Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1z] Poduszki silnika - never ending story

ODPOWIEDZ
MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 04 gru 2012, 18:52

przemoO23 pisze:albo te nowe poduszki skrzyni przekazują wibracje silnika na całą budę
Jak to nowe ze sklepu ,to ja nie mam wątpliwości :-P nawet jedna "nowa " skrzyni potrafi nieżle przeność wibracje ....leży u mnie taka jedna świecąca się nowa ,wsadzona do mojej audiczki przez porzedniego ''bystrego "włąściciela ...nadaje się tylko do wyrzucenia ...organoleptyczne porównanie jej działania z ori to przepaść ....za darmo bym jej nikomu nie oddał ,bo by mnie przeklął :-P Taki nowy schit można kupić w sklepie ...szczęka opada

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 04 gru 2012, 20:12

napisz nam kolego jak zmienisz poduchy u w mojej maleńkiej troszke też telepie ,też sie zastanawiałem nad tą lemfa z hydro koszt troszke drogi no ale ,żeby na chinolach szybki niepowylatywały ,mój mechanior mówi żebym jeżdzil jeszcaze ale jak dopalam autko to tak zatelepie aż mi jedzonko sie przypomina ,także pisz czekamy niecierpliwie

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 04 gru 2012, 20:29

elbula pisze:napisz nam kolego jak zmienisz poduchy u w mojej maleńkiej troszke też telepie ,też sie zastanawiałem nad tą lemfa z hydro koszt troszke drogi no ale ,żeby na chinolach szybki niepowylatywały ,mój mechanior mówi żebym jeżdzil jeszcaze ale jak dopalam autko to tak zatelepie aż mi jedzonko sie przypomina ,także pisz czekamy niecierpliwie
Tyle że ja chyba nie będę zmieniał, bo jak pisałem wyżej, organoleptycznie to one b.dobrze amortyzują(o ile coś takie badanie jest warte) i prawdopodobnie to wina poduszek skrzyni (a raczej prawej poduszki) która jest chyba źle założona .

[ Dodano: 2012-12-08, 08:09 ]
To chyba jednak poduszki silnika tak mi budą telepią. Na biegu jałowym (po przejechaniu kilku km) telepie znacznie w środku,w czasie jazdy (jak jest chociażby te 1100 obrotów) wibracji prawie niema.

Spróbuje z używkami,teraz tylko pytanie mam ,czy poduchy od innego silnika niż TDI nadadzą się do tego silnika ?

jakop13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakop13 » 13 gru 2012, 12:22

Witam,
sprawa poduszek w 1z to faktycznie ciężki temat, a jeszcze jak ktoś nie ma szczęścia to podobnie jak ja opanuje ich wymianę do perfekcji :mrgreen:
Ciężko powiedzieć co lepiej kupić czy ori używki, czy nowe. Moja historia z poduchami i tak jeszcze się nie zakończyła, jest do wymiany prawa skrzyni biegów. Ale wracając do poduszek silnika najpierw za radą kolegów z forum kupiłem ori używkę, wyglądała ładnie. Po 2 miechach wyciekł z niej olej. Pomyślałem, że nie warto kupować używki lepiej dobrej firmy zamiennik i tak wylądowały w aucie na 15 minut nowe febi po 75zł za sztukę. Były tak twarde, że mimo mrozu i późnej nocy wywaliłem je i oddałem następnego dnia do sklepu. Nie powiem, bardzo życzliwy Pan sprzedawca zaproponował droższe Cortece, za 150zł za sztukę. Założyłem i to samo, głupio mi było jeszcze raz oddawać, ale mój stopień zdenerwowania przełamał opory. Pomyślałem, jednak dobrze koledzy mówili, że zamiennik to shit. Kupiłem drugą używkę była ładna, słychać było przelewający się olej. Założyłem wszystko cacy i za 3 miechy poducha mokra, olej wylany. Nie wiedziałem już co robić :-( . Jeździłem tak pół roku i gdy emocje opadły pewnego razu byłem w innym polmozbycie i jak od żartów mówię, że potrzebuję poduszek pod silnik do mojej Adeli. Gość wyjął katalog SWAG i mówi 180zł. Nauczony poprzednimi przejściami mówię, że jak będzie gorzej jak na starych to oddam. Sprzedawca powiedział, że z tą firmą nie mieli żadnych problemów i jeśli coś nie będzie tak, to że przyjmie. Z racji że to był towar na zamówienie, poczekałem do następnego dnia i z nastawieniem, że jak nie będzie słychać oleju w poduszce, to jej nawet nie biorę do domu idę do polmozbytu. Ku mojemu ździwieniu nie było słychać oleju, ale poducha wyglądała jak ori, wszystkie oznaczenia i symbole w tych miejscach co na ori, guma miękka napis BOGE, tylko w tym miejscu gdzie na ori jest znaczek audi widoczne szlifowanie. Zabrałem poduchę i jeżdżę na niej do tej pory. Myślę, że jest ok.
To była prawa poduszka silnika w opakowaniu SWAG była BOGE!

Za kilka dni byłem u zaprzyjaźnionego mechaniora, a z racji, że na warsztacie stało Audi 80 B4 TDI zainteresowałem się jej usterką. Okazało się, że między innymi wymiana poduszek pod silnikiem. Poduchy leżały na warsztacie, no to oblukałem. Lewa była SWAG a prawa TOPRAN. Niestety lewa poducha nie wyglądała jak w moim przypadku jak ori. Miała zeszlifowane oznaczenia na spodzie aluminiowej podstawy i nadruk farbą SWAG. Oleju w niej nie było słychać. W poduszce TOPRAN mimo, że też nie wyglądała jak oryginał było słychać przelewający się olej. Klient za nie zapłacił po ok. 200 zł za sztukę.

Czytając wypowiedź MUNIORA, że w jego nowych ori poduszkach nie było słychać oleju skojarzyłem swój przypadek. Może rzeczywiście nowe dobre poduchy są na ful pełne oleju i nic nie usłyszymy?

Sory, że się rozpisałem, ale sami widzicie, to nie łatwy temat.
Powodzonka w szukaniu dobrych rozwiązań ;-)

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 13 gru 2012, 13:41

jakop13 pisze:Witam,
sprawa poduszek w 1z to faktycznie ciężki temat, a jeszcze jak ktoś nie ma szczęścia to podobnie jak ja opanuje ich wymianę do perfekcji :mrgreen:
Ciężko powiedzieć co lepiej kupić czy ori używki, czy nowe. Moja historia z poduchami i tak jeszcze się nie zakończyła, jest do wymiany prawa skrzyni biegów. Ale wracając do poduszek silnika najpierw za radą kolegów z forum kupiłem ori używkę, wyglądała ładnie. Po 2 miechach wyciekł z niej olej. Pomyślałem, że nie warto kupować używki lepiej dobrej firmy zamiennik i tak wylądowały w aucie na 15 minut nowe febi po 75zł za sztukę. Były tak twarde, że mimo mrozu i późnej nocy wywaliłem je i oddałem następnego dnia do sklepu. Nie powiem, bardzo życzliwy Pan sprzedawca zaproponował droższe Cortece, za 150zł za sztukę. Założyłem i to samo, głupio mi było jeszcze raz oddawać, ale mój stopień zdenerwowania przełamał opory. Pomyślałem, jednak dobrze koledzy mówili, że zamiennik to shit. Kupiłem drugą używkę była ładna, słychać było przelewający się olej. Założyłem wszystko cacy i za 3 miechy poducha mokra, olej wylany. Nie wiedziałem już co robić :-( . Jeździłem tak pół roku i gdy emocje opadły pewnego razu byłem w innym polmozbycie i jak od żartów mówię, że potrzebuję poduszek pod silnik do mojej Adeli. Gość wyjął katalog SWAG i mówi 180zł. Nauczony poprzednimi przejściami mówię, że jak będzie gorzej jak na starych to oddam. Sprzedawca powiedział, że z tą firmą nie mieli żadnych problemów i jeśli coś nie będzie tak, to że przyjmie. Z racji że to był towar na zamówienie, poczekałem do następnego dnia i z nastawieniem, że jak nie będzie słychać oleju w poduszce, to jej nawet nie biorę do domu idę do polmozbytu. Ku mojemu ździwieniu nie było słychać oleju, ale poducha wyglądała jak ori, wszystkie oznaczenia i symbole w tych miejscach co na ori, guma miękka napis BOGE, tylko w tym miejscu gdzie na ori jest znaczek audi widoczne szlifowanie. Zabrałem poduchę i jeżdżę na niej do tej pory. Myślę, że jest ok.
To była prawa poduszka silnika w opakowaniu SWAG była BOGE!

Za kilka dni byłem u zaprzyjaźnionego mechaniora, a z racji, że na warsztacie stało Audi 80 B4 TDI zainteresowałem się jej usterką. Okazało się, że między innymi wymiana poduszek pod silnikiem. Poduchy leżały na warsztacie, no to oblukałem. Lewa była SWAG a prawa TOPRAN. Niestety lewa poducha nie wyglądała jak w moim przypadku jak ori. Miała zeszlifowane oznaczenia na spodzie aluminiowej podstawy i nadruk farbą SWAG. Oleju w niej nie było słychać. W poduszce TOPRAN mimo, że też nie wyglądała jak oryginał było słychać przelewający się olej. Klient za nie zapłacił po ok. 200 zł za sztukę.

Czytając wypowiedź MUNIORA, że w jego nowych ori poduszkach nie było słychać oleju skojarzyłem swój przypadek. Może rzeczywiście nowe dobre poduchy są na ful pełne oleju i nic nie usłyszymy?

Sory, że się rozpisałem, ale sami widzicie, to nie łatwy temat.
Powodzonka w szukaniu dobrych rozwiązań ;-)
Za Chiny nie mogłem znaleźć dobre nówki dobrej firmy (lemforder), kupiłem w sklepie Corteco(230zł)2 żółte plamki są na spodzie i zeszlifowane jakieś znaki. Na razie nie zakładam bo zimno . Co do odgłosów chlupania oleju to nic nie słychać,ale przez te dziurki w spodzie poduszki wsadziłem stępioną wykałaczkę i czuć że jest tam jakaś elastyczna "błona" .

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 13 gru 2012, 17:33

jakop13 pisze:Czytając wypowiedź MUNIORA, że w jego nowych ori poduszkach nie było słychać oleju skojarzyłem swój przypadek. Może rzeczywiście nowe dobre poduchy są na ful pełne oleju i nic nie usłyszymy?
Na 100% nie słychać ...myślę że olej słychać jak go trochę ubędzie ...co nie znaczy że są już złe ...W moich ori , które zamieniłem na nówki ori ,słychac było chlupoczący olej przy potrząsaniu ,ale śladów wycieków nie było ,co nie bardzo pasuje do mojej teori ...ale fakty są jakie są ,w ori nówkach nic się nie przelewało ...

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 14 gru 2012, 14:01

Cóż ,wymieniłem i .... żadnej zatrważającej różnicy nie zauważyłem (trochę drgania jakby mniejsze ,ale są dalej),poza tym jakby silnikiem trochę mniej trzepie.
W starej ori nie było już tej hydropodstawy,olej już dawno się wylał .

Silnik ze skrzynią w 5 miejscach stykają się bezpośrednio z karoserią,a nie można dojść skąd te drgania dochodzą :cry:
przemoO23, a ten odbojnik z przodu przy chłodnicy nie napiera Ci zbyt mocno na dolną lub górną ściankę gniazda, w którym się znajduje?
Odkręciłem go całkowicie i odpaliłem silnik - żadnej różnicy :-/
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 15:32 przez przemoO23, łącznie zmieniany 1 raz.

jakop13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakop13 » 14 gru 2012, 14:58

przemoO23, a ten odbojnik z przodu przy chłodnicy nie napiera Ci zbyt mocno na dolną lub górną ściankę gniazda, w którym się znajduje?

[ Dodano: 2012-12-14, 18:32 ]
przemoO23, pochwal się jakiej marki kupiłeś te poduszki skrzyni i w jakiej cenie?
Jest duże prawdopodobieństwo, że to one robią bałagan. A co się stało ze starymi, zupełnie oberwane, czy wymieniałeś bo wydawały się już zmęczone?
U mnie w garażu leżą obie poduchy skrzyni TOPRAN, założyłem jedną z ciekawości bo mam prawą zmęczoną. Dostałem je prawie gratis, chyba gość wiedział co są warte ;-). Wyjąłem za dwa dni bo bardziej drżała buda. A teraz leżą i chyba pójdą w śmieci, bo są tak twarde, że nawet nie ma co porównywać z oryginałem. Lepiej jest na tej naderwanej ;-).

Ja jak wymieniałem poduchy pod silnikiem to przykręciłem je dobrze do budy, a te śruby co trzymają łapy silnika przykręciłem tak aby miały delikatny luz. Zapaliłem silik, pochodził z 10 sekund tak aby się usadowił jak mu jest najwygodniej i dokręciłem śruby. Trzeba to robić w miarę szybko, bo prawa poducha jest koło rury wydechu i można sobie łapki przysmażyć. Po przykręceniu zgasiłem auto. Mi się wydawało tak najlepiej, a może to nie jest konieczne?

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 14 gru 2012, 21:01

pochwal się jakiej marki kupiłeś te poduszki skrzyni i w jakiej cenie?
Jest duże prawdopodobieństwo, że to one robią bałagan. A co się stało ze starymi, zupełnie oberwane, czy wymieniałeś bo wydawały się już zmęczone?
Corteco ,230 zł za prawą ,lewej na razie nie ruszałem. Sprawdziłbym "inaczej" co telepie mi karoserią (stawiając łapy silnika na drewnianych klocach ),ale boje się że przy odpalaniu silnik może wyjść bokiem .

W starej prawej nie było już "hydropodstawy" sama guma,cały olej wylał się już dawno .Lewa jest w ciut lepszym stanie ale też na wykończeniu...

edit : sorki nie doczytałem dokładnie, na skrzyni są poduszki swag (właściwie to 1 lewa jest swag ,a druga jest stara ori) .
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 23:35 przez przemoO23, łącznie zmieniany 1 raz.

jakop13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakop13 » 14 gru 2012, 21:21

przemoO23, chodziło mi o poduszki skrzyni biegów, a nie silnika ;-)

No ja też bym się nie odważył uruchomić no i potem zgasić nieprzymocowanego silnika, mógłby opuścić auto :mrgreen:

[ Dodano: 2012-12-15, 09:02 ]
przemoO23, to nie będzie lekko :-/ . Jeśli masz jeszcze starą oryginalną lewą poduchę skrzyni to ją zakładaj dla porównania. Dużo roboty nie ma, bo dostęp łatwy. Jeśli jej już nie masz, to kup używkę nie będzie droga. Nie widzę innej możliwości sprawdzenia na 100% czy to jest winna nowa poduszka skrzyni, czy nowa poduszka silnika. Ja tak jak pisałem wyżej założyłem nową poduszkę skrzyni biegów i ją wywaliłem. Stara była miękka, wizualnie staranniej wykonana, a nowa ładna i błyszcząca ale twarda jak kamień. Radzę kupić używkę poduszki pod skrzynkę, bo jest łatwiej trafić na dobrą niż w przypadku używki poduszki silnika.

A jeszcze swoją drogą odbiegając od tematu poduszek, silniczek pracuje równo nie ma jakichś niepokojących szarpnięć? Słyszałem, że też i on może wprowadzać nadmierne drgania gdy jest np. walnięty wtrysk, nastawnik, przestawiony kąt wtrysku i silnik ma bardzo twardą pracę.

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 15 gru 2012, 15:40

A jeszcze swoją drogą odbiegając od tematu poduszek, silniczek pracuje równo nie ma jakichś niepokojących szarpnięć? Słyszałem, że też i on może wprowadzać nadmierne drgania gdy jest np. walnięty wtrysk, nastawnik, przestawiony kąt wtrysku i silnik ma bardzo twardą pracę.
Tylko przy "zimnym" odpalaniu nim trochę telepie, zanim wejdzie na "swoje obroty" później już chodzi w miere równo ,trochę "wyboczona" koło pasowe na pompie wspomagania i na wodnej ale to w "granicach normy" (tak sądzę) .

Edit : Wymieniłem na starą ,ale żadnej różnicy nie stwierdziłem,jak już jakąś to na gorszą bo czuć drgnia na drążku od biegów.

Mam jeszcze pewną teorię że te drgania karoserii to mówiąc najprościej "ten typ tak ma" i ich ie da się całkowicie usunąć .
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 16:22 przez przemoO23, łącznie zmieniany 2 razy.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 15 gru 2012, 16:09

Słyszałem, że też i on może wprowadzać nadmierne drgania gdy jest np. walnięty wtrysk, nastawnik, przestawiony kąt wtrysku i silnik ma bardzo twardą pracę.
Twarda praca nie ma nic do przenoszenia drgań ...na ori nie ma prawa nic przenosić,nawet jak rzuca trochę silnikiem ,to tylko silnikiem ...Tylko i wyłacznie poduszki ,skrzyni i silnika ...wystarczy jedna z czterech nie ori i mamy wibrato w środku ;-) Dziś przyjechał do mnie kolega na wymianę nastawnika potencjometrycznego ...okazało się że nie ma potrzeby jej robić ,bo z nastawnikiem wszystko ok ...za to rzucało silnikiem na wolnych obrotach ...przyczyną okazał sie wtrysk sterujacy ,a dokładnie to jego przepalona cewka 8-) Nieoznaczalny kąt wtrysku ,i niedający się skasować błąd G80 ....poduszki miał ori i w środku nic się nie telepało ,za to motorkiem trochę trzepało na wolnych obrotach ;-)

jakop13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakop13 » 15 gru 2012, 17:04

przemoO23, argumenty MUNIORA chyba są nie do podważenia :-?. Przerzucił trochę tych przypadków to wie.

Na tych poduchach CORTECO masz jakieś logo producenta? Ja jak kupiłem swoje CORTECO, to nie było na nich żadnego symbolu, ani logo. Sądzę, że mogłem mieć tylko opakowanie CORTECO :evil: Śledząc forum natknąłem się na kolegów, którzy kupili bardzo dobre zamienniki i są zadowoleni.
Z drugiej strony nie każdy jest zadowolony z tego samego ;-)
Jeśli masz możliwość porównania drgań w Twoim autku z z jakimś innym, to sprawdź. Może jesteś podobnie jak ja przewrażliwiony na punkcie swojej niuni. Ja porównałem przez przypadek jak byłem u gumiarza, tylko że z sedanem. Ja mam avanta i ciągle coś drży z tyłu, jakby roleta, może klapa. Ciągle to słyszę, nawet jak siedzę w domu :-D

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 15 gru 2012, 17:10

Na tych poduchach CORTECO masz jakieś logo producenta? Ja jak kupiłem swoje CORTECO, to nie było na nich żadnego symbolu, ani logo. Sądzę, że mogłem mieć tylko opakowanie CORTECO
Były tylko jakieś numeryczne symbole na gumie i "coś" zeszlifowanego na spodzie poduszki, poza tym nic i tego się boje -,-

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 15 gru 2012, 17:34

jakop13 pisze:Ja mam avanta i ciągle coś drży z tyłu, jakby roleta, może klapa. Ciągle to słyszę, nawet jak siedzę w domu :-D
Fatum ,po nocach ci się będzie śniło ;-) :mrgreen: W moim avancie nic tam z tyłu się nie telepie ;-) a trochę gratów wożę moją serwisówką :-P ...klucze ,nastawniki,przepływki ,komputery ,pompa wtryskowa też czasem się zdarzy :mrgreen: trochę tego majdanu wożę , zawsze to pod ręką jest jak trzeba kogoś poratować ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl