Wino pisze:Ciekaw myśl <ok> Ja jestem za. Ale że co podejmujesz się być wydawcą, redaktorem, grafikiem i tak dalej :!:
No, nie tak do końca. Takiej gazety jakie mamy w sklepach to napewno nie stworzymy.
Ja mógłbym się zając wydrukiem gazety , jej poskładaniem a autorzy tekstów to poprostu klubowicze którzy wyrażą chęc na wydrukowanie ich postów na papierze..
Przykład:
Temat '' Zrób to sam''
Założenie tempomatu w audi 80 -silnik 6a..
-cały opis czynnosci z tym związanych i porady tegoż klubowicza................
Koszta zależne od:
- rodzaju papieru
- ilośc stron
- ilośc chętnych
- częstotliwośc wydawania
- format, można zrobić nawet a5 ..duuuużo tansze koszta.
Miałem odpisac w poniedziałek ale jestem po wypadku i siedze w domu
SzymekB pisze:Miałem odpisac w poniedziałek ale jestem po wypadku i siedze w domu
Co za wypadek??
SzymekB pisze:Ja mógłbym się zając wydrukiem gazety , jej poskładaniem a autorzy tekstów to poprostu klubowicze którzy wyrażą chęc na wydrukowanie ich postów na papierze..
Troszkę bym rozszerzył ten pomysł Np podzielił bym gazetkę na działy
- Samochody klubowiczów
- Dział techniczny (to co ty podałeś w przykładzie)
- Imprezy (relacje z imprez itd)
Poza tym myślę że gazetka mogła by wychodzić nie częściej niż co 3 miesiące
Dokładnie raz na kwartał lub półrocze by wystarczyło. Podobną inicjatywę ma GMagazyn - wspópracują z Oplem Polska + reklamy i koszt jest niewielki - tyle tylko, że tam nie mają porad technicznych. Ale egzemplarze rozchodzą się wprzeciągu kilkudni.
To jest świetny pomysł ponieważ do gazetki można było by wrzucić teksty które by nam podesłało Audi polska (oczywiście najpierw trzeba by do nich wystosować jakąś sensowną prośbę myślę że by na to poszli ponieważ mieli by darmową reklamę) choćby te prospektowe.
To jest świetny pomysł ponieważ do gazetki można było by wrzucić teksty które by nam podesłało Audi polska (oczywiście najpierw trzeba by do nich wystosować jakąś sensowną prośbę myślę że by na to poszli ponieważ mieli by darmową reklamę) choćby te prospektowe.
W to raczej wątpie. Nikt nam nie pozwoli drukowac reklam na byle czym... do tego musiał by byc odpowiedni papier i profesjonalna oprawa graficzna. Koszty przerosły by nasza gazetke.
SzymekB pisze:W to raczej wątpie. Nikt nam nie pozwoli drukowac reklam na byle czym... do tego musiał by byc odpowiedni papier i profesjonalna oprawa graficzna. Koszty przerosły by nasza gazetke.
też tak myślę
SzymekB pisze:- format, można zrobić nawet a5 ..duuuużo tansze koszta.
hmm ciut mały jak dla mnie może jednak by lepiej a4 lub też b5
Wszystko idzie ogarnąć w sensownych ksoztach. Wystarczy popytać. Gazetka nie musi mieć 100 stron a wystarczy na początek np 20 czy 30 ale dobrze poskłądane w ciekawą całość. Koszt nie musi być duży - zakup w kiosku 10pln nikogo nei odstraszy jeśli to będzie raz na kwartał w wydaniu np. 500sztuk (na samym forum myślę, że połowa zejdzie).
Wszystko kwestia marketingu - ogarniemy jak trzeba będzie!
Mabrothrax pisze:To nie lepiej wydawać w pdf'ie ? Po co bawić się w drukowanie itd skoro można zrobić to na zasadzie elektronicznego wydawnictwa klubowego.
Nie na tym polega nasz pomysł. Przecież to wszystko mamy na forum, choc na pewno w pdfie też bedzie.
.
Gazetka to całkiem inna sprawa. ostatnio znalazłem gazetke z audi rs2 i wszystko tam było opisane. Rok 1995. zdjecia takie ze ahh. nie ma takich w necie.
Poza tym internet w tamtym okresie był w zarodku.
Ja nie mam zbyt dużo czasu , ale gdyby gazetka miała wychodzic co 3 miesiące to mam az 12 niedziel by coś poskładac i którys dzień by zanieśc do drukarni.
Składalibysmy samodzielnie.. Jak wypowie się więcej osób w tym temacie to zrobie dla przykładu pare stron.
bloku to mówisz ,że byś pomógł ??
Chciałbym zeby w temacie była odpowiedz,co o tym wszystkim sądzi administracja. Bo być może istnieją jakies przeszkody w tworzeniu czegoś takiego.
Albo wstawie przykładowe zdjecie
Strona zrobiona w 5 minut więc nie ma co się spodziewac rewelacji.
Druga połowa to druga strona gazety... cały arkusz to przykładowo a3 więc zapisana połówka to a4...... Własciwą treśc wycina sięze srodka dzieląc ją na poł. i pozniej składa