[B4 80 ALL] Stabilizator napięcia w liczniku
Cholender, zapomniałem o tym, że są 2 różne. Szary i niebieski bynajmniej w ABK. Pozostało tylko sprawdzić w/g opisu manfreda. Zapytałbym o parszywą trzydziestkę, ale to nie ta bajka...
:idea: jeszcze jeden pomysł. Mierzyłeś napięcia woltomierzem :?:
Taki urok klamotów. Jak nie rdza to patyna <ok> Z dwojga złego lepiej w tą stronę <zeby> <zeby> <zeby>
:idea: jeszcze jeden pomysł. Mierzyłeś napięcia woltomierzem :?:
Taki urok klamotów. Jak nie rdza to patyna <ok> Z dwojga złego lepiej w tą stronę <zeby> <zeby> <zeby>
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
dziś składałem zegary i pojawił się dziwny problem.... nie mogłem wkręcić żadnej śrubki mocującej wskazania paliwa i temperatury. śrubki mają strasznie duży opór i podejrzewam że przy próbie użycia większej siły plastiki pękną...JacekSol pisze:Witam. Przerabiałem podobny problem kilka miesięcy temu. Najpierw wymieniłem stabilizator a że oryginał TCA 700Y był drogi (kilkadziesiąt zł.) zamontowałem zamiennik czyli LM 7810 (za około 1 zł.). Jedyna wada 7810 to zamieniona polaryzacja (tam gdzie w TCA jest wejście to w 7810 jest wyjście i na odwrót). Niestety nie dało to rezultatu. Rozebrałem więc zegary na części pierwsze i okazało się że po prostu nie było styku na wejściach woltomierzy (wskaźniki poziomu paliwa i temperatury to tylko woltomierze), wystarczyło poprawić styk śrubek mocujących wskaźniki (zaznaczone na foto) i po kłopocie. Działa już od 6 miesięcy jak tralala.
Pozdrawiam.
https://audi80.pl/download.htm?id=1264
efekt taki że wskazówki się nie podnoszą teraz...
miał ktoś podobny problem? czy trzeba użyć większej siły?
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
wszystko jest równo. nawet wyjąłem wskaźnik temperatury i w rekę próbowałem wkręcić śrubkę i nic.... jakby śrubki nie te... a przecież innych nie ma a przykręcone były bo je odkręcałem. a może ktoś przede mną wkręcił na złe śrubki... u mnie wychodzą że są takie same jak te, które mocują płytę licznika.
te z podkładkami mam ale są wąskie i pasują do mocowania płyty na brzegach.PieterB pisze:powinny być inne takie z podkładkamiLenio21 pisze:u mnie wychodzą że są takie same jak te, które mocują płytę licznika.
natomiast jedna śrubka z podkładką mocuje regulator napięcia. pozostałe nie miały podkładek.
próbowałem kilkukrotnie łapac gwint i niestety nic. nie przykręciłem wogóle i teraz wskazówki umarły. musiałem to tak poskładać bo potrzebowałem auta. w niedziele znowu wyciągne licznik i dalej bede próbował.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Patrzac na to zdjecie powyzej to ja mialem pomylone srubki. Ktos przede mna musial jednak uzyc sily i wkrecic te wieksze bez podkladki. Te srebne z dwiema podkladkami kazda sa u mnie na brzegach plyty licznika.
[ Dodano: 2013-02-16, 21:52 ]
Ok ogarnalem porzadek z tymi srubkami. Gwinty na szczescie z malym oporem ale przyjely oryginalne srubki. Jutro zaloze i sprawdze. Przy okazji obejrzalem regulator no i okazalo sie ze dwa luty od jeden nozki byly luzne co by usprawiedliwialo dziwne zachowanie wskaznika paliwa, raz lezal niezywy a raz pokazywal normalnie.
Dzieki za foto i porade.
[ Dodano: 2013-02-16, 21:52 ]
Ok ogarnalem porzadek z tymi srubkami. Gwinty na szczescie z malym oporem ale przyjely oryginalne srubki. Jutro zaloze i sprawdze. Przy okazji obejrzalem regulator no i okazalo sie ze dwa luty od jeden nozki byly luzne co by usprawiedliwialo dziwne zachowanie wskaznika paliwa, raz lezal niezywy a raz pokazywal normalnie.
Dzieki za foto i porade.