u mnie sprawdziłem i działa , wiem że ty sam na tym forum też pomagasz ludziom.
pozdrawiam cię DANEK , takich fachowców więcej jak ty , bo u mnie w okolicy to uczciwego znającego się na rzeczy jak na lekarstwo.
To sprawdziłem właśnie i zainstalowal się na COM 4 więc nic nie przestawiałem A jeżeli ustawię port COM 4 w VAG-u to wtedy wyskakuje błąd, Interface: not found, a jak ustawię COM 3 to widać takie błędy jak wyżej.Skuciok pisze:sprawdź sobie w managerze urządzeń (mój komputer, właściwości, sprzęt) na jakim comie zainstalował ci się ten interfejs... w zależności na które gniazdo usb go włożysz to będzie inny...
Generator kodow mam, ale bedzie można użyć go dopiero po dobrym teście w opcjach programu, tak gdzieś widziałem napisane.Skuciok pisze:poza tym musisz sobie "zarejestrować" tego vaga, ja osobiście nie znalazłem sposobu zarejestrowania wersji 4.09, wersja 3.11 da sie bo są w sieci odpowiednie generatory kodów...
Wiem, że w moim NG zostają tylko kody błyskowe, ale ja próbowałem to robić w ABT z tym bogadszym sterownikiem gdzie powinno sie coś udać. A ta 3 wtyczka jest od ABS-u chyba.Skuciok pisze:aha jeszcze jedno, ty masz NG czyli 2,3 na mechanicznym wtrysku.. to to z silnika nic nie poczytasz bo nie masz sterownika jak masz absy lub poduchy to z tych sterowników powinno ci sie udać...
Kurde jak rozmawialem z tym kolesiem od viakena przez telefon i przeczytałem mu ten komunikat, to powiedział, że z interfejsem jest wszystko ok w VAG 311 a z błędem z VAG 409 jeszcze się nie spotkał i pierwszy raz go słyszy.Danek pisze:Z tego komunikatu wynika, że program nie widzi interfejsu .
Tak powiem, że nie wiem dokladnie o co biega, jak bys mogł troszkę bardziej łopatologicznie mi to wytłumaczyć?Danek pisze:Zmieniałeś linie K (raz jedną raz drugą)?
Sprawdzałem i jest właśnie 12,34V.Danek pisze:No i czy sprawdzałeś czy na gnieździe zasilającym jest napięcie, bo zdarza się, że jest sfajczony bezpiecznik i na zasilaniu fejsu nie ma napięcia. Fejs bierze zasilanie właśnie gniazda diagnostycznego.
Ten fejs ma dwie linie K i jedną linię L czyli tak jakby 5 kabelków, a gniazdo diagn. ma tylko 4 piny . Teoretycznie fejs powinien automatycznie wybierać tą linię K, po której leci transmisja ale może fejs nie potrafi się przełączyć automatycznie na odpowiednią linię K.KorNoLio pisze:Zmieniałeś linie K (raz jedną raz drugą)?
Tak powiem, że nie wiem dokladnie o co biega, jak bys mogł troszkę bardziej łopatologicznie mi to wytłumaczyć?
Tak dokładnie 3.11 pokazuje, że jest a ze sterownikiem nie mogę się połączyć, próbowałem zmieniać prędkości, ale to nic nie dało, jeszcze raz tego spróbuje, może się uda.Danek pisze:KorNoLio, ale poczekaj, VAG 3,09 pokazuje na Com-3 że fejs znalazł tylko nie znajduje sterownika, tak?
Skuciok pisze:trudno powiedzieć, może używasz przedłużki kabla usb?, ja miałem na przedłużce 5 metrowej i to już jest granica działania usb, najlepiej bez żadnej przedłużki spróbować..
a jak nie to innego kompa wziąć i spróbować, a jak nie no to chyba tylko reklamacja....