Zasady przyjmowania aut do Zaawansowanych projektów.
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Zasady przyjmowania aut do Zaawansowanych projektów.
W tym temacie proszę zainteresowanych o propozycje zasad na podstawie ktorch auta beda trafialy do działu Z.P.
Re: Zasady przyjmowania aut do Zaawansowanych projektów.
To nie jest to żaden projekt, chyba, że auto ma ze 30 lat, jest dość rzadkie, a doprowadzenie do tej serii wymagało nie lada wysiłku.eSPe pisze:A jak ktoś ma odbudowaną 100% serię w oryginale na ori 15" alu?Niki20 pisze: Dla aut robionych wizualnie to na pewno :
- nienaganny stan lakieru
- prawidłowe spasowanie elementów karoserii
- prawidłowy stan oświetlenia
- tapicerka w stanie bardzo dobrym
- obniżenie ( nie koniecznie jakieś ogromne )
- porządne koło
Projekt, a już tym bardziej zaawansowany, jak sama nazwa wskazuje jest czymś unikatowym, przemyślanym, a jego potencjał opiera się na tym co sobą prezentuje, musi być dość nietuzinkowy.
- eSPe
- Forum Audi 80

- Imię: Sławek
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Re: Zasady przyjmowania aut do Zaawansowanych projektów.
A jak będzie to dajmy na to B3 rozebrane do śrubki, odbudowane od zera, 50% na nowych i oryginalnych gratach (w tym na ori zawiasie a nie glebie).i28 pisze:To nie jest to żaden projekt, chyba, że auto ma ze 30 lat, jest dość rzadkie,eSPe pisze:A jak ktoś ma odbudowaną 100% serię w oryginale na ori 15" alu?Niki20 pisze: Dla aut robionych wizualnie to na pewno :
- nienaganny stan lakieru
- prawidłowe spasowanie elementów karoserii
- prawidłowy stan oświetlenia
- tapicerka w stanie bardzo dobrym
- obniżenie ( nie koniecznie jakieś ogromne )
- porządne koło
Po odbudowie auto zarówno z zewnątrz, pod maską jak i od spodu by wyglądało jakby wczoraj zjechało z linii montażowej. Albo choćby B4 zrobione jak ww?
W takim układzie czemu się podniecano cinka RS2? W końcu rozebrał i złożył eresa i odbudował od zera? Bo co? Bo to RS2? To znaczy że wyznacznikiem ZP jest kasa jaką położył za auto bazowe?
Takie moje przemyślenia więc proszę z dystansem do tego podchodzić. Pozdro.
Ja bym widział duużo duuuużo więcej aut w ZP niż padały od 2 lat propozycje.
Oczywiście np twój rympel jak najbardziej lub sedan PawełOlsztyn również.
Tylko wg ww kryteriów nie ma tam mega gleby, koło to Bolero ktoś by powiedział nawet że nudne jak flaki (oczywiście nie ja bo mi się te koła podobają), auto nie ma 30 lat, silnik 7A dłubany ale nie turbiony więc ble (;-) ). Robienie takich sztywnych ram ZP wg mnie jest totalnie bez sensu. Wg mnie powinno być ewentualna nominacja przez jakieś grono, ankieta wsród tego grona (50% "mocy" głosu) i ankieta wśród ludu (50% "mocy" głosu).
Cytujesz wybiórczo... A gdzie "doprowadzenie do tej serii wymagało nie lada wysiłku" ?
Opisujesz właśnie takie kwestie z przykładowym B3 i RS2, czy mi się jakoś wydaje ?
Reguły nie są sztywne i nie mogą być, objęcie nimi każdego przypadku jest niewykonalne. Ja podałem kilka przypadków, nie połączenie ich w jedno kryterium. (być może zamiast spójnika "a" powinienem napisać "albo"...)
P.S. W kwestii mojego B2 nie będę dyskutował, w każdym razie nie tu.
Opisujesz właśnie takie kwestie z przykładowym B3 i RS2, czy mi się jakoś wydaje ?
