Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK GAZ] Rano nie odpala

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK GAZ] Rano nie odpala

Post autor: benek9202 » 07 gru 2012, 23:01

Witam
Od kiedy pojawiły się chłodniejsze dni mam problem z porannym odpaleniem auta. Gdy było już 2-3st na zewnątrz kręcilem i dopiero za drugim trzecim razem załapał. Dziś gdy było już poniżej zero kręcenie nie pomagało... o dziwo jak przełączyłem go na zapłonie na gaz i przekręciłem stacyjkę od razu zapalił.. Tak samo było dziś po pracy.. Kręciłem na benzynie 3 razy i nic przełączyłem odpalanie na gaz i od razu zapalał... co może być nie tak? Akumulator nówka, regulator ciśnienia paliwa niedawno wymieniony bo były z nim problemy.
Z góry dzięki za wszelkie chęci pomocy.

Awatar użytkownika
PAKIN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PAKIN » 07 gru 2012, 23:42

u mnie tak bylo dzisiaj. tylko ze u mnie pompa paliwa raczej siadla(wogole sie nie odzywala). po jakiejs godzinie odpalilem i pojechalem odrazu do mechanika, na miejscu, jak zgasilem silnik, pompa przestala znowu chodzic. posluchaj czy pompa paliwa chodzi przy przekrecaniu kluczyka na zaplon.

abramov

Post autor: abramov » 08 gru 2012, 00:29

czujnik temperatury ecu + tzw czujnik ssania do sprawdzenia czy działa (było na forum)

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 08 gru 2012, 08:07

Sprawdź wtyczkę przy wtryskiwaczu rozruchowym czy nie są urwane kabelki lub sam wtryskiwacz czy daje paliwo + do tego niebieski czujnik temperatury na forum jest gdzieś jakie powinien mieć parametry.
abramov pisze:czujnik temperatury ecu + tzw czujnik ssania do sprawdzenia czy działa (było na forum)
hmm to chyba to samo

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 08 gru 2012, 08:51

odepnij niebieski czujnik na moment rozruchu, jak zapali od razu to wiadomo co. Jak nie zapali to pompa paliwa, wtrysk rozruchowy lub ponownie regulator ciśnienia paliwa.

benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek9202 » 08 gru 2012, 11:07

szukalem o moim problemie na forum i sprawdzalem wtrysk rozruchowy ale nie widac by lataly kabelki w tej wtyczce. co do czujnika tempjak go sprawdsic? odpiac przy rozruchu? auto ma zapalic? dziwi mnie fakt ze na benzynie od razu odpala. Dzis o 6 od razu z gazu odpalalem i nie bylo problemu zadnego. Wystepuje on tylko jak krece na benzynie.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 08 gru 2012, 11:30

dziwi mnie fakt ze na benzynie od razu odpala
chyba na gazie, z tego co wcześniej pisałeś.
A po co się odpina czujnik... właśnie po to żeby sprawdzić czy działa, jak będzie odpięty to ECU podstawi sobie parametry awaryjne (chyba mniej więcej dla -30*) i taka zasteruje dawkę paliwa na rozruch[/quote]

benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek9202 » 08 gru 2012, 11:50

aktualnie jestem w pracy takze pod wieczor odepne czujnik i zobaczymy.. na benzynie kreci i kreci na gazie odoala bez problemu. a co do pompki to slychac ja i wydaje sie ze dziala jak nalezy.

Awatar użytkownika
Maverick147
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maverick147 » 08 gru 2012, 17:35

benek9202 pisze:aktualnie jestem w pracy takze pod wieczor odepne czujnik i zobaczymy.. na benzynie kreci i kreci na gazie odoala bez problemu. a co do pompki to slychac ja i wydaje sie ze dziala jak nalezy.

I jak? Sprawdziłeś ten czujnik?
wydawać by się mogło że to wina pompki bo u mnie były identyczne objawy, tyle że nie z samą pompką a doprowadzeniem do niej prądu, ale skoro pompkę słychać to bardziej chodzi o złą dawkę paliwa którą zapodaje komputer

benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek9202 » 08 gru 2012, 20:58

A więc tak.. po pracy odpiąlem czujnik temperatury niebieski i auto zapalalo i gaslo od razu .. 3 takie proby i nic.. podlaczyłem czujnik przełączyłem odpalanie na gaz i od razu załapał bez kręcenia... Koledzy co to może być.. Pompkę slychać po przekręceniu stacyjki.

Problem ten wystepuje po dłuższym postoju, gdy jestem na mieście i załatwiam sprawy i za każdym razem normalnie odpala. Problem tkwi w tym pierwszym odpaleniu..
Czy po odpięciu wtryskiwacza i zdjęciu tej gumy od razu było by widać te urwane kabelki czy jak? Bo zaglądałem i wyglądają jakby były w porządku..

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 09 gru 2012, 11:42

benek9202 pisze:A więc tak.. po pracy odpiąlem czujnik temperatury niebieski i auto zapalalo i gaslo od razu .. 3 takie proby i nic.. podlaczyłem czujnik przełączyłem odpalanie na gaz i od razu załapał bez kręcenia... Koledzy co to może być..
na mój gust wszystko wskazuje jednak na brak ciśnienia paliwa. Czujnik zasterowuje bogata dawke na rozruch, silnik odpala ale jest za mało ciśnienia paliwa w listwie i gaśnie. Ja bym sie skupił nad tym regulatorem ciśnienia paliwa. Możesz jeszcze dla pewności sprawdzić działanie wtrysku rozruchowego, jak będzie ciepły silnik wykręć go z kolektora w całości, odepnij czujnik niebieski i zapal silnik (zaślep dziurę w kolektorze żeby nie ssał lewego powietrza silnik, podłóż trochę szmat żeby paliwo z wtrysku nie leciało na silnik bo może się zajarać ale na chwilkę wystarczy żeby naocznie sprawdzić czy wtrysk działa.

benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek9202 » 09 gru 2012, 16:09

Przed chwilą byłem w garażu normalnie zapalił na benzynie. Odpiąłem niebieski czujnik chyba od ssania i nie mogłem wtedy zapalić. Potem podpiąłem go i normalnie zapalił. Zdjąłem czunik temp i normalnie odpalił... sam nie wiem co mu się dzieje.. wczoraj jak odpiąlem czujnik temp przy pierwszym odpalaniu to zapalał i gasl..

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 10 gru 2012, 01:03

niebieski czunik nie jest od ssania, on podaje rezystancję do ecu i steruje dawką paliwa.
nawet jakby był uszkodzony to powinien ci duże spalanie dawać tak samo sonda.
niebieski czujnik niema wpływu czy go odpalisz czy nie.

a może ci go zalewa? sprawdż wtrysk rozruchowy czy rozpyla paliwo a nie leje.

jeżeli nie masz paliwa w wężyku regulatora ciśnienia to jest 100% sprawny.
regurator zazwyczaj objawia się tym że nie możesz odpalić na ciepłym silniku i musisz go długo kręcić.

benek9202
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek9202 » 10 gru 2012, 09:26

Z regulatorem miałem kiedyś problemy ale go wymieniłem i to na pewno nie on bo wtedy właśnie głównie na ciepłym silniku musiałem dlugo kręcić.. Dolałem wczoraj 10l paliwa i dziś rano normalnie zapalił :-) możliwe że nie łapał paliwa w sumie już było na czerwonym polu wskaznika.. :-D

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 10 gru 2012, 16:57

benek9202 pisze:Z regulatorem miałem kiedyś problemy ale go wymieniłem i to na pewno nie on bo wtedy właśnie głównie na ciepłym silniku musiałem dlugo kręcić.. Dolałem wczoraj 10l paliwa i dziś rano normalnie zapalił :-) możliwe że nie łapał paliwa w sumie już było na czerwonym polu wskaznika.. :-D
No to chłopie wstydziłbyś się chociaż do tego przyznawać. Ludzie się głowią co dolega Twojemu samochodowi, a Ty po paliwa nie zalewasz :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl