Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[COUPE 80 B3 2.0 AAD] czy da się założyć osprzęt z ABT

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
pawlikowski90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[COUPE 80 B3 2.0 AAD] czy da się założyć osprzęt z ABT

Post autor: pawlikowski90 » 05 sty 2013, 22:46

Witam. Praktycznie ostatnie pół roku spędziłem na reanimacji mojej 80tki (auto nie jeżdziło). Zaczeło się skromnie od zawieszenia a skończyło na kapitalnym silnika :mrgreen: ... Obecnie auto prawie nadaje się do jazdy i nie wiem czy nie popełniłem błędu reanimując ten silnik bo czeka mnie teraz nieoczekiwana walka z mechanicznym wtryskiem :evil: . Zastanawiam się teraz (dopiero teraz) czy nie założyć wtrysku z ABT (ewentualnie ABK) i stąd najważniejsze pytanie czy pasują kolektory bo grę nie wchodzi już przekładka silnika (ten można uznać że ma przebieg 0!). Będę wdzięczny za udzielenie jakiś info ;-)

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 06 sty 2013, 03:43

Jeśli chodzi o zmianę osprzetu to raczej osprzęt z ABT nie będzie zbyt trafionym pomysłem Do tego potrzebowałbyś inny kolektor dolotowy co wiąże ze sobą dorobienie adaptera zaślepiającego wyżłobienia w głowicy po wtryskach, do tego oczywiście cała wiązka z ECU do przełożenia :roll:

Osprzęt z ABK jest już lepszym pomysłem, ponieważ kolektora dolotowego nie trzeba zmieniać choć możnaby z racji, że jest ładniejszy. Kolojnym aspektem jest EFI czyli elektroniczny wtrysk, ta przeróbka jest droższa niż "fuck up" z ABT. Potrzebna jest do tego listwa wtryskowa z wtryskiwaczami, przepustnica z TPS'em, obudowa filtra powietrza, przepływka, guma przepływki, wiązka silnika z ECU, przewody paliwowe do listwy wtryskowej i jakieś tam inne duperele, które wyjdą w praniu.

Zawsze można przecież podziałać z KE-Motronic'kiem, ten wtrysk potrzebuje speca, bo to nie jest urządzenie dla idiotów, którego nie zdiagnozuje się chińskim interfejsem za 100 zł z alledrogo, bo można to zrobić taniej przy pomocy miernika za 20 zł dostępnym u rumunów mających swoją siedzibę na bałuckim rynku ;-)

Kolejną opcją jest też przejście na Standalone, można też dostać piggy back'a w przystępnej cenie od kolego kefira, więcej info. w tym temacie: https://audi80.pl/ace-zmiana-na-digi ... 066,60.htm

pawlikowski90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawlikowski90 » 06 sty 2013, 13:08

Właśnie o taką konkretną odpowiedż mi chodziło. Tak czułem że te wypustki pod wtryski będą wadziły a co do ABK to fakt, jest to dużo droższe i bardziej problematyczne co nie znaczy że nie do zrobienia. Z KE-MOTRONIC to ja sam czuje się jak idiota może nie kompletny ale jednak, może uda mi się kogoś znależć a Oln kto mi pomoże to ogarnąć ale zagłębie się jescze w ten temat co mi podrzuciłeś.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 06 sty 2013, 15:44

pawlikowski90, jeśli chcesz ogarnać KE-Motronic'a to polecam tego speca:

https://audi80.pl/specjalista-od-mec ... t40917.htm

Powołaj się na forum a będziesz miał rabacik, masz tam niezły kawałek ale naprawdę warto dla samej drogi powrotnej "nowym samochodem" ;-)

pawlikowski90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawlikowski90 » 22 sty 2013, 21:48

Odświeżając temat - zdecydowałem się jednak na instalacje wtrysku z ABK 8-) i prosiłbym o więcej konkretnych informacji jeśli jest ktoś w stanie ich udzielić (kolego Audi Sport :mrgreen: )... w któryms temacie natrafiłem na Twój post gdzie była mowa o kanale wodnym w kolektorze ale nie wiem czy o ABK chodziło, bo z tego co się orientuję to w owym modelu go nie ma (tylko ABT)... Kolejne pytnie to jak to jest z wiązką silnika bo komputer w AAD jest za deską rozdzielczą a moduły zapłonu itd. w nogach u kierowcy - to wiązka z B4 ktorą mam zamiar podłączyć (a może przeszczepić) też musio być wypruta aż spod deski i dokąd ma sięgać (oby nie do lamp z tyłu :evil: )??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 22 sty 2013, 23:29

Wiązka silnika idzie do ECU spod nóg pasażera dalej zahacza o skrzynkę bezpieczników, kilka wtyczek w okolicach skrzynki i pod maskę.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 23 sty 2013, 00:20

pawlikowski90 pisze:w któryms temacie natrafiłem na Twój post gdzie była mowa o kanale wodnym w kolektorze ale nie wiem czy o ABK chodziło, bo z tego co się orientuję to w owym modelu go nie ma (tylko ABT)
Tak to tylko ABT i inne silnika na monowtrysku i gaźniku w B3.
pawlikowski90 pisze:Kolejne pytnie to jak to jest z wiązką silnika bo komputer w AAD jest za deską rozdzielczą a moduły zapłonu itd. w nogach u kierowcy - to wiązka z B4 ktorą mam zamiar podłączyć (a może przeszczepić) też musio być wypruta aż spod deski i dokąd ma sięgać (oby nie do lamp z tyłu :evil: )??
W wiązce od AAD i ABK nie ma żadnych dodatkowych sterowników jest tylko jeden nad nogami pasażera za obudową nagrzewnicy. Wiazka silnika jest puszczona oddzielnie więc nie trzeba nic w niej pruć ;-)
aldi pisze:Wiązka silnika idzie do ECU spod nóg pasażera dalej zahacza o skrzynkę bezpieczników, kilka wtyczek w okolicach skrzynki i pod maskę.
Dokładnie <ok>

Bodajże w AAD masz jedną czarną wtyczkę pod skrzynką bezpieczników, 1 duży konektor od stałego + i 2 bezpieczniki w listwie obok skrzynki bezp. Do wiązki pod deską idzie jedna czarna wtyczka i jeśli nie masz AC to moduł kontroli ciśnienia oleju ;-) W ABK masz to samo tylko dochodzi przekaźnik nr. 30 pod kierownicą ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl