[B4 2.0 ABT] Duże spalanie LPG
-
- Forum Audi 80
[B3 1.8 PM] dosyć duże spalanie gazu
Witam, mam problem ze swoim autkiem ponieważ spalanie gazu wychodzi 14l na 100km w cyklu mieszanym przy jeździe nie przekraczającej 100km/h a z tego co czytałem to nie powinno przekraczać 10/11, przy odpalaniu dodaję lekko gazu by się przerzucił na gaz bo jak chwilę na benzynie pochodzi to zaczyna gasnąć i są później problemy z odpaleniem, a na gazie jest w porządku. Jak mi ostatnio zabrakło gazu i przy nagrzanym silniku przerzuciłem na benzynę to było okej. Więc w czym może tkwić problem?
Sylwek nie napisałeś dokładnie kiedy przełączasz na GAZ ( jaka jest temperatura silnika ). Musi być około 40 - 50 C. Piszesz jedynie że " przy odpalaniu dodaję lekko gazu by się przerzucił na gaz bo jak chwilę na benzynie pochodzi to zaczyna gasnąć i są później problemy z odpaleniem " , po tym co napisałeś to wnioskuję że przełączasz na gaz zaraz po odpaleniu TAK ??? - sprawdź lub wymień czujnik ( niebieski ) odpowiedzialny za sterowanie paliwem na ssaniu, może za wcześnie wyłącza i dla tego gaśnie - za zimny silnik.
Dalej piszesz że " przy nagrzanym silniku przerzuciłem na benzynę to było okej " to znaczy że wszystko jest dobrze tylko na zimnym gaśnie bo czujnik ( niebieski ) za wcześnie rozłącza ssanie - Wymień Go.
I jeszcze jedno . Zatankuj gaz na FULL rozgrzej silnik do 40 - 50 C. i wtedy po przejechaniu ( na rozgrzanym silniku ) sprawdź spalanie.
Auto zawsze będzie palić więcej Gazu jak zaraz po odpaleniu przełączasz na Gaz , gaz musi być Ogrzany inaczej będzie ci go więcej auto paliło.
Dalej piszesz że " przy nagrzanym silniku przerzuciłem na benzynę to było okej " to znaczy że wszystko jest dobrze tylko na zimnym gaśnie bo czujnik ( niebieski ) za wcześnie rozłącza ssanie - Wymień Go.
I jeszcze jedno . Zatankuj gaz na FULL rozgrzej silnik do 40 - 50 C. i wtedy po przejechaniu ( na rozgrzanym silniku ) sprawdź spalanie.
Auto zawsze będzie palić więcej Gazu jak zaraz po odpaleniu przełączasz na Gaz , gaz musi być Ogrzany inaczej będzie ci go więcej auto paliło.
-
- Forum Audi 80
Odpalam na benzynie i od razu dodaje gazu żeby przełączyło na gaz. Dzisiaj odpaliłem ją po 2 dniowym postoju na benzynie i nie dodawałem gazu żeby sobie pochodził i się podgrzał ale przy próbie dodaniu gazu to go dławiło i zgasł silnik i musiałem odpalać od razu na gazie ponieważ na benzynie pomimo kręcenia nie chciał załapać już, przejechałem się na 4 km dystansie (oczywiście na LPG) po czym zgasiłem ją i po jakiś 30 minutach odpaliłem na benzynie i było okej. Więc gdzie mam szukać tego czujnika jeżeli to on byłby winien? Można prosić o jakieś zdjęcie poglądowe z zaznaczonym tym czujnikiem??
Dodam jeszcze że w tym miejscu mam wyciek, dokładnie jak na tym zdjęciu. Czy to może mieć coś wspólnego?
Dodam jeszcze że w tym miejscu mam wyciek, dokładnie jak na tym zdjęciu. Czy to może mieć coś wspólnego?
[B4 ABT] Dużo pali
Witam, posiadam B4 z silnikiem ABT i pomimo ciągłej walki z nim i wymianą podzespołów auto nadal dużo pali, sterownik w nim mam Bingo M, wymieniony pare dni temu reduktor na Lovato RGE90, sonda nówka Boscha, filtr gazu czysty, wyregulowany poprawnie a spalanie w mieście to 16-17l/100km. Podejrzewa ktoś czemu tak żre tego gazu?
Re: [B4 ABT] Dużo pali
a sprawdzałeś na benzynie, ile pali? bo przyczyn może być wiele niekoniecznie związanych tylko z instalacją gazową - choć warto byłoby jeszcze sprawdzić, czy instalacja jest szczelna (nic Ci nie smierdzi gazem?) Winny może być niesprawny układ zapłonowy - świece, przewody, kopułka, kąt wyprzedzenia zapłonu. - gaz na to jest bardzo wrażliwypatrykzs pisze:Witam, posiadam B4 z silnikiem ABT i pomimo ciągłej walki z nim i wymianą podzespołów auto nadal dużo pali, sterownik w nim mam Bingo M, wymieniony pare dni temu reduktor na Lovato RGE90, sonda nówka Boscha, filtr gazu czysty, wyregulowany poprawnie a spalanie w mieście to 16-17l/100km. Podejrzewa ktoś czemu tak żre tego gazu?
- kamil150791
- Forum Audi 80