Reguły nie są sztywne i nie mogą być, objęcie nimi każdego przypadku jest niewykonalne. Ja podałem kilka przypadków, nie połączenie ich w jedno kryterium. (być może zamiast spójnika "a" powinienem napisać "albo"...)
P.S. W kwestii mojego B2 nie będę dyskutował, w każdym razie nie tu.
- sagem
- Forum Audi 80

- Imię: Sebek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Zgadzam się z Tobą nierobie jeden <ok>eSPe pisze:Robienie takich sztywnych ram ZP wg mnie jest totalnie bez sensu. Wg mnie powinno być ewentualna nominacja przez jakieś grono, ankieta wsród tego grona (50% "mocy" głosu) i ankieta wśród ludu (50% "mocy" głosu).
Uważam, że po prostu sama nazwa Zaawansowane tutaj nie pasuje, i górnik wymyślając to całe zbiorowisko zwyczajnie źle to nazwał.
Pisałem to już wiele razy, napisze jeszcze raz, ZAAWANSOWANYM projektem na tym forum na chwilę obecną wg. mnie jest auto FranoF1, Archi'ego chyba żadne inne, taka jest prawda i niestety jak kogoś to boli to zwyczajne zazdrości.
Auto np. pawła z olsztyna też jest bardzo doinwestowane tyle że nie ma wychuchanych fot i zielonej trawki z photoshopa, tak na prawdę to wszystko jest Level UP ( tuning mechaniczny) względem jakiś zmian felg czy gwintów bo to są już małe koszta i wisienki na torcie do kosztów całego projektu. To jest prawdą. Chcecie robić jakieś ścisłe regulaminy, bez sensu, takie rzeczy robić można do grona jakiś super elitarnych projektów na skalę światową, a nie tego co mamy tutaj.
Nie oszukujmy się, ale z takim regulaminem można sobie kupić ładne coupe quattro, dobrze popracować nad lakierem, zmienić na jakieś fajnie koło, nie koniecznie za 3500pln, wydać jedną wypłatę na gwint i już jesteśmy zaawansowani, bo ładnie wyglądamy; halo, moim zdaniem nie tędy droga.
Proponuje zwyczajnie zmienić nazwę działu na jakiś Tuning, czy Ciekawe Projekty, i tam wrzucić ładne auta, może z podziałem na modele, nie spinając się jakoś specjalnie, tylko jak ludzie kulturalni, po prostu zwyczajnie ładnie wyglądające auta, jest tutaj na forum wiele takich aut, i jak ktoś nowy chciał by je sobie pooglądać to ma podane na tacy fajniejsze projekty i nie wertuje masy stron.
Fajnie auto mam na myśli jeśli mowa o B4; Frano, Słónik, niki, delik, kolczat, atlas, małolat, espe, dydo, mabro i pare innych, z b3 na pewno auto keczego, pare coupet i b2/1
Wtedy ktoś wchodząc ma fajnie projekty na tacy i sobie może przeglądać.
Natomiast jeśli ludziom to nie odpowiada, i ktoś jest zbulwersowany że jego auto jest w worku z "jakimś b3" to zawsze będą bezsensowne gadki i kłótnie i nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Mi żaden dział nie jest potrzebny, ale sam czasami chce coś zobaczyć czy u Frano, czy gdzieś indziej i trzeba szukać.
Pozdrawiam
- Mabrothrax
- Forum Audi 80

- Kontakt:
- shellah
- Forum Audi 80

- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Ja pozwoliłem sobie stworzyć coś takiego:
Niniejszy regulamin stanowi podstawę wyboru auta, które będzie wyróżnione przeniesieniem tematu do specjalnego działu zatytuowanego: „Zaawansowane projekty”
§1 ZASADY OGÓLNE
1. Każde auto marki Audi ma prawo zostać zgłoszone i poddane ocenie.
2.Zgłaszający nie musi być właścicielem samochodu jedynie wysyła linka tematu danego auta z krótkim uzasadnieniem dlaczego.
3.Link z tematem auta należy wysyłać tylko do moderatora/administratora, który został przydzielony do funkcji opiekuna działu.
4.Właściciel tematu musi zostać powiadomiony o zgłoszeniu jego auta.
5.Właściciel tematu ma prawo wycofania zgłoszenia bez podania przyczyny.
6.Spośród grona sympatyków i userów pełniących wyższe funkcje forum w odrębnej, zamkniętej dyskusji temat i auto zostanie poddane analizie czy spełnia określone kryteria w paragrafie 2.
7.Po pozytywnym rozpatrzeniu zgłoszenia temat auta zostaje wystawiony na forum publiczne i zostaje utworzona ankieta dla wszystkich aby zadecydowali czy zgadzają się z decyzją władz forum.
§2 KRYTERIUM OCENY
1. Zgłoszone auta będą rozpatrywane wg zmian mechanicznych oraz wizualnych przez sympatyków/moderatorów
Dla zmian wizualnych kryteria są następujące:
a) stan lakieru więcej niż dobry (nie dotyczy aut w stylu Rost,Raat)
b) prawidłowe spasowanie elementów karoserii
c) prawidłowy stan oświetlenia
d) tapicerka wnętrza w stanie bardzo dobrym (brak dziur,przetarć)
Dla zmian mechanicznych kryteria są następujące:
a) obniżenie samochodu lub zawieszenie gwintowane
b) zmiana silnika (niekoniecznie na taki z większą ilością KM)
c) przeróbki mechaniczne nie określane mianem „druciarstwa”
d) tuning mechaniczny silnika (chip, turbo,kompressor)
2. Auto musi spełniać więcej niż 4 spośród podanych punktów oraz być zaakceptowane przez większość sympatyków/moderatorów aby zakwalifikować się do ankiety.
§3 POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1.Każdy z tematów musi posiadać zdjęcia prezentowanych modyfikacji wyszczególnione na 1 stronie.
2.Temat może być w trakcie kontynuacji/na ukończeniu/zakończony
3.Właściciel auta zostanie powiadomiony o decyzji czy temat zakwalifikował się do ankiety.
4.Ankieta dla wszystkich użytkowników forum będzie trwała 15 dni a jej wynik będzie niewidoczny do czasu jej zakończenia.
5.Po pozytywnym wyniku ankiety i przeniesieniu tematu w zależności czy jest on zamknięty czy kontynuowany obowiązują w nim ogólne zasady działu Moje auto/moto.
6.Tylko administrator ma prawo zmiany powyższego regulaminu.
opiniujcie
Niniejszy regulamin stanowi podstawę wyboru auta, które będzie wyróżnione przeniesieniem tematu do specjalnego działu zatytuowanego: „Zaawansowane projekty”
§1 ZASADY OGÓLNE
1. Każde auto marki Audi ma prawo zostać zgłoszone i poddane ocenie.
2.Zgłaszający nie musi być właścicielem samochodu jedynie wysyła linka tematu danego auta z krótkim uzasadnieniem dlaczego.
3.Link z tematem auta należy wysyłać tylko do moderatora/administratora, który został przydzielony do funkcji opiekuna działu.
4.Właściciel tematu musi zostać powiadomiony o zgłoszeniu jego auta.
5.Właściciel tematu ma prawo wycofania zgłoszenia bez podania przyczyny.
6.Spośród grona sympatyków i userów pełniących wyższe funkcje forum w odrębnej, zamkniętej dyskusji temat i auto zostanie poddane analizie czy spełnia określone kryteria w paragrafie 2.
7.Po pozytywnym rozpatrzeniu zgłoszenia temat auta zostaje wystawiony na forum publiczne i zostaje utworzona ankieta dla wszystkich aby zadecydowali czy zgadzają się z decyzją władz forum.
§2 KRYTERIUM OCENY
1. Zgłoszone auta będą rozpatrywane wg zmian mechanicznych oraz wizualnych przez sympatyków/moderatorów
Dla zmian wizualnych kryteria są następujące:
a) stan lakieru więcej niż dobry (nie dotyczy aut w stylu Rost,Raat)
b) prawidłowe spasowanie elementów karoserii
c) prawidłowy stan oświetlenia
d) tapicerka wnętrza w stanie bardzo dobrym (brak dziur,przetarć)
Dla zmian mechanicznych kryteria są następujące:
a) obniżenie samochodu lub zawieszenie gwintowane
b) zmiana silnika (niekoniecznie na taki z większą ilością KM)
c) przeróbki mechaniczne nie określane mianem „druciarstwa”
d) tuning mechaniczny silnika (chip, turbo,kompressor)
2. Auto musi spełniać więcej niż 4 spośród podanych punktów oraz być zaakceptowane przez większość sympatyków/moderatorów aby zakwalifikować się do ankiety.
§3 POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1.Każdy z tematów musi posiadać zdjęcia prezentowanych modyfikacji wyszczególnione na 1 stronie.
2.Temat może być w trakcie kontynuacji/na ukończeniu/zakończony
3.Właściciel auta zostanie powiadomiony o decyzji czy temat zakwalifikował się do ankiety.
4.Ankieta dla wszystkich użytkowników forum będzie trwała 15 dni a jej wynik będzie niewidoczny do czasu jej zakończenia.
5.Po pozytywnym wyniku ankiety i przeniesieniu tematu w zależności czy jest on zamknięty czy kontynuowany obowiązują w nim ogólne zasady działu Moje auto/moto.
6.Tylko administrator ma prawo zmiany powyższego regulaminu.
opiniujcie
- eSPe
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Teraz to cię poniosło. Piłeś już coś dzisiaj? :mrgreen:sagem pisze:Fajnie auto mam na myśli jeśli mowa o B4; ...espe....
A poza tym zgadzam się w 100% z całym Twoim esejem.
Kuźwa tera to i Twój post z sensem wygląda. Alby wy coś piliście albo ja coś piłem że zgadzam się z Wami. <rotfl2> <rotfl2> <rotfl2> <rotfl2>Mabrothrax pisze:Już dawno temu pisałem, że dział o nazwie "projekty zaawansowane" nie ma racji bytu i powinien być "tuning" i pod ten również podział napisałem cytowaną wielokrotnie propozycję kryteriów. Kilkukrotnie też pisałem, że tych sztywnych ram być nie powinno.
- sagem
- Forum Audi 80

- Imię: Sebek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
40% audi na allegro ma taki lakiershellah pisze: stan lakieru więcej niż dobry (nie dotyczy aut w stylu Rost,Raat)
odliczając auta po dzwonie każde ma dobrze spasowane elementy, to nie fiat 125p.shellah pisze:b) prawidłowe spasowanie elementów karoserii
hm?shellah pisze:c) prawidłowy stan oświetlenia
Wiekszość aut z allegro też ma ładna tapicerke bez przetarc, szczegolnie te z 150tkm przebiegami i po dziadkach z niemiec.shellah pisze:d) tapicerka wnętrza w stanie bardzo dobrym (brak dziur,przetarć)
Moge pociać seryjne sprezyny?shellah pisze:a) obniżenie samochodu lub zawieszenie gwintowane
Kurde mogłem swapowac abt na abtshellah pisze:b) zmiana silnika (niekoniecznie na taki z większą ilością KM)
shellah pisze:c) przeróbki mechaniczne nie określane mianem „druciarstwa”
siateksów się wystrzegam, chyba ze w zderzak rs2 :!:
chip mozna "kupic" za 200zł, to nie jest tuning mechaniczny silnika.shellah pisze:d) tuning mechaniczny silnika (chip, turbo,kompressor)
shellah, nie żebym miał coś do Ciebie i Twojego regulaminu, ale sam zobacz, że to nie ma sensu, przynajmniej ja tak uważam.
- eSPe
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Ja też. Ponieważ z powodusagem pisze:shellah, nie żebym miał coś do Ciebie i Twojego regulaminu, ale sam zobacz, że to nie ma sensu, przynajmniej ja tak uważam.
ja odpadam. <mur> <placze> <placze> <placze> <placze> <placze> <mur>shellah pisze:b) zmiana silnika (niekoniecznie na taki z większą ilością KM)
Wycięcie katów się nie liczy?shellah pisze:c) przeróbki mechaniczne nie określane mianem „druciarstwa”
<placze> <placze> <placze> <placze> <placze>
- Mabrothrax
- Forum Audi 80

- Kontakt: