Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT 2.0] Termostat

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 11 sty 2013, 07:07

Ramalho pisze:wentylator wlacza sie na pierwszej kropce powyzej 100 stopni..
możliwe że oszukuje Cię czujnik temp
Ramalho pisze:dodam, ze jak parkuje po jezdzie to nie zawsze dolny waz jest cieply.
jakiej firmy, bo jak jakiś tani zamiennik to możliwe że się zacina.

Ramalho
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ramalho » 11 sty 2013, 12:21

Termostat Wahler, mialem nowy Topran i myslalem ze to szajs i dlatego ale jak kupilem wahlera problem nie zniknął..

Awatar użytkownika
paw1131
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paw1131 » 11 sty 2013, 23:39

O termostatach wiem tyle, że pracę doktorską mógłbym napisać. Mianowicie problem z termostatami jest taki, że człowiek zakupuje NOWY termostat i się cieszy, że będzie super działał. Ja przeprowadziłem taki test na termostacie wahlera (sprawdzenie temperatur otwarcia i zamknięcia). Otwierał się prawidłowo, a zamykał się za późno, przy około 80 stopniach. A to już bardzo źle.

Ostatnio założyłem do dwóch B4 dwa różne termostaty, w celu sprawdzenia firm.
W jednej jest gates, a w drugiej carlostat vernet. Jeden i drugi ma prawidłowe temperatury otwarcia i zamknięcia, także śmiało można je instalować.

A z tą rurą od termostatu do chłodnicy to wiem, że różnie niektórzy piszą. Powinna ona być ciepła dopiero jak termostat otworzy się, nie podczas jazdy !!! Jeśli dolny wąż jest ciepły podczas jazdy w trasie, oznacza to nieprawidłową reakcję termostatu na spadek temperatury, czyli termostat nie działa prawidłowo.

Termostat w samochodzie powinien działać tak jak termostat w mózgu, regulować temperaturę ciała w zależności od parametrów.

Aby nie wpakować się w koszty polecam sprawdzić zakupiony termostat i sprawdzić jego temperatury otwarcia i zamknięcia. Początkowe otwarcie to 87'C.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl