[B4 1Z] Peknieta szklanka
- Fighter001
- Forum Audi 80
[B4 1Z] Peknieta szklanka
Witam bratu pekla szklanka na pierwszym cylindrze czesc szklanki byla pod pokrywa zaworow reszta jest gdzies? Moze w misce? Teraz pytanie jak wymienic szklanki bez zdejmowania glowicy i czy walek od TD SB bedzie robil robote w TDI? Jesli był taki temat to prosze o linka.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
proszę bardzo http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
trzeba umieć i albo tłok w położenie GMP albo sprężone powietrze w cylinder żeby zawory nie powpadały <ok>
trzeba umieć i albo tłok w położenie GMP albo sprężone powietrze w cylinder żeby zawory nie powpadały <ok>
- Fighter001
- Forum Audi 80
- Fighter001
- Forum Audi 80
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
W TDiku nie wpadnie na pewno, bo wymieniałem uszczelniacze zaworowe, bez podpierania zaworów.olapiotr pisze:Sprężone powietrze potrzebne jest przy wymianie uszczelniaczy, bo po rozpięciu zamków zawór wpadnie do cylindra.
Na forum ktoś się wypowiadał i stwierdził, że nie ma sensu...Fighter001 pisze:Ponawiam pytanie czy wałek z SB będzie robił robotę w 1Z?
W ogóle to gniazdo na szklankę wygląda fatalnie... niech się specjalista wypowie, czy ta głowica jest zdatna do dalszego użytkowania.
Głowica kwalifikuje się do wymiany.misiekdzwon pisze:W ogóle to gniazdo na szklankę wygląda fatalnie... niech się specjalista wypowie, czy ta głowica jest zdatna do dalszego użytkowania.
Ciekawe dlaczego szklanka pękła w drobne kawałeczki. Przegrzanie czy brak oleju?
[ Dodano: 2013-02-09, 18:08 ]
Przydałoby się znaleźć pozostałości szklanki i usunąć je z silnika przed zamontowaniem nowej głowicy.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
Zrobiłem własnej roboty ścisk do sprężyn zaworowych i po ściągnięciu sprężyn wymiana uszczelniaczy była możliwa. Akurat miałem kolektor ssący i wydechowy ściągnięty więc miałem o co się zapierać ściągaczem.
gibaj, Ty myślisz że zawór wpadnie? On ma nie zbyt dużo miejsca w dół jak tłok jest na górze
gibaj, Ty myślisz że zawór wpadnie? On ma nie zbyt dużo miejsca w dół jak tłok jest na górze
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 23:08 przez misiekdzwon, łącznie zmieniany 1 raz.
Też chcę to wiedzieć. Można ustawić każdy tłok w GMP, wtedy nie wpadnie, ale nie wspomniałeś o tym :mrgreen:gibaj pisze:W TDiku nie wpadnie na pewno, bo wymieniałem uszczelniacze zaworowe, bez podpierania zaworów.
no to pochwal się jak to robiłeś? <ok>
Tutaj dopiero wspomniałeś o GMP :mrgreen:misiekdzwon pisze:gibaj, Ty myślisz że zawór wpadnie? On ma nie zbyt, dużo miejsca w dół jak tłok jest na górze
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Fighter001
- Forum Audi 80
Też mi się wydaje że głowica do wymiany, ale chyba przerzucimy cały silnik bo jak drobne poszły na dól to tam pewnie też jest bałagan jak by brat przejechał z kilometr to ok. ale on trochę tak jeździł. Przyczyna wydaje mi się że źle zapięty rozrząd bo jak z nim zapinałem drugi raz to auto odzyskało moc i zaczęło dziwnie klepać więc pewnie wcześniej trochę szklanki obrywały od wałka a że nowe to nie jest to się rozleciały.
WITAM MAM AUDI B4 80 1.9TDI. SILNIK MI KLEPAŁ TAKI METALICZNY DZWIĘK TO WYMIENIŁEM ZAWORY I POPYCHACZE ROZRZĄD USTAWIONY NA ZNAKI POMPA TEŻ USTAWIONA A SILNIK ROBI TAK SAMO KLEPIE NIEWIEM CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNOM MOŻE PANEWKI BY TŻEBA BYŁO WYMIENIĆ NIEMAM POJĘCIA PROSZE O JAKIEŚ PODPOWIEDZI I POMOC Z GÓRY DZIĘKUJE. POZDRAWIAM
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Bez urazy ,ale jakmiconal pisze:WITAM MAM AUDI B4 80 1.9TDI. SILNIK MI KLEPAŁ TAKI METALICZNY DZWIĘK TO WYMIENIŁEM ZAWORY I POPYCHACZE ROZRZĄD USTAWIONY NA ZNAKI POMPA TEŻ USTAWIONA A SILNIK ROBI TAK SAMO KLEPIE NIEWIEM CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNOM MOŻE PANEWKI BY TŻEBA BYŁO WYMIENIĆ NIEMAM POJĘCIA
to stawiam błędne diagnozy i takie są skutki ,niestety :-| Klekotanie i twarda praca ,to zupełnie co innego niż "tłuczenie " panewek na wale .Nikt nie słyszy jak ci ten silnik klepie czy klekocze , więc diagnoza po takim opisie nie jest możliwa równie dobrze silnik moze mieć twardą klekoczącą pracę ,z zupełnie innych powodów ...np.problemów ze zbyt wczesnym ,lub poza zakresem ,kątem wtrysku 8-)miconal pisze:NIEMAM POJĘCIA