a wskaźnik obok - na koszu pompy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl