Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2,0 ABK]Problem po wymianie silnika krokowego

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
bondi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2,0 ABK]Problem po wymianie silnika krokowego

Post autor: bondi » 03 gru 2012, 16:59

Witam, mam problem po wymianie silnika krokowego czytaj "zaworu powietrza dodatkowego".
Na starym silniku krokowym auto często łapało wysokie obroty na postoju 1200-1700 (auto mocno się grzeje i dużo pali) czyszczenie silniczka smarowanie dawało jakiś efekt ale krótkotrwały. Zdecydowałem sie na wymianie i:
- kupiłem nowy zamiennik koszt 290zł oryginał około 800zł
- po zamontowaniu autem nie idzie jeździć, szarpie po dotknięciu gazu mało przegubów nie urwie
- obroty skaczą 1000-1200obr ciągle i jednakowo, góra dół w jednakowym zakresie
- reset kompa poprzez odłączenie akumulatora na 30min nic nie daje

Przekonany że to wadliwa część wymieniłem na drugi i TO SAMO!

Dodam, iż po ściśnięciu dolotu powietrza do krokowego obroty spadają i silnik pracuje równiutko, jeżdżę na starym silniczku auto się grzeje aż wentylatory wyją a ja mam w kieszeni dodatkowy silniczek krokowy za 300zł i nie wiem co z tym fantem zrobić <buu> ...

Ma ktoś jakiś pomysł?

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 04 gru 2012, 20:42

Ja bym zaczął od analizy bloków pomiarowych, żeby się niepotrzebnie nie wykosztować.
Czy przekaźnik nr 30 był sprawdzany? Co z sondą Lambda i regulatorem ciśnienia?
Który to rok produkcji auta?

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 04 gru 2012, 21:17

Również zacząłbym od podłączenia VAG-a, żeby wiedzieć coś na "dzień dobry". Przyczyna podwyższonych obrotów wcale nie musi pochodzić od niesprawnego krokowego.

Zużyciu mógł ulec czujnik pedału gazu. Znajduję on się pod przepustnicą. Jest to czujnik rezystancyjny, przez który ślizga się wodzik po grafitowych ścieżkach. One się wycierają przy końcu i wówczas sterownik silnika widz tak jakby gaz był wciśnięty mimo że nie jest. Stąd mogą występować te szarpania (nagły skok rezystancji przez wytarte ścieżki) oraz wysokie obroty...

Tutaj zdjęcie wnętrza mojego TPS-u (widać już trochę przytarcia)
Obrazek

Druga rzecz to tak jak wspomniał czarekj sprawdzenie regulatora ciśnienia na końcu listwy wtryskowej - jak się nie mylę to wystarczy odłączyć ten gumowy przewód i sprawdzić czy jest suchy.

Również oprócz Sondy Lambda oraz przekaźnika nr 30 w komorze nad kolanami kierowcy sprawdziłbym niebieski czujnik temperatury na króćcu wodnym. Może komputer widzi cały czas niską temperaturę i wzbogaca mieszankę...

To tyle na pierwsze myśli...

Awatar użytkownika
jaro7427
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaro7427 » 04 gru 2012, 21:51

miałem podobny problem z jednym ze swoich ABK i jak pisał kolega gringo_xp przyczyna tego stanu był potencjometr przepustnicy gazu wymiana tego elementu totalnie odmieniła prace silnika autko pracuje jak nalezy

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 05 gru 2012, 20:19

powiem wam że jak zmieniałem raz ten potencjometr to też zaczoł mi szarpać jak dzik nie dało się jechać, odpiąłem wtyczke od niebieskiego czujnika zapiąłem spowrotem i wszystko było jak należy wszystko było już ok. dla czego? niewiem ale pomogło.

bondi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bondi » 06 gru 2012, 20:54

Witam, rocznik auta 1992, sonda jest nowa ma około rok.
Dzisiaj byłem na podłączeniu auta pod komputer, nie wykryto żadnych błędów stary silniczek zwyczajnie się zacina - obroty około 1100 i po energicznym puknięciu w krokowy spadają na 880-900 :)
Nowy silniczek jest uszkodzony lub nie skalibrowany (małą imbusową śróbą zalana fabrycznie fabą), ponieważ w stanie "zero" powinien być zamknięty, dmuchając nie powinno iść powietrze lub ewentualnie minimalnie jak na starym. Natomiast tu można dmuchać jak przez rurkę.
W sklepie stwierdzili, iż zwrócą mi pieniądze więc go oddaję i będę rozglądał sie za sprawną używką. Jak założę następny to poinformuję.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

P.S. Ma może ktoś sprawny krokowy do sprzedania? nr fabryczny 037906457D

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 08 gru 2012, 19:02

Większość usterek regulatora wolnych obrotów jest spowodowana niestabilnością prądu zasilania regulatora. Przed wyrzuceniem kolejnych PLN-ów w błoto należy sprawdzić ile prądu pobiera i czy jest on stabilny.
Ponadto należy sprawdzić zaworek odpowietrzający wnętrze motoru bo to podstawa do poprawnej pracy na wolnych obrotach.

No i oczywiście styki to podstawa elektryki, więc należy przejrzeć wtyczkę.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 19 gru 2012, 15:39

gringo_xp, jak rozebrałeś swój tps :?: jak próbowałem ale poległem.

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 19 gru 2012, 20:07

też kiedyś go rozebrałem on chyba jest złożony na tulejkach kture sie wybija i tyle chyba albo jeszcze zatrzaski po bokach ma ale pewny to nie jestem.

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 24 gru 2012, 15:07

PieterB, ja go rozebrałem trochę na siłę. Okazało się że pod tymi metalowymi tulejkami (od strony ruchomego czujnika) jest kawałek plastiku, który trzyma obudowę, oprócz zatrzasków po boku. Ja to wyłamałem po prostu, bo miałem już innego TPS-a.

Tak jak na to teraz patrzę, to może jak sugeruje audiktom da się wybić te tulejki. Łepek jest po stronie ruchomego czujnika, a węższa część jest od strony napisów...

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 gru 2012, 15:20

gringo_xp pisze:Ja to wyłamałem po prostu, bo miałem już innego TPS-a.
a no właśnie o to mi chodziło. Ja nie chciałem tego połamać i po kilku próbach dałem spokój.
gringo_xp pisze:to może jak sugeruje audiktom da się wybić te tulejki.
no może i tak.
Spróbuję to rozebrać jak tylko mrozy zelżeją. dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl