Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z]Montaż większego kolektora dolotowego

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z]Montaż większego kolektora dolotowego

Post autor: rafal9h10 » 12 lis 2012, 00:31

Witam!
Chciałbym się podzielić krótką informacją na temat montażu większego kolektora dolotowego do naszych TDI.
Chyba każdy z nas zauważył, że z biegiem czasu kolektor zapełnia czarną mazią pochodzącą m.in. z EGR i odmy co utrudnia przepływ masy powietrza a w rezultacie spadek mocy silnika. Przy tuningu silnika mieć drożny kolektor to już konieczność.
Już wcześniej kolega skoti przedstawił dokładną instrukcję demontażu , czyszczenia i ponownego montazu seryjnego kolektora. link: https://audi80.pl/b4-1zczyszczenie-k ... t56131.htm

Dla mnie seryjny kolektor jest za mały więc postanowiłem założyć większy.
Cała operacja jest stosunkowo prosta i nie wymaga zbyt wielu przeróbek, ani specjalistycznych narzędzi. Jedynie trzeba będzie dorobić króciec wlotu u tokarza.
Po zabiegu nie będziemy już posiadali EGR.

A więc po kolei:
1. Kupujemy kolektor. Musi mieć wlot skierowany w tym samym kierunku co oryginalny. W tym wypadku pasują z silników 1.9 TDI 130-160KM (np. ASZ, ARL, BUK, BPX). W moim przypadku był to kolektor z Leona 2006r. 1.9TDI 160KM (BPX) za 70 zł.
2. Trzeba teraz wyczyścić nabytek. Benzyna, Dimer i szczoteczka do zębów w moim przypadku załatwiła sprawę.
3. Przygotowujemy narzędzia i dobrze oświetlone miejsce pracy. Potrzebne będą klucze płasko-oczkowe, nasadowe oraz imbusowe, a także wd-40, kombinerki, śrubokręty, szlifierka, nóż, itp.
4. Demontujemy to co potrzebne czyli filtr powietrza, węże, egr no i kolektor dolotowy. Najtrudniejsze to odkręcić 2 wewnętrzne śruby kolektora, do których dostęp zasłania turbina (turbiny oczywiście nie odkręcamy). Ale jak się troszkę pogimnastykujemy specjalnie zmodzonym kluczem (ostatnie foto) to wszystko się uda.
5. Przykręcamy nowy kolektor. Ale najpierw trzeba obciąć jeden uchwyt (1 foto) aby się zmieścił przed turbiną. Nie zaszkodzi zastosować nową blaszaną uszczelkę.
6. Dorabiamy króciec wlotu z kawałka rury fi 52 mm (po zewnątrz) o długości 60 mm oraz kawałka blachy gr. 5-8 mm o wymiarach minimum 110x110 mm. Spawamy dokładnie jedno z drugim. Następnie na tokarce wytoczyć. Wywiercić 3 otwory na przykręcenie do kolektora. Rolę uszczelnienia króćca z kolektorem spełnił o-ring grubości 4 mm i średnicy 63 mm, musimy jedynie wytoczyć pod niego rowek w króćcu o głębokości 2,5mm.
Całą operację dorobienia króćca najlepiej wykonać na samym początku. Ja miałem taką swobodę, że posiadam tokarkę w domu.
7. Skracamy gumowy wąż łączący intercooler z plastikową rurą o około 4 cm. Trochę ciasno będzie ją później nałożyć, w razie trudności odkręcić intercooler.
8. Dorabiamy zaślepkę otworu na EGR przy wydechu.
9. Przykręcamy zawór N75 w dogodnym miejscu ( w moim przypadku przy podłużnicy). N18 niech zostanie aby błędu nie było, wężyki usunąć lub zaślepić.
10. Składamy resztę do kupy.
11. Na koniec przydałoby się dorobić nową osłonę termiczną z blachy między turbo a kolektor dolotowy.
12. Cieszymy się nowo wykonaną modyfikacją. <ok>

ObrazekImageShack.usObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Gdy kiedyś pójdziemy dalej i założymy FMIC wystarczy dorobić nowy króciec bo węże też już będą inne. Kolektor powinien nas zaspokoić powiedzmy do tych 200 KM :mrgreen:
Powodzenia!

Awatar użytkownika
damianek1234561
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damianek1234561 » 12 lis 2012, 10:56

operacja godna uwagi kolego a powiedz czy pomimo wiekszego kolektora odczules elastycznosc autka czy nie?

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 12 lis 2012, 12:09

Wiesz, nie mogę racjonalnie powiedzieć ile KM przybyło bo nie mam twardych dowodów w postaci np. wykresów z hamowni. Na pewno poprawiło się bo zauważalny jest spadek zadymienia przy pełnym bucie, w logach dynamicznych też widać, że jest lepej. Miałem już ponad 120 KM więc jak przybyło te 3-4 KM to prawie nieodczuwalna różnica.
Ale główny cel tej modyfikacji to przede wszystkim otwarta furtka ku dalszemu tuningowi.

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 17 lis 2012, 10:58

Fajne rezanko :mrgreen: na pewno silniczek będzie lepiej oddychał to pewno tak samo jak kolektor od AWX-a

Awatar użytkownika
paji
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paji » 20 lis 2012, 19:32

Też miałem, ale nie odczułem nic na plus.
Wyczyszczona seria daje u mnie radę ;)
Miałem z awx, no i musiałem odwrotnie puszczać rury ale raczej nie to miało wpływ na brak efektów...
Główną zaletą tego, jest ponoć lepsza góra w naszych tdi ;)

matek10912
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik:
Kontakt:

Post autor: matek10912 » 21 lis 2012, 16:11

Nie no ok mowisz syfem zalepiony byl ori kolektor. A jak tam wloty powietrza w glowicy sie maja?

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 22 lis 2012, 21:50

matek10912 pisze:Nie no ok mowisz syfem zalepiony byl ori kolektor. A jak tam wloty powietrza w glowicy sie maja?
Nie lepiej, szczególnie 1-szy cylinder, więc teraz tutaj mamy wąskie gardło.
Ostrożnie podłubałem troszkę tak aby nic głębiej nie wpadło i odkurzaczem wyssałem. Głowica niestety szykuje mi się do regeneracji więc wtedy to się zrobi na błysk.

Awatar użytkownika
illusion
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: illusion » 20 lut 2016, 16:56

Witajcie, czy oprócz w/w kodów silnika, czy z 1.9TDI o oznaczeniu BXE przypasuje ten kolektor do 1Zta w 80tce? I czy gdzieś można kupić gotowy króciec/flanszę?

Czy coś pasuje z tej oferty?
http://www.aditech.net.pl/index.php/wys ... xhbnN6YQ==

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 20 lut 2016, 18:53

Mozna z ASZ poszukać , flansze mam właśnie z aditech,
do ASZ były dwa rozstawy śrub, musisz zmierzyć i dobrać odpowiednią flanszę.

cinek29
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: cinek29 » 20 lut 2016, 23:13

Witam ja mam z silnika BLS i flanszę dorobili w Aditech(samą kryzę-50zł z wysyłką) i dospawałem kawałek rury z nierdzewki. Całość ładnie wygląda. kolektor z wysyłką kosztował niecałe 50zł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